Hoeveel uren zou je moeten slapen?

7 augustus 2015

Zo veel te doen en zo weinig tijd. De oplossing: als ik laat ga slapen en op tijd opsta, heb ik veel tijd om alles gedaan te krijgen. Hoe vaak heeft jouw slaap te lijden gehad onder je drukke agenda? In eerste instantie is alles oké, maar enkele dagen later voel je plots een eigenaardige vermoeidheid. Je kan je niet concentreren en je huid ziet er verschrompeld uit. Je begrijpt maar niet hoe dit komt. Nou, in tegenstelling tot wat je altijd dacht: de tijd die je slapend doorbrengt, is tijd die goed besteed wordt. 

Slechts twee of drie uur slapen om opnieuw kracht te verzamelen, is niet genoeg. Het lichaam heeft een bepaald aantal uren per dag nodig om te rusten, te herstellen en verschillende metabolische en herstellende functies uit te voeren. Wanneer je dit artikel verder leest, zullen we je het antwoord geven op de vraag: hoeveel uren moet je nu eigenlijk slapen?

Waarom slapen we?

Slapen2

De overgang van wakker naar slapend is een natuurlijk en cyclisch proces. Tijdens dit proces zijn er veranderingen merkbaar in je hormonenproductie en vertering, in de cardiovasculaire systemen en ademhalingssystemen en in de temperatuurregeling van je lichaam.  De slaap kan opgedeeld worden in vijf verschillende stadia, die op verschillende momenten optreden.

Verschillende stadia

1) Sufheid of slaperigheid

Dit eerste stadium duurt slechts enkele minuten. Dit is namelijk het stadium waarin je in slaap valt, maar nog gewekt kan worden door geluid, hoe stil ook. Het lichaam begint te ontspannen, wat kan samengaan met trage, onderbroken oogbewegingen.

2) Lichte slaap

Dit is één van de merkwaardigste stadia. Mensen kunnen tegen jou praten en je kan zelfs geantwoord hebben, maar je zal het je de volgende dag niet herinneren. Het lichaam begint zich volledig te ontspannen.

3-4) Trage of diepe slaap

Stadia drie en vier vormen de trage of diepe slaap, wanneer je spieractiviteit stilvalt, je ademhaling vertraagt, je bloeddruk stabiliseert en je hartslag afneemt. Gastro-intestinale bewegingen nemen daarentegen toe. Tijdens dit stadium neemt de hormonenproductie toe (en dan vooral tijdens de pubertijd), zowel de groeihormonen als gonadotropin-releasing hormonen (FSH en LH). Deze laatste hormonen zijn verantwoordelijk voor de eisprong en de aanmaak van sperma. Daarom is het erg belangrijk dat je tijdens dit stadium niet gewekt wordt.

5) REM-slaap

Dit stadium wordt gekenmerkt door snelle oogbewegingen en spiersamentrekkingen in het middenoor. Dit is ook het moment wanneer dromen ontstaan. Er vindt veel hersenactiviteit plaats, onregelmatige versnellingen in de ademhaling, een daling van de lichaamstemperatuur en een toename van prolactine (dat de progesteron beïnvloedt), peniserecties en stijfheid van de clitoris.

Zoals je kan zien is elk stadium van de slaap fundamenteel voor het lichaam om te kunnen rusten en herstellen na een dag vol activiteiten. De hormonen die vrijkomen tijdens deze periode beïnvloeden onze algemene toestand en de activiteit van het verteringsstelsel zorgt ervoor, dat de juiste voedingsstoffen opgenomen worden en energie vrijkomt.

Hoeveel uur moet je slapen?

Slapen3

De hoeveelheid slaap die jij nodig hebt, is afhankelijk van je leeftijd. Verschillende studies hebben aangetoond dat mensen, afgezien van baby’s en kleine kinderen, acht uur slaap nodig hebben om het maximale potentieel de volgende dag te kunnen bereiken. Er zijn verschillende slaapaandoeningen, maar meestal besteden mensen geen aandacht aan een slechte nachtrust, tot de gevolgen serieus zijn. In wat volgt gaan we enkele van die gevolgen bespreken.

Gevolgen van te weinig slaap

Vermoeidheid

Niet genoeg slapen lijdt uiteraard tot vermoeidheid, maar verhoogt ook het stressgehalte en bevordert giftige ophopingen. Je lichaam zal de volgende dag niet kunnen reageren zoals je dat zelf wil. Je zal je moe, traag en slaperig voelen.

Ziekte

Een gebrek aan slaap zorgt voor verteringsproblemen, die de gezondheid aantasten. Het grootste gevaar is dat het risico op cardiovasculaire problemen, een te hoge bloeddruk en diabetes toeneemt.

Geheugen en creativiteit

Te weinig slaap voorkomt ook dat het brein de kans krijgt de informatie die het tijdens de dag ontvangt te registreren en organiseren. Daarom zorgt slaapgebrek voor veranderingen in het geheugen, een gebrek aan concentratie, stemmingswisselingen, een slecht humeur, minder reflexen, gedrags- en leerproblemen en depressies. Wanneer je genoeg rust, zal je volgens experts ook meer en vernieuwende ideeën produceren.

Infecties

Slaapgebrek zorgt ook voor een verzwakking van het immuunsysteem, waardoor je vatbaarder bent voor bacteriën en virussen.

Esthetiek

Een tekort aan rust is ook zichtbaar aan de huid, die er verrimpeld en droog uitziet, omdat de cellen niet genoeg vernieuwd kunnen worden.

Ogen

Slaap is ook belangrijk om je ogen rust te geven. Wanneer je te weinig slaapt, zullen je ogen rood worden, er wallen ontstaan en kan je last hebben van een verminderd zicht.

Ademhaling

Wanneer je niet genoeg slaapt, kan de cellulaire oxygenatie beïnvloed worden.

Gewichtsverlies

Je lichaam heeft ook rust nodig om te voorkomen dat vet zich ophoopt, voornamelijk in de buikregio. Een goed uitgerust lichaam helpt bij het behouden van een ideaal gewicht en kan zelfs leiden tot gewichtsverlies, aangezien slaap de eetlust en voedingsopname beïnvloedt.

Draag zorg voor je lichaam

Onthoud dat goed slapen, zo’n 8 uur lang, dus een heel groot aantal voordelen geeft. Je zal niet enkel uitgeslapen zijn, maar ook de volgende zaken zullen plaatsvinden:

  • Je energieniveau wordt opgekrikt voor de volgende dag
  • Het bloed stroomt naar de maag en darmen voor een goede spijsvertering.
  • Je hebt minder last van stress en hersencellen worden sneller vernieuwd. Hierdoor zal je je de volgende dag wakkerder voelen en zaken beter kunnen leren of onthouden.
  • Het vergemakkelijkt de eliminatie van giftige stoffen.
  • Je immuunsysteem activeert en bevordert de productie van antistoffen. Kort samengevat: je wordt minder snel ziek.
  • Het stimuleert de productie van sekscellen.
  • Weefsel wordt vernieuwd, voornamelijk de huid.

Wanneer je een lang en gezond leven wil leiden, is er geen betere aanbeveling dan elke dag genoeg te slapen, te sporten en een gebalanceerd dieet te volgen. Volgens experten is dat het geheime recept.

Bekijk Ook