Remedies om slapeloosheid te bestrijden

Hoewel ze zijn ontworpen om je te helpen om beter te slapen, is het toch mogelijk om een tolerantie voor en een verslaving aan slaapmiddelen te ontwikkelen.
Remedies om slapeloosheid te bestrijden
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 01 oktober, 2018

Om slapeloosheid te bestrijden en beter te slapen zijn natuurlijke remedies de beste keuzes. Waarom? Dit komt omdat je lichaam een tolerantie voor geneesmiddelen kan ontwikkelen, zodat je elke keer een hogere dosis moet nemen. Dit is op zichzelf een soort verslaving.

In dit artikel presenteren we enkele van de beste natuurlijke remedies om slapeloosheid te bestrijden en beter te slapen. Je zult zien dat ze heel eenvoudig, maar effectief zijn. Zorg ervoor dat je ze uitprobeert!

Deze remedies helpen je niet alleen om gemakkelijker te slapen. Ze geven je ook een betere kwaliteit van slapen, omdat je wellicht vaak licht slaapt en als je dan wakker wordt, heb je niet het gevoel dat je veel energie hebt.

11 remedies om slapeloosheid te bestrijden en beter te slapen

1. Warm voetenbad

Dompel je voeten gedurende 20 tot 30 minuten onder in een beetje heet water (zonder jezelf te verbranden). Dit is een hydrotherapie-techniek die zorgt voor een geweldig gevoel van welzijn, vooral op een koude dag of als je iemand bent die het vaak koud heeft.

Je kunt, als je dat wilt, een beetje zeezout of zuiveringszout aan het water toevoegen. Het belangrijkste is echter om je voeten goed te bedekken zodra ze uit het water zijn.

2. Meditatie en ontspanning

Zittend mediteren
Als je slapeloosheid veroorzaakt wordt door stress, angst, overmatig veel werken of zorgen, dan moet je op zoek gaan naar technieken om je geest te kalmeren, zoals meditatie of ontspanningsoefeningen zoals bijvoorbeeld stretchen of yoga.

Het belangrijkste is om 30 minuten per dag te wijden aan gewoon te ontspannen en tegelijk een heldere geest te behouden.

3. Neem een licht en vroeg diner

Als je laat gaat eten of te veel eet, dan kan dat je lever overbelasten en dit zal het moeilijk maken om te slapen. Uiterlijk 2 uur voor het naar bed gaan licht verteerbaar voedsel eten is de beste remedie voor mensen die midden in de nacht zonder reden wakker worden.

4. Ontspannende massages

Vrouw krijgt massage
Massage of zelfmassage met ontspannende etherische olie (lavendel, kamille, engelwortel, citroenmelisse) is een van de meest effectieve en aangename remedies voor slapeloosheid en nachtelijke zorgen.

5. Volg het daglicht

Om slapeloosheid te bestrijden en beter te slapen, is een heel eenvoudig (en effectief) advies om de uren met daglicht te volgen. Hiermee bedoelen we bij zonsopgang opstaan en rond zonsondergang naar bed gaan. Dit zorgt ervoor dat we ons aanpassen aan het ritme van de zon en aan de seizoenen, wat niet altijd mogelijk is met werk- en familieverplichtingen.

Het is echter een geweldige manier om je slaap- en waakactiviteiten in evenwicht te houden.

6. Krijg wat zonlicht

Krijg overdag wat zonlicht. Slechts 10 minuten per dag, zonder zonbescherming, kan ook helpen om ons bioritme te reguleren. Blootstelling aan de zon is schadelijk als je het te veel doet. Het is echter een geweldige techniek als je je gezonde verstand gebruikt.

7. Kalmerende voedingsmiddelen

Om slapeloosheid te kunnen bestrijden en beter te slapen, raden we je aan, behalve ‘s avonds, wat voedsel te eten met ontspannende eigenschappen, zoals bijvoorbeeld gekookte groenten. Er zijn ook enkele revitaliserende vruchten, zoals appels of kiwi’s, die ook erg ontspannend zijn. Wat granen betreft, wordt havermout ten zeerste aanbevolen.

8. Warmwaterkruik

Rode warmwaterkruik
Plaats voordat je naar bed gaat gedurende een half uur een warmwaterkruik aan de rechterkant op je ribben. Deze truc verbetert de leverfunctie en helpt bij het bestrijden van slapeloosheid. Het biedt ook een geweldige sensatie van welzijn en bereid je voor op een goede nachtrust.

9. Kleikompres

Als je zwakke darmen hebt of als je een zeer stressvolle tijd doormaakt, raden we aan om een kleikompres op je buik te gebruiken. Houd het er minstens een half uur op, hoewel het beter zou zijn om het er de hele nacht op te houden.

10. Magnesiumbad

Bak met magnesium
Als je thuis een badkuip hebt, dan moet je deze remedie zeker eens proberen. Maak voordat je naar bed gaat een bad voor jezelf met warm water en magnesiumsulfaat (100 g). Je zal niet alleen zonder problemen slapen, maar het verbetert ook de functie van het zenuwstelsel en het helpt eventuele pijn of spanning te kalmeren. Ga minstens een half uur in bad liggen en ga dan meteen naar bed.

11. Bloemenessenties

Bachbloesems zijn zeer nuttige bloemenessenties om slapeloosheid te bestrijden en om beter te slapen. Ze zijn ook een grote hulp in gevallen van emotionele instabiliteit. Bovendien hebben ze geen bijwerkingen en geven ze geen reactie met andere medicatie. Je kunt ook niet verslaafd aan ze raken. Voor het bestrijden van slapeloosheid bevelen wij de volgende soorten aan:

  • Witte kastanje: voor het kalmeren van zorgen.
  • Scleranthus (hardbloem): voor degenen die last hebben van een onderbroken slaap.
  • Verbena: voor zeer nerveuze of impulsieve mensen.
  • Agrimonie: voor mensen die hun zorgen achter een façade van geluk verbergen.
  • Iep: voor degenen die te veel werken. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.