Bachbloesemtherapie leren kennen op een eenvoudige manier

Een van de eigenschappen van Bachbloesem is dat het geen bijwerkingen heeft en er geen reden is om het niet te gebruiken. Hierdoor kan het door mensen van elke leeftijd kunnen worden geconsumeerd.
Bachbloesemtherapie leren kennen op een eenvoudige manier

Laatste update: 18 juli, 2018

Je kent waarschijnlijk wel een vriend, familielid of kennis die je over Bachbloesemtherapie heeft verteld. Daarnaast heb je inmiddels vast wel gehoord hoe goed het werkt bij het verminderen van emotionele problemen.

Deze bloesemextracten worden steeds populairder dankzij hun grote effectiviteit. Bovendien hebben ze geen schadelijke bijwerkingen voor je gezondheid.
In dit artikel kun je de basis van Bachbloesemtherapie leren. Hiermee kun je je lichaam, geest en emoties op natuurlijke wijze in balans te houden.

Wie was dr. Bach?

Wie was dr. Bach?

Bachbloesems zijn bloesemextracten. Ze zijn ontdekt door dr. Edward Bach. Bach was een gezondheidsexpert met tal van academische graden. Hij was bacterioloog, arts en patholoog.

Verder was hij een opmerkelijk figuur door zijn sterke intuïtie. Daarom wilde hij ook erg graag een natuurlijke methode van genezing ontdekken. Hij wilde dat iedereen het op een eenvoudige manier thuis met het gezin zou kunnen gebruiken.

Hij wijdde zijn hele leven aan deze zoektocht. Plant voor plant onderzocht hij. Hij was op zoek naar geschikte remedies voor de behandeling van de meest voorkomende stemmingsstoornissen.

Tussen de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw vond Bach planten die ons helpen om aandoeningen te overwinnen zoals angst, wantrouwen, boosheid, verlegenheid, depressie, eenzaamheid en apathie.

Wat zijn Bachbloesems?

Wat zijn Bachbloesems?

Bachbloesems zijn 38 bloesemextracten die op verschillende manieren worden bereid. Ze worden bijvoorbeeld gemalen, of er wordt een aftreksel van ze gemaakt. Door dit proces worden de energetische eigenschappen van elke plant te onttrokken.

De helende eigenschappen van deze extracten werken subtiel, maar wel diep in op onze emoties wanneer we ze gebruiken. Kortom, ze lijken een beetje op een emotionele EHBO-doos!

Hun grote voordeel is dat ze geen negatieve kanten of bijwerkingen hebben. Ze kunnen door iedereen op elke leeftijd worden gebruikt. Dit geldt ook voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, baby’s en zieke mensen.

Wanneer kun je Bachbloesemtherapie gebruiken?

Wanneer kun je Bachbloesemtherapie gebruiken?

Alle mensen hebben zwakke punten die ze moeten verbeteren als het gaat om hun persoonlijkheid. Soms kan er echter sprake zijn van een blokkade die moeilijker te overwinnen is dan normaal.

Hierdoor kunnen Bachbloesems zeer nuttig zijn in situaties van stress. Ook tijdens momenten van verandering, pijn of bijvoorbeeld een depressie kunnen ze van belang zijn.

De 38 extracten zijn ingedeeld in verschillende groepen. Deze kunnen ons helpen om iets meer te begrijpen van de behandelingsgebieden, bijvoorbeeld:

 • angst: dit heeft ook te maken met nachtmerries, fobieën, gebrek aan zelfbeheersing of overmatige zorgen.
 • onzekerheid: dit omvat gebrek aan vertrouwen, ontmoediging, depressie of besluiteloosheid.
 • onverschilligheid: dit heeft te maken met perioden van vermoeidheid, mentale verwarring, apathie of leermoeilijkheden.
 • eenzaamheid: het gevoel van eenzaamheid komt niet alleen voor bij mensen die alleen zijn. Je kunt omringd zijn door je dierbaren, maar je nog steeds alleen voelen.
 • overmatige invloed van anderen: dit verwijst naar mensen die niet aangeven wat ze voelen. In veel gevallen weten ze niet hoe ze grenzen moeten stellen. Bovendien vinden ze het vaak moeilijk om zich aan te passen aan veranderingen.
 • ontmoediging en wanhoop: dit hangt samen met zelfdiscipline, rigiditeit, schuldgevoel, angst of wrok.
 • buitensporige zorg voor anderen: dit heeft te maken met intolerantie, emotionele chantage, nervositeit, etc.

We raden je aan om een therapeut te raadplegen om de specifieke Bachbloesems te vinden die je nodig hebt. Je kunt ze echter ook zelf bestuderen.

Hoe pas je Bachbloesemtherapie toe?

Hoe pas je Bachbloesemtherapie toe?
 • Bachbloesems kunnen alleen, maar ook gecombineerd worden ingenomen.
 • Je kunt maximaal 7 bloesems tegelijk mengen.
 • Vier druppels worden 4 keer per dag onder de tong gedaan.
 • De behandeling moet minstens 21 dagen duren. Het is belangrijk om geduldig te zijn en door te gaan met de behandeling. Het kan enige tijd duren voordat je de diepere veranderingen echt kunt voelen. Ook is het mogelijk dat je na een tijdje de hoeveelheid druppels moet veranderen.
 • Bachbloesems worden bereid met alcohol als conserveermiddel. Ze kunnen echter ook worden geconserveerd met azijn.
 • Je kunt Bachbloesems kopen bij bijvoorbeeld kruidendokters en apotheken.

De Rescue Remedy

Ten slotte maakte Bach een unieke combinatie van een aantal van de extracten. Deze mix kan worden beschouwd als een soort ‘eerste hulp’. Hij noemde het mengsel Rescue Remedy.

Dit mengsel is bedoeld om specifieke crisissen te behandelen. Het wordt daarom gebruikt als een tijdelijke of directe oplossing.

Het is daardoor een ideaal middel voor het bieden van rust en normaliteit in geval van een nerveuze crisis, ongelukken, plotselinge ziektes, nachtmerries, etc.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bach, E. (1991). La curación por las flores (Vol. 148). Edaf.
 • Blome, G. (1995). El nuevo manual de la curación por las flores de Bach. Ediciones Robinbook.
 • Orozco, R. (2003). Las Flores de Bach hoy: una terapia en auge. Natura Medicatrix: Revista médica para el estudio y difusión de las medicinas alternativas21(5), 300-309.
 • Torres, M. C., Quintero, J. A., & Fong, E. (2002). Aplicación de la terapia floral de Bach en niños con manifestaciones de temor y miedo. Medisan6(2), 12-7.
 • Thaler, K., Kaminski, A., Chapman, A., Langley, T., & Gartlehner, G. (2009). Bach Flower Remedies for psychological problems and pain: a systematic review. BMC complementary and alternative medicine9, 16. https://doi.org/10.1186/1472-6882-9-16

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.