13 manieren om je geest leeg te maken

Handmatige activiteiten kunnen van grote hulp zijn als je je gedachten en emoties kwijt wilt raken. Leer er meer over in dit artikel!
13 manieren om je geest leeg te maken
Sara Ramo González

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sara Ramo González.

Laatste update: 27 januari, 2019

Het is niet makkelijk om je geest leeg te maken. Uiteindelijk zijn je hersenen geen lades die je gewoon leeg kan maken en vol kan stoppen wanneer je dit wilt.

Dit komt vooral doordat er veel emoties zijn die je innerlijke rust weg kunnen nemen, terwijl balans houden en de mogelijkheid om gefocust te blijven juist zo belangrijk is.

Vaak zijn er ook negatieve emoties die een rol spelen. Factoren zoals angst en langere stressvolle periodes veroorzaken vaak dat we ons gefrustreerd, uitgeput en boos op de wereld voelen.

Dit is ons allemaal op een bepaalde punt overkomen: je komt thuis en je kan niet ontspannen omdat je geest zich constant vult met veel en aanhoudende gedachten. Een wervelwind aan angst, hoofdpijn en een slecht humeur die gewoon niet weggaat.

Als je door deze gevoelens heen gaat en je weet niet hoe je hier mee om moet gaan, hebben wij hier een aantal simpele adviezen voor je die je kan uitproberen in de praktijk. Ze zullen je echt helpen om je geest leeg te maken!

Ontdek welke kwellende emoties je hebt

Gedachten

Voordat je deze oefeningen uitvoert, moet je ontdekken welke emotie of emoties de basis zijn voor wat je voelt. Soms is het een mix van veel kleine dingen: een klein beetje angst, een beetje verdriet, een beetje teleurstelling en een klein beetje zorgen.

Om dit te ontrafelen, moet je proberen tot jezelf te komen en te ontspannen. Hier werkt niks beter voor dan meditatie. Het lijkt misschien vreemd, maar het leren van meditatie is niet makkelijk. Het kost tijd en oefening.

We raden je een aantal opties aan om contact met jezelf te leggen, om te ontdekken wat er met je gebeurt en welke emoties in je opkomen.

Dit zijn ze:

  • Ga een stuk wandelen. Veel mensen vinden het makkelijker om te mediteren wanneer ze aan het wandelen of hardlopen zijn.
  • Neem een ontspannend bad. Dit is een ideale manier om over dingen na te kunnen denken en je geest leeg te maken.
  • Plan een uur voor jezelf, alleen en in stilte. Neem een kladblok of een stuk papier en maak hier twee kolommen op. In het eerste vak schrijf je ‘wat voel ik’ en in het tweede vak ‘waarom voel ik me zo’. Doe dit op een rustige manier en wees eerlijk naar jezelf toe.

Hoe maak je je geest leeg en houd je de emoties onder controle?

Vogel

1. Je voelt boosheid of woede

Neem stukjes gekleurd papier en scheur dit in reepjes. Doe dit langzaam, focus je op de uitvoering hiervan.

Wanneer je ze in reepjes gescheurd hebt, vlecht je de stukjes. Beetje bij beetje zal je dan de oplossing vinden voor je woede.

2. Je moet iets kunnen begrijpen

Schilder mandala’s. Het zal je helpen om contact te maken met je gedachten, op een rustige manier en zonder jezelf te pushen, terwijl je kleur aanbrengt in de vormen van de mandala.

Beetje bij beetje vind je het antwoord.

3. Je voelt je verdrietig

Teken bomen met lange wortels en hoge takken die de zon raken.

4. Je voelt je angstig

Maak een lappenpop.

Terwijl je elk deel maakt, vind je een bepaalde rust in het herkennen van jezelf in deze menselijke vorm, die je hebt gecreëerd met je eigen handen.

5. Je maakt je zorgen

Wanneer je je zorgen maakt, helpt het om origami-ornamenten te maken. Deze delicate vorm van kunst bestaat uit het vouwen van papier zonder gebruik te maken van een schaar of lijm. Je gebruikt dan alleen je handen.

6. Je wilt je iets herinneren

Als je je iets wilt herinneren, teken dan doolhoven.

7. Je voelt je mentaal uitgeput

Teken dan bloemen.

8. Je moet de oplossing vinden voor een probleem

Teken een oceaan met golven en verf deze vervolgens in de toepasselijke kleuren.

9. Je voelt je geblokkeerd en je weet niet hoe je uit de situatie moet komen

spiralen in de vorm van een boom

Als je door een moeilijke fase gaat van je leven en veel innerlijke spanning voelt of vol zit met angst, teken dan spiralen om je beter te voelen. Het is erg ontspannend.

10. Je moet weten wat je wilt in je leven

Wanneer je jezelf tegenkomt op een persoonlijk kruispunt, zonder te weten wat je wilt of verwacht, maak dan een collage.

Knip de plaatjes uit die je leuk vindt. Voeg deze daarna samen en denk hier over na.

Misschien ook interessant om te lezen:
Het leven is onze gids: leer je ogen te openen

11. Je moet je ideeën organiseren

Hier kan het erg nuttig zijn om rechthoeken te tekenen. 

12. Je voelt je wanhopig

We hebben allemaal momenten zoals deze gehad, waarop alles ons te veel wordt en we het gevoel hebben dat we ons hele leven op onze rug dragen.

Wanneer jij dit gevoel hebt, kan het erg helpen om wegen te tekenen. Teken wegen en sporen die worden afgebroken, maar worden gerepareerd met sterke bruggen.

13. Je voelt je verveeld

Kleuren

Je verveeld voelen is niet zo intens als het gevoel van woede. Het is een vervelend gevoel, zoals een wolk die gevuld is met negativiteit waar we maar niet vanaf komen.

Elke keer dat dit je overkomt, kan het nuttig zijn om gekleurde lijnen te tekenen op een leeg vel papier. 

Probeer het eens uit en je zal dan verbaasd zijn hoe deze makkelijke dingen je kunnen helpen om je geest leeg te maken. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.