Toen ik het niet verwachtte gaf stilte me het antwoord

· 28 januari 2018
Wees niet bang om alleen te zijn met je stilte, omdat je daar vaak de oplossing vindt voor veel van je problemen... Het antwoord ligt in de stilte.

De wereld van vandaag is zo luidruchtig dat mensen zichzelf bijna niet meer kunnen horen. We zoeken gezelschap, we vermijden het zo vaak mogelijk om alleen te zijn… Dit alles betekent dat je weg loopt voor iets heel belangrijks: stilte.

Veel mensen zijn bang voor de afwezigheid van geluid, of ze zijn bang om weg te zijn van de geluiden waar ze aan gewend zijn. Het kunnen de geluiden van auto’s zijn, een brandweerwagen, pratende mensen…

 

Zie ook: 2 minuten mediteren voor een betere gezondheid

 

Als we alleen zijn in de natuur kunnen we nerveus worden. Ieder vreemd geluid kan ervoor zorgen dat we schrikken.

Maar de verklaring van dit gedrag is het verlangen om te ontsnappen aan de innerlijke stilte die ons achtervolgt.

Waarom lopen we weg voor stilte?

Schuilen voor de stilte

Mensen lopen weg voor stilte om te ontsnappen aan de problemen die hen iedere dag achtervolgen. Je wilt er niet heel de tijd aan denken, mee bezig zijn, de pijn voelen.

Het is echter in deze stilte dat je de antwoorden kunt vinden als je denkt dat je alles verloren hebt, dat je leven geen zin heeft.

Iemand die gevangen zit of niet in staat is om een relatie te verbreken kan niet wegkomen uit die storm van ontevredenheid omdat ze bang zijn om te luisteren.

Het is altijd makkelijker om in dat zelfbedrog te blijven geloven, dat is in ieder geval wat mensen denken. Blijf onder je verwachtingen, verstop je tussen het geluid dat je ongemak veroorzaakt maar je blijft het voeden.

 

Ontdek: Het gevaar van hoge verwachtingen

 

Je wordt een slachtoffer als je eigenlijk wel weet wat het antwoord is. Je kiest ervoor om je te verstoppen in plaats van het verzamelen van al je krachten om een einde te maken aan datgene waar je zo onder lijdt.

Het is moeilijk om moed te tonen en de antwoorden te zoeken in de stilte. Het is moeilijk om stil te blijven en de wereld te observeren en wat er gebeurt zonder oordeel of kritiek.

Het antwoord zit vanbinnen

Rust en stilte

Als het leven zich tegen je keert, als je denkt dat je pech hebt, moet je binnenin jezelf kijken.

De natuurlijke stap om te zetten is om over je problemen te praten met een vriend of familielid en hen te laten proberen om het antwoord te vinden. Hierbij ligt de verantwoordelijkheid echter op jouw schouders.

Als je ooit professionele hulp hebt gezocht, weet je dit al. Een psycholoog zal je niet beoordelen of je de oplossing geven. Zij nemen je bij de hand en begeleiden je zodat je ontdekt hoe je de antwoorden kunt vinden die je zoekt.

Soms twijfel je aan jezelf en daarom concentreer je je vooral op externe factoren. Dit is echter verkeerd, omdat de oplossing voor alles binnenin jezelf ligt.

Je zou misschien kunnen denken dat je het niet kunt, dat je zwak bent, of dat je niet weet hoe je je leven weer op de rails krijgt. Dit alles duidt op de duidelijke afwezigheid van het naar jezelf luisteren.

 

Mis dit niet: Geduld en zwijgzaamheid: deugden van wijze mensen

 

 

Er is een klein stemmetje binnenin je dat je vertelt waar je heen moet gaan. Je moet er gewoon naar luisteren, en daarvoor zal stilte je beste bondgenoot zijn.

In jezelf duiken

Stilte op de steiger

Als je diep in jezelf kijkt, kan dit soms verschrikkelijk zijn omdat het gaat om het lijden van dat gewonde kind van wie je de pijn nog steeds kan voelen.

Op andere momenten zou het kunnen betekenen dat je delen van jezelf ontdekt die je ontkent of afgewezen hebt. In dit geval is het belangrijk om je gedachten open te houden en te accepteren dat je fouten mag maken.

Heb je ooit in stilte een wandeling gemaakt in de natuur, of heb je muziek nodig om naar te luisteren?

Dat alleen zal je kunnen vertellen of je bang bent van die afwezigheid van geluid of niet.

Wees niet bang om je problemen direct onder ogen te zien. Dat betekent niet dat je geen pijn meer zult voelen, maar je voelt het ook als je vlucht van alle problemen die je uiteindelijk toch wel zullen inhalen.

Het is tijd om te stoppen met het gebruiken van die schadelijke tactiek die niets zal oplossen en in feite de dingen alleen maar erger zal maken.

De stilte

In de stilte vind je jezelf, je beste vriend, die weet wat te doen zonder angst, verwachtingen, of wat als…

Nu is het tijd om te stoppen met het verzinnen van smoesjes en aan het werk te gaan. Doorgaan, op dezelfde manier, zal niets veranderen.

Als je je verloren voelt als je hele wereld in lijkt te storten, maak dan opnieuw verbinding met jezelf in stilte. Daarin vindt je de oplossingen voor wat er met je gebeurt.