Toen ik het niet verwachtte gaf stilte me het antwoord

Wees niet bang om alleen te zijn met je stilte. Juist daar kun je de oplossing vinden voor veel van je problemen. Wie weet ligt het antwoord in de stilte.
Toen ik het niet verwachtte gaf stilte me het antwoord

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

De wereld van vandaag is zo luidruchtig dat mensen zichzelf bijna niet meer kunnen horen. We zoeken gezelschap, we vermijden afzondering… Al met al loop je weg voor iets heel belangrijks: stilte.

Veel mensen zijn bang voor de afwezigheid van geluid, vooral het geluid waar ze aan gewend zijn. Het kunnen de geluiden van auto’s zijn, een brandweerwagen, pratende mensen, enzovoorts.

Als we alleen zijn in de natuur kunnen we nerveus worden. Ieder vreemd geluid kan ervoor zorgen dat we schrikken. De verklaring van dit gedrag is het verlangen om te ontsnappen aan de innerlijke stilte die ons achtervolgt.

Schuilen voor de stilte

Waarom lopen we weg voor stilte?

Mensen lopen weg voor stilte om te ontsnappen aan de problemen die hen iedere dag achtervolgen. Je wil er namelijk niet continu aan denken en mee bezig zijn. Het liefste wiil je de pijn ook zo min mogelijk ervaren.

Het is echter in deze stilte dat je de antwoorden kunt vinden. Zelfs wanneer je denkt dat je alles verloren hebt en dat je leven geen zin heeft, kun je in de stilte nog antwoorden vinden.

Iemand die gevangen zit of niet in staat is om een relatie te verbreken kan niet wegkomen uit die storm van ontevredenheid. Dat komt veelal omdat ze bang zijn om naar de achterliggende stilte te luisteren.

Het is altijd makkelijker om in dat zelfbedrog te blijven geloven. De meeste mensen weten dit ook wel. V erstop je tussen het geluid dat je ongemak veroorzaakt maar blijf het ondertussen voeden.

Je wordt een slachtoffer zodra je doorhebt wat hier mis mee is. Je kiest ervoor om je te verstoppen in plaats van het verzamelen van al je moed om een einde te maken aan datgene waar je zo onder lijdt.

Het is moeilijk om moed te tonen en de antwoorden te zoeken in die angstaanjagende stilte. Het is moeilijk om stil te blijven en de wereld te observeren en wat er gebeurt zonder oordeel of kritiek.

Het antwoord zit vanbinnen

Rust en stilte

Als het leven zich tegen je keert, als je denkt dat je pech hebt, moet je binnenin jezelf kijken.

De natuurlijke stap om te zetten is om over je problemen te praten met een vriend of familielid. Laat hen proberen om samen met jou het antwoord te vinden. Hierbij ligt de eindverantwoordelijkheid echter op jouw schouders.

Als je ooit professionele hulp hebt gezocht, weet je dit al. Een psycholoog zal je niet beoordelen of je de oplossing geven. Zij nemen je bij de hand en begeleiden je zodat je kunt ontdekken hoe je de antwoorden kunt vinden die je zoekt.

Soms twijfel je aan jezelf en daarom concentreer je je vooral op externe factoren. Dit is echter zelden de juiste oplossing omdat het antwoord op alles binnenin jezelf ligt.

Je zou misschien kunnen denken dat je het niet kunt, dat je zwak bent, of dat je niet weet hoe je je leven weer op de rails krijgt. Dit alles duidt op de duidelijke afwezigheid van begrip voor jezelf.

Er is een klein stemmetje binnenin je dat je vertelt waar je heen moet gaan. Je moet er gewoon naar luisteren, en daarvoor zal stilte je beste bondgenoot zijn.

In jezelf duiken

Als je diep in jezelf kijkt, kan dit soms verschrikkelijk zijn omdat je daar het leed van dat gewonde kind dat je vroeger was nog steeds kunt voelen.

Op andere momenten zou het kunnen betekenen dat je delen van jezelf ontdekt die je ontkent of afgewezen hebt. In dit geval is het belangrijk om je gedachten open te houden en te accepteren dat je fouten mag maken.

Heb je ooit in stilte een wandeling gemaakt in de natuur, of heb je muziek nodig om naar te luisteren? Dat alleen al kan je vertellen of je bang bent voor de afwezigheid van geluid of niet.

Wees niet bang om je problemen direct onder ogen te zien. Dat betekent niet dat je geen pijn meer zult voelen, maar je voelt het ook als je vlucht van alle problemen die je uiteindelijk toch wel zullen inhalen.

Het is tijd om te stoppen met het gebruiken van die schadelijke tactiek. Deze zal namelijk niets oplossen en kan in feite het probleem alleen maar erger maken.

De stilte

In de stilte zul je jezelf vinden en te vriend maken. Jij zult leren wat te doen zonder angst, verwachtingen, of andere onzekerheden.

Nu is het tijd om te stoppen met het verzinnen van smoesjes en aan het werk te gaan! Op dezelfde manier doorgaan zal niets veranderen.

Als je je verloren voelt als je hele wereld in lijkt te storten, maak dan opnieuw verbinding met jezelf in stilte. Daarin vindt je de oplossingen voor wat er met je gebeurt. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.