Ontdek of je een rationeel of intuïtief persoon bent

In dit artikel noemen we een paar signalen op die erop kunnen wijzen welke persoonlijkheid jij hebt: intuïtief of rationeel?
Ontdek of je een rationeel of intuïtief persoon bent

Laatste update: 25 oktober, 2018

Je bent mogelijk iemand die ingevingen heeft. Gevoelens of intuïties, die je op een gegeven moment vertellen welke beslissing je moet maken. Of je bent mogelijk meer rationeel en je denkt goed over dingen na voordat je een beslissing maakt.

Een intuïtief of rationeel persoon?

Het is niet iets exclusiefs. Dat betekent dat iedereen soms wel eens intuïties heeft en alle mensen denken uiteraard wel eens na over hun problemen en andere dingen voordat ze een beslissing maken.

Maar je kan niet ontkennen dat sommige personen impulsiever zijn dan anderen. Sommige personen laten zich vaker leiden door hun ingevingen, terwijl anderen die voorzichtiger zijn eerst goed over dingen nadenken voordat ze een besluit nemen.

Gedrag en de manier waarop de besluiten maken zijn vaak gerelateerd aan je persoonlijkheid. Maar iets interessants dat je zou moeten weten, is dat je intuïtie volgen helemaal niet volledig irrationeel is.

Experts zeggen blijkbaar dat je een hoop beslissingen op basis van je ingevingen en gevoelens maakt. Maar deze beslissingen zijn ook geen spontane acties. We zullen hieronder uitleggen waarom.

1. Intuïtieve personen

Intuïtie

Ingevingen, voorgevoelens… We weten allemaal wat ze zijn. Het zijn bijvoorbeeld plotselinge gevoelens die je vertellen dat het mogelijk beter is om een bepaalde richting in te slaan. Dat iemand een slechte invloed voor je is en dat je deze persoon beter kan vermijden.

Vaak zien we deze ingevingen niet als geloofwaardig, omdat ze ontstaan door de emoties en gevoelens van bepaalde personen en niet hun hersenen, wat het een logische en deductieve beslissing zou maken. Maar dat is niet de waarheid.

Ingevingen zijn juist snelle, waardevolle besluiten, die ontstaan door je persoonlijkheid en je eerdere ervaringen. Alles wat in je leven gebeurt, wordt opgeslagen en bewaard en het gevoel dat daarbij hoort ook.

Soms wordt je geconfronteerd met stimuli, plotselinge gevoelens die je vertellen om ‘dit te doen, die kant op te gaan, die persoon uit te kiezen, een risico te nemen of om te draaien…’ Dit zijn incidenten die gebaseerd zijn op beslissingen die je in het verleden al gemaakt hebt. Ze zijn ook gerelateerd aan je persoonlijkheid.

Dat alles is verstopt achter de gecompliceerde wereld van ingevingen, die plotselinge gevoelens die ontstaan in je geest zonder dat je echt weet waarom. Er zijn inderdaad personen die deze gevoelens altijd volgen en ze nooit negeren. Ze besteden er aandacht aan en gehoorzamen wat veel mensen het instinct noemen.

Maar pas op. Je zou moeten onthouden dat omdat deze gevoelens en verborgen ingevingen in onze harten zo snel opkomen, ze niet altijd het beste of juiste antwoordt zijn. Ze werken niet altijd.

Daarom zijn andere personen voorzichtiger, ook al hebben ze deze ‘gevoelens’. Ze wuiven ze liever weg en zijn terughoudender. Deze personen hebben meer rationele persoonlijkheden.

2. Rationele personen

Concentratie

Rationeel denken wordt gestuurd door bewuste informatie: door wat we voor ons hebben, wat we kunnen zien en voelen en waar we dingen mee kunnen vergelijken met behulp van andere informatie of door te lezen.

De beslissingen van rationele personen zijn veel langzamer en voorzichtiger. Het is niet zozeer dat ze minder bronnen hebben. Ze zijn echter juist meer peinzend en misschien een klein beetje onzekerder.

Maar soms is dat helemaal niet verkeerd, omdat het je dwingt om door een soort van ‘kwaliteitscontrole’ te gaan voordat je een beslissing maakt. Dit zijn ook personen die bang zijn om fouten te maken en altijd op zoek zijn naar het juiste antwoord en de beste beslissing.

Als een gevolg daarvan zijn ze voorzichtiger, maar soms hebben mensen niet zoveel tijd om een beslissing te maken. En daarnaast kunnen we soms ook niet alle informatie verkrijgen die we nodig hebben om een beslissing te maken.

Je kan bijvoorbeeld niet alles weten over een persoon voordat je besluit om verliefd te worden. Het gebeurt gewoon en dat is waarom in werkelijkheid de meeste personen intuïtief zijn. Emoties hebben altijd meer kracht dan verstand. Mensen zijn nu eenmaal emotionele wezens.

De sleutel ligt in evenwicht

Een balans tussen de twee is het beste. Haast niet te veel wanneer je een beslissing maakt, maar wees ook niet te voorzichtig. Onzekerheid komt vaak door een soort van existentieel lijden. Dus het is het ‘t beste om een balans tussen de twee te hebben.

Ben je het hiermee eens? Hoe zie je jezelf? Ben je meer intuïtief of juist meer rationeel?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.