Weer bij elkaar komen, wanneer is het verstandig?

Wil je graag dat jij en je ex weer bij elkaar komen, maar weet je niet zo zeker of dit wel verstandig is? In dit artikel zullen we je enkele tips geven.
Weer bij elkaar komen, wanneer is het verstandig?

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Had de relatie tussen jou en je ex een punt bereikt waarop het niet langer mogelijk was om de relatie voort te zetten zonder elkaar pijn te doen? Zou je nu graag willen dat jij en je ex weer bij elkaar kwamen? Ben je bang dat dit een slecht idee kan zijn?

Dit soort twijfels zijn normaal en heel gebruikelijk. Als je relatie voorbij is, is deze immers om een ​​reden beëindigd. Over het algemeen is het een slecht idee om weer bij elkaar te komen met een ex. Je kunt dan namelijk in een vicieuze cirkel of een giftige relatie terechtkomen.

Er zijn echter enkele gevallen waarin die mogelijkheid wel goed uit kan pakken.

Vandaag delen we enkele situaties waarin weer bij elkaar komen de moeite waard kan zijn. Het betekent niet dat je een ander elke keer dat hij je verraadt moet vergeven. Maar je moet zorgvuldig evalueren of je geïnteresseerd bent in het opnieuw aanwakkeren van je relatie.

1. Weer bij elkaar komen: als er veel meer is dan liefde

Meisje dat een jongen omhelst

De eerste factor die je moet overwegen als het gaat om teruggaan naar je ex, is of je ex jou kan bieden wat je wilt in het leven. We hebben het niet over materiële zaken. We hebben het eerder over je mentale en emotionele welzijn.

Een bekend voorbeeld hiervan is wanneer je relatie beeindigde omdat een van jullie verhuisde en je geen lange-afstandsrelatie wilde. Als je nu weer terug bent op dezelfde plek en je beseft dat je ex je nog steeds een gevoel van veiligheid, affectie, plezier, loyaliteit en vriendschap kan bieden, dan betekent dit misschien dat jullie toch echt van elkaar hielden.

Het lijkt misschien of we het over gewenning hebben en de tegenzin om een nieuwe partner te zoeken. Toch is het de moeite waard om jezelf af te vragen of je weer verder wilt gaan waar jullie gebleven waren. Uiteindelijk kun je misschien ontdekken dat de tijd waarin jullie uit elkaar waren en op afspraakjes gingen met andere mensen, juist liet zien hoeveel goeds er tussen jullie bestond.

Vaak is het zo dat wanneer twee mensen in zo’n geval weer bij elkaar komen, hun relatie daarna sterker is dan voorheen. En dat beiden nu meer toegewijd zijn.

2. Weer bij elkaar komen: als het probleem niet groter was dan de liefde tussen jullie

De beslissing om weer bij elkaar te komen hangt volledig van jullie zelf af. De beslissing zou dan ook moeten worden genomen op basis van hoe belangrijk je de redenen vindt waarom jullie uit elkaar gingen. Het hangt ook af van hoezeer jullie zijn veranderd in de tijd uit elkaar. Welke verantwoordelijkheid je hebt genomen voor je daden en hoe hard je hebt gewerkt aan je persoonlijke groei.

Het is belangrijk dat je de situatie goed overweegt en de dingen in perspectief plaatst. Het is niet nodig om een of beiden van jullie te onderwerpen aan oordeel of melodrama. Het kan zijn dat het slechts ging om kwesties die eigenlijk helemaal niet zo belangrijk zijn. Maar die je op dat moment wel als enorme problemen beschouwde. Misschien omdat je slecht gehumeurd was, een zware dag achter de rug had, of omdat het simpelweg de druppel was die de emmer deed overlopen.

Het kan ook zijn dat de situatie niet langer van belang is omdat de omstandigheden zijn veranderd of het niet langer van invloed is op jullie.

In dit geval moet je zelf bepalen of jullie relatie meer goeds dan slechts te bieden had en of het probleem kan worden opgelost of niet.

Als je besluit om het nog een keer te proberen, wees dan duidelijk over de problemen en stel een einddatum vast voor deze proefperiode. Het belangrijkste is dat je het probleem definitief overwint en er geen nieuwe problemen ontstaan.

3. Weer bij elkaar komen: als de daden van je ex luider spreken dan zijn woorden

Twee mensen die ruzie hebben

Voordat je weer teruggaat naar je ex, moet je beslissen of zijn daden overeenkomen met zijn woorden. Iedereen weet hoe mooi woorden kunnen klinken. Dit betekent echter niet altijd dat ze ook oprecht zijn. Je moet volhardend zijn.

Als de relatie bijvoorbeeld is geëindigd omdat je partner erg jaloers was en hij nu zegt dat hij zijn jaloezie heeft leren te beheersen, dan kan het zijn dat je weer geïnteresseerd wordt. Voordat je er echter mee akkoord gaat om weer bij elkaar te komen, is het belangrijk om naar zijn gedrag te kijken om te zien of hij het echt meent:

  • Vraagt hij voortdurend waar je bent en met wie je bent?
  • Pakt hij je telefoon en leest hij je berichten zonder te vragen?

Je moet vertrouwen op je intuïtie en je niet laten meeslepen door de woorden die je wilt horen. Er zijn bepaalde situaties, zoals in het geval van ontrouw en jaloezie, waarin je heel voorzichtig moet zijn voordat je een relatie hervat. Dit zijn namelijk geen eenvoudige problemen om te veranderen.

4. Weer bij elkaar komen: als jullie allebei bereid zijn de relatie te verbeteren

Het laatste wat je moet overwegen voordat je besluit om weer terug te gaan naar je ex, is of hij echt toegewijd is om de relatie te verbeteren. Je ex een tweede kans te geven, houdt in dat jullie nu allebei handelen vanuit liefde en verantwoordelijkheid. De communicatie tussen jullie twee moet oprecht zijn.

Sommige mensen doen heel hard hun best om een relatie te onderhouden, totdat ze plotseling moe worden en er een punt achter zetten. Op dat moment realiseert de ander zich wat hij kwijt is geraakt en probeert hij zijn ex weer terug te krijgen.

De problemen ontstaan ​​wanneer de persoon die al zo lang zijn best deed niet langer bereid is om nog moeite te doen. Als je je partner nog een kans geeft, in de stiekeme hoop dat hij deze keer degene zal zijn die zijn best doet, dan zal de situatie alleen maar erger worden.

Een goede optie in dit geval is om goed na te denken over hoe jullie relatie voorheen was. Stel op basis hiervan nieuwe grenzen om je inzet te versterken en de dingen iets soepeler te laten verlopen.

Weer bij elkaar komen kan werken als jullie allebei toegewijd zijn

Weer bij elkaar komen

Er zijn mensen die zeggen dat wanneer een relatie voorbij is, je dat hoofdstuk volledig moet afsluiten. Dit is een geldig punt, maar het is niet altijd de meest succesvolle tactiek. Het belangrijkste is dat jullie je allebei op je gemak voelen met de beslissing.

Die beslissing kan alleen door jou genomen worden, als individu. Het moet gebaseerd zijn op je emoties, verwachtingen en persoonlijke verplichtingen. Je moet geldige redenen hebben. Vervolgens praat je met je ex om te zien of hij er hetzelfde over denkt. En natuurlijk of hij ook bereid is om de relatie nog een kans te geven.

Zorg er echter altijd voor dat de emotionele gezondheid van jullie beiden op de eerste plaats staat. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hoyt, M. F. (2008). Solution-focused couple therapy.
  • Doss, B. D., Thum, Y. M., Sevier, M., Atkins, D. C., & Christensen, A. (2005). Improving relationships: mechanisms of change in couple therapy. Journal of consulting and Clinical Psychology, 73(4), 624.
  • Matson, P. A., Chung, S. E., & Ellen, J. M. (2012). When they break up and get back together: length of adolescent romantic relationships and partner concurrency. Sexually transmitted diseases, 39(4), 281.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.