Mijn probleem is de verwachtingen die ik heb van anderen

Hoewel het misschien oneerlijk lijkt, kunnen we alleen maar 100% van onszelf verwachten. De interesses en waarden van anderen komen niet altijd overeen met die van ons.

Er is geen grotere bron van lijden dan verwachtingen dat anderen doen en zich gedragen zoals wij willen. Dit is een fout die veel mensen maken en, of we het nu willen of niet, het beïnvloedt onze emotionele balans.

We kunnen zeggen dat we allemaal verwachtingen hebben van de mensen van wie we het meeste houden en dit is omdat het ons een bepaald idee van veiligheid geeft.

“Ik weet dat mijn partner me zal steunen, want ik zou hetzelfde voor hem doen.”

Verwachten, anticiperen en hopen dat de andere persoon doet wat wij zouden doen is een manier om “onze wereld te beheersen” en ons veilig te voelen over bepaalde dingen.

Maar dingen gaan niet altijd zoals wij willen dat ze gaan. Natuurlijk willen we altijd een bepaalde hoeveelheid veiligheid in ons leven. Als we niet een bepaald idee van veiligheid hebben, zouden we niet weten op wie we kunnen vertrouwen en hier zouden we onder komen te lijden.

Maar soms gaan we tot het uiterste: het is niet goed om te denken dat de rest van de wereld zich zou gedragen volgens onze waarden. Vandaag nodigen we je uit om hierop te reflecteren.

De macht van het stellen van verwachtingen

Ouders verwachten dat hun kinderen zich gedragen zoals zij dat zouden doen. Vrienden gaan er gewoonlijk van uit dat wij ze steunen in iedere situatie en bij ieder probleem. Een echtgenoot verwacht dat zijn vrouw altijd aan zijn verwachtingen voldoet.

We zijn er zeker van dat je dit soort situaties in je leven wel eens hebt meegemaakt. Deze verwachtingen zijn heel gevaarlijk en kunnen de relatie en je zelfvertrouwen ernstig beschadigen. Het is echt niet eerlijk.

Lees ook: 6 kenmerken van emotionele intelligentie

Laten we eens verder kijken.

Meisje met Bloem

Als je je niet gedraagt volgens mijn verwachtingen, ben ik teleurgesteld

Als we niet onmiddellijk onze steun aanbieden, worden we gezien als “nep” of “verraderlijk”. Het is aannemelijk dat hun doelen niet overeenkomen met jouw waarden of dat je gewoon niet je steun kan geven op dat moment vanwege persoonlijke problemen.

Degenen die niet in staat zijn om zich in te leven in anderen om hun unieke perspectieven en het recht om anders te denken, begrijpen niet hoe positieve relaties, gebaseerd op wederkerigheid en respect werken.

Niemand is verplicht om zich gedragen volgens de verwachtingen van anderen. Als we dit doen, wenden we ons af van onszelf, waardoor ons zelfvertrouwen kwetsbaar is.

De noodzaak om alle aspecten van ons leven te beheersen

Er zijn mensen die onzekerheid, het niet weten wat er zal gebeuren en acties en reacties van buitenaf waar ze geen controle over hebben gewoon niet kunnen accepteren.

Lees ook: Tien tips van gelukkige koppels

Hoe kan ik accepteren dat een van onze kinderen ons net heeft verteld dat hij of zij niet van plan is te gaan studeren, zoals ik altijd heb gedroomd?

Hoe moet ik het opvatten als een vriend me vertelt dat hij of zij met andere vrienden van het werk op stap gaat en niet met ons?

  • Mensen die niet in staat zijn om het te tolereren als anderen niet reageren volgens hun verwachtingen lijden aan een hoog niveau van frustratie en teleurstelling, die hun zelfvertrouwen beschadigen.
  • In werkelijkheid is het genoeg om jezelf in te leven in de ander en bovenal om niet te verwachten van anderen om zich te gedragen naar onze verwachtingen.

Verwacht dingen van jezelf, niet van anderen

Paardenbloem

Rechten en verplichtingen

Als je geen verwachtingen meer hebt van het gedrag van anderen kun je vrijer leven en heb je meer energie om je te richten op wat echt belangrijk is: het meeste van jezelf verwachten.

  • Je hebt het recht om te verwachten dat anderen je respecteren.
  • Je hebt het recht om bemind te worden, maar niet om de levens van je naasten te reguleren of om anderen jouw leven te laten reguleren.
  • Je hebt het recht om wederkerigheid te verwachten, maar niet om van iedereen te verwachten dat ze het altijd met je eens zijn.
  • Je hebt het recht om voor je dromen te vechten en anderen te laten vechten voor die van hen, hoewel ze heel anders kunnen zijn dan de dromen die jij voor jezelf hebt.

Je moet ook eens lezen: Verspil geen tijd aan mensen die je pijn doen

  • Je hebt de verplichting om voor jezelf te zorgen, om je zelfvertrouwen te voeden en om jezelf niet teleur te stellen omdat de wereld niet reageert zoals jij dat zou willen.
  • Je hebt de verplichting om “pro-actief” te zijn als het gaat om het creëren van je eigen geluk door het vermijden dat je compleet van anderen afhankelijk bent. Accepteer de negatieve dingen en ga ervan uit dat je af en toe teleurgesteld wordt.
  • Denk eraan dat jij ook anderen teleur kan stellen en dat maakt je geen beter of slechter mens. We proberen allemaal ons eigen geluk te vinden, maar we moeten het recht van onze medemensen accepteren om dat van hun te vinden.

Tot slot moeten we begrijpen dat niet alleen de wereld chaotisch is, maar ook de mensen die er wonen. Van mensen verwachten dat ze zich compleet volgens onze verwachtingen gedragen, is een grote bron van stress en lijden.

Het is het niet waard.

Bekijk Ook