Wanneer vriendschap opdroogt of wanneer liefde verdwijnt

Zowel liefde als vriendschap lopen misschien op een eind. Maar maak je geen zorgen: vind kracht in je zwakheden en ga vooruit.
Wanneer vriendschap opdroogt of wanneer liefde verdwijnt

Laatste update: 08 januari, 2019

Wanneer vriendschap opdroogt en liefde verdwijnt, sterft er iets in je. Niemand is klaar voor verlies of het breken van een band die ooit zo belangrijk was.

Je brein is over het algemeen geprogrammeerd om te binden met mensen. Dat is hoe we overleven, leren en verbeteren gedurende ons leven. Terwijl je hersenen zich echter aan iemand verbinden, vergeet je een essentiële waarheid: dat dingen veranderen en dat je soms ook zelf moet veranderen. 

Het beëindigen van een vriendschap die zo fundamenteel is geweest in je leven, onderwerpt je aan een periode van verwardheid en verdriet.

Wat de doen als de liefde verdwijnt

Een vriendschap is intiem. Het bouwt je op, brengt je geluk en emotionele ondersteuning. Maar er zijn tijden waarin onvoorzienbare omstandigheden of nieuwe interesses een vriendschap langzaam laten oplossen. Hetzelfde gebeurt in romantische relaties. Misschien was er verraad, teleurstelling of kan het zijn, hoeveel het ook pijn doet, dat liefde langzaam verdwijnt zonder duidelijke aanleiding.

In die gevallen moet je een stap voorwaarts nemen, ook al is het moeilijk, ook al is de puzzel in je leven kapot.

Tegenover Elkaar

Wanneer een vriendschap opdroogt

Dit lijk misschien raar, maar vriendschap betekent iets anders voor mannen dan vrouwen. Dit verschil betekent niet dat het niet belangrijk is voor een bepaald geslacht.

Vrouwen

Het heeft te maken met het effect van vriendschap. Volgens een onderzoek dat is uitgevoerd door het University College London, hebben vriendschappen een kalmerend effect voor vrouwen. Vrouwen zien een vriendschap met andere vrouwen als een uitlaatklep, een manieren om problemen, stress en angst in perspectief te plaatsen. De band heeft een intimiteit die de emotionele wereld voorbijgaat.

Mannen

Mannen daarentegen zien vriendschap meer als een nuttig iets: het gaat allemaal om dingen samen doen, het plannen van activiteiten, werken aan professionele doelen… In de regel waarderen mannen hun familie of partner meer dan hun vrienden als de plaats waar ze troost, intimiteit en verbintenis vinden.

Misschien is dat waarom, over het algemeen, de persoonlijke impact van vriendschappen voor vrouwen intenser lijkt te zijn.

Kom erachter:
Hoe vrienden lasten delen en geluk verhogen

Hoe je moet omgaan met het einde van een vriendschap

Loslaten

Een vriendschap kan de plaats van een andere niet innemen; laat het gaan. Dit is iets wat je moet begrijpen. Het laten gaan van een vriendschap betekent dat je weet hoe je de bladzijde omslaat en voorwaarts beweegt.

Elke persoon, elke vriendschap en elke relatie geeft je bepaalde dingen. Dat is waarom je niet een nieuwe vriend kunt vinden die je hetzelfde biedt als wat de andere deed. Laat mensen hun authentieke zelf zijn.

Accepteer dat vriendschappen soms opdrogen en dat het niets slechts is.

Groei

Mensen groeien, krijgen nieuwe interesses en beslissen soms zelfs dat ze vrienden hebben die geen positieve dingen meer aan hun leven toevoegen.

Er zijn tijden wanneer het opgeven van een vriendschap betekent dat je groeit. Het belangrijke is om met de mensen samen te blijven die er echt toe doen.

Wanneer liefde uitbloeit

Rode Rook

Wanneer liefde verdwijnt lijken de longen die je lucht gaven en de vleugels die je levend lieten voelen, kapot te gaan.

Niemand weet waarom of hoe, maar het gebeurt. Liefde verdwijnt soms zoals sneeuw voor de zon. Wanneer dat gebeurt, houd je je vast aan hoop. “Misschien, als ik dit of dat doe, komt het terug,” “Als ik verander, houdt hij misschien weer van me…”

Valse hoop

Deze gedachtegang is geen goed idee. Het versterkt de cyclus van negatief zijn, valse hoop en pijn.

Als liefde weggaat, moet je dat feit duidelijk maken of erop aandringen dat je partner er duidelijk over is. Het lijkt misschien het einde, maar deze communicatie is het beginpunt.

Hoe je het einde van liefde confronteert

Je komt niet over het einde van een romantische relatie heen in een dag. Sterker nog, onderzoeken hebben aangetoond dat je tussen de zes maanden en twee jaar hiervoor nodig hebt. Het is natuurlijk anders voor ieder individu. Er is ook een reeks van strategieën die kunnen helpen.

Vertrek met zelfwaarde: als je weet dat je niet geliefd wordt, accepteer dan het begin van je rouwperiode.

Kijk vooruit

Voorwaarts kijken is niet eenvoudig wanneer je zo veel hebt achtergelaten, maar voordat je je verlangen uitspreekt, of je ‘wat als ik dit was, of dat deed…’, moet je in het heden spreken:

  • Ik verdien om voor mezelf te zorgen, om over mezelf te waken, om mijn gebroken stukken weer te lijmen.
  • Ik zal steun vinden bij mijn familie, mijn vrienden, in het heden waar ik nieuwe doelen zal stellen en opnieuw geluk zal vinden.

Tijd en je instelling zullen deze wonden helen en het leven, met al zijn energie en schoonheid, zal dat gat in je hart opnieuw opvullen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.