Zeven tekenen dat het tijd is om een vriendschap te beëindigen

Een vriendschap beëindigen is nooit makkelijk, maar als de relatie alleen maar je zelfvertrouwen omlaag brengt en je aan jezelf doet twijfelen, is het tijd om het op een andere manier te proberen. Leer de zeven tekenen dat het tijd is om een vriendschap te beëindigen om een positieve stap te maken in je leven. Als een vriendschap geen balans bevat en je je realiseert dat je meer geeft dan je terugkrijgt, kan het tijd zijn om goed na te denken over of het je moeite wel waard is.
Zeven tekenen dat het tijd is om een vriendschap te beëindigen

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 07 november, 2022

Besluiten om een vriendschap te beëindigen is een achtbaan van emoties. Maar als je er logisch over nadenkt, realiseer je je dat afstand nemen de enige gezonde keuze is.

Tijdens het leven is het natuurlijk dat je nieuwe mensen ontmoet en een band ontwikkelt met een aantal van hen. Soms is het het beste om op te letten en voorzichtig te zijn met wie je toelaat in je leven.

Denk eraan dat het moeilijk kan zijn om een vriendschap te verbreken, zelfs als de relatie slecht voor je is.

Je hoeft je niet te schamen als je afstand neemt van de mensen die slecht zijn voor je. Mensen veranderen en je kunt op een ander pad terechtkomen dan waar je vrienden zich bevinden. Dit kan een pijnlijke situatie zijn, maar als je de volgende tekenen in je vriendschap herkent, ben je beter af zonder die persoon in je leven.

1. De vriendschap is eenzijdig

Als je vriendschap niet in balans is en je het niet kunt oplossen, waardeert je vriend(in) jou waarschijnlijk minder dan dat jij hem of haar waardeert.

Als je de hele tijd achter je vriend(in) aan moet rennen, is dat niet alleen vermoeiend, maar ook slecht voor je zelfvertrouwen.

Zoek jij geen contact meer met je vriend(in), maar heeft hij of zij niets gedaan om de situatie te veranderen? Het kan het beste zijn om je energie op een andere manier te besteden dan je tijd te verspillen aan iemand die niet in jou geïnteresseerd is.

2. Je vriend(in) manipuleert je en probeert je te controleren

Negatieve vriendschap

Je moet een vriendschap beëindigen als je het gevoel hebt dat je jezelf niet meer kunt vinden en je niet meer jezelf kunt zijn als je samen bent met een bepaald persoon.

Een gezonde vriendschap bestaat uit twee personen die hun binnenste zelf met elkaar kunnen delen zonder dat ze elkaar gebruiken. Als dit niet het geval is, moet je de relatie opnieuw evalueren en erover nadenken of het het waard is om ermee door te gaan.

3. Ze trekken je mee naar beneden

Als je je verantwoordelijk begint te voelen voor het gedrag van een van je vrienden omdat hij of zij zich vreemd gedraagt, kan het zijn dat hij of zij jou met zich meetrekt.

Denk eraan: het is normaal voor mensen om te denken dat mensen die op elkaar lijken elkaar opzoeken. Dit betekent dat als je vrienden een negatief imago hebben, mensen jou ook op die manier gaan bekijken. Wat nog erger is: je kunt je misschien ook zo gaan gedragen.

Houd in gedachten dat het in de menselijke natuur zit om instinctief de mensen om zich heen te imiteren om erbij te horen en te overleven. Dat is waarom het een goed idee is om een vriendschap te beëindigen als het je gedrag beïnvloedt.

4. Het is tijd om de vriendschap te beëindigen als er jaloezie en concurrentie tussen jullie is

Het gevoel dat je de hele tijd moet bewijzen dat je beter bent dan je vriend(in) kan vermoeiend zijn.

Een vriendschap die niet op wederzijdse steun en geluk voor persoonlijke groei is gebaseerd, is slecht voor beide partijen. Vriendschap gaat om het vinden van een manier voor beide personen om te groeien en samen beter te zijn. Het gaat er niet om dat één persoon de ster is en de andere een bijrol heeft.

5. Het beste van de vriendschap is in het verleden

Denk erover na om een vriendschap te beëindigen als je je er alleen maar aan vastklampt omdat je het associeert met plezier in je leven.

Leef in het heden. Dit is een tijd waarin je leven anders is dan tijdens de kindertijd.

Het laatste dat je moet doen, is je vastklampen aan een relatie die goed was in het verleden, maar die nu alleen nog deel uitmaakt van de geschiedenis.

6. Je vriend(in) brengt niets positiefs in je leven

Het is belangrijk dat je jezelf kan opbeuren als je je down voelt, maar je moet een vriendschap achter je laten als je erin verdrinkt. Dit is het moment om jezelf te respecteren en de ander los te laten.

Vrienden moeten een natuurlijke verbetering van je leven zijn, net als jij dat zou moeten zijn in hun leven.

Met andere woorden: je moet elkaar aanmoedigen en inspireren om gelukkig en gezond te zijn. Het belangrijkste is dat je iets positiefs toevoegt aan elkaars leven.

7. Ze schaden je zelfvertrouwen

Ware vrienden bieden een cruciaal steunsysteem, vooral als we het hebben over de omgang met stress in het dagelijks leven. Als je problemen, zorgen of vragen hebt, moeten je vrienden je steunen en je zelfvertrouwen opbouwen.

Het beëindigen van een vriendschap is nooit makkelijk, maar als de relatie je zelfvertrouwen omlaag brengt en je aan jezelf doet twijfelen, is het tijd om een andere weg in te slaan


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mira, P. C. (2010). El problema de la amistad en la moral. Estudios de Filosofía.
  • Requena, F. (1994). Redes De Amistad, Felicidad Y Familia. Revista Española de Investigaciones Sociológicas.
  • Requena. (1998). Género, redes de amistad y rendimiento académico. Papers Revista de Sociología. https://doi.org/10.5565/rev/papers.1952
  • López, C. B., & Rodríguez-Cárdenas, D. E. (2014). Percepción de amistad en adolescentes: El papel de las redes sociales. Revista Colombiana de Psicologia. https://doi.org/10.15446/rcp.v23n2.37359

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.