Herken en neem afstand van giftige vriendschappen

Hoewel dit misschien een beetje egoïstisch lijkt, is het belangrijk om altijd eerst aan jezelf te denken en afstand te nemen van giftige vriendschappen die jou emotioneel uit balans brengen en je welzijn verstoren.
Herken en neem afstand van giftige vriendschappen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Mensen zijn van nature sociale wezens. Dit verklaart ook waarom vriendschappen zo belangrijk voor ons zijn. Daarom is het zo belangrijk om geen tijd te verspillen aan giftige vriendschappen.

Of je nu plezierige momenten met elkaar meemaakt, geheimen met elkaar deelt of gewoon van elkaars gezelschap geniet, het hebben van vrienden kan je helpen om een emotionele balans te vinden.

Met sommige mensen die in je leven komen, blijk je uiteindelijk alleen maar giftige vriendschappen op te kunnen bouwen die jouw omgeving en je emoties veranderen. Deze mensen creëren een soort chaos die je vaak in eerste instantie niet kunt verklaren.

Vriendschappen zijn erg invloedrijk en giftige vriendschappen zijn op de een of de andere manier altijd een vorm van energieverspilling. Ze beperken de dingen die je wilt doen en wekken negatieve gevoelens als stress, depressie en angst op.

Leer hoe je kunt herkennen of iemand een negatieve invloed op je leven heeft en probeer afstand te nemen van deze persoon om je emotionele balans te bewaren. Dit artikel is bedoeld om je hier een handje bij te helpen.

1. De passief-agressieve giftige vriendschappen

Giftige vriendschappen

Dit soort mensen zijn nooit tevreden. Ze zijn niet in staat om dingen recht in je gezicht te zeggen, maar blijven in plaats daarvan steeds om hetgeen ze denken heen draaien, maken indirecte opmerkingen of aannames. 

Ze blijven vaak stil en gedragen zich dan op een vreemde manier, zodat andere mensen hun tijd moeten verspillen om erachter te komen wat er aan de hand is.

Probeer erg voorzichtig te zijn met dit soort mensen. Ze zijn vaak snel geïrriteerd, ook al laten ze het niet altijd merken. Soms stapelt hun slechte humeur zich alsmaar op en kunnen ze uiteindelijk erg agressief uit de hoek komen, wat zeer slecht af kan lopen.

2. De concurrerende giftige vriendschappen

Wat je ook doet, ze willen altijd beter dan jij zijn. Als je ze vertelt over een geweldige vacature, dan zullen zij je nog iets beters te vertellen hebben. Als je ze vertelt dat je verdrietig bent, dan zullen zij je vertellen dat ze de dag daarvoor nog verdrietiger waren of een soortgelijk verdriet hebben ervaren.

Dit soort mensen zit te wachten op het moment dat jij onderuit gaat, zodat ze zich superieur kunnen voelen.

Ze zijn er aan gewend om hun vrienden achter hun rug om te bekritiseren, vooral de vrienden die alles zijn wat zij zelf niet zijn: mensen die meer zelfvertrouwen hebben dan zij, die vol leven en liefde voor andere mensen zijn.

3. De dramatische giftige vriendschappen

Huilende vrouw

Het is één ding om je vrienden te steunen wanneer ze door een moeilijke tijd gaan, maar het is iets heel anders wanneer je ze altijd moet steunen in drama’s die soms niet kunnen worden opgelost.

Deze vrienden gebruiken andere mensen als psychologen, maar ze laten zichzelf bijna nooit geholpen worden. Ze hebben het altijd over hun angsten en onzekerheden, maar zijn niet in staat om advies aan te nemen en ze kunnen er zelfs door geïrriteerd raken.

Het kan ze niks schelen of hun vriend op dat moment ook door een moeilijke tijd gaat; hun pijn is namelijk altijd erger en belangrijker.

Dit soort mensen kan soms zo intens zijn, dat ze de persoon op wie ze zich uitstorten vermoeid, bezorgd of gestrest achterlaten. Wat nog erger is, is dat ze genoeg vrienden hebben die hun wijze adviezen geven, maar zij toch nog altijd in staat zijn om een ‘maar’ te vinden.

4. De bittere giftige vriendschappen

Deze mensen lopen altijd te klagen, omdat in hun leven nooit eens iets goed gaat. Ze zijn zelfs in staat om de negatieve kant van dingen te zien wanneer alles wel goed gaat. Hun geklaag is een gewoonte, waardoor ze het grootste gedeelte van de tijd boos lijken of werkelijk zijn.

Over het algemeen hebben deze mensen niet zoveel veel vertrouwen in zichzelf, ze hebben een laag gevoel van eigenwaarde en worden boos wanneer andere mensen gelukkig zijn.

5. De manipulatieve giftige vriendschappen

Wees voorzichtig wanneer je te aardig bent! Manipulatieve mensen maken doorgaans gebruik van mensen die confrontaties liever vermijden of mensen die snel bereid zijn om iemand een gunst te doen en vrijwel nooit ‘nee’ zeggen.

Deze mensen willen altijd hebben wat jij hebt, waardoor ze je onder controle proberen te houden met woede of medelijden.

6. De afgunstige giftige vriendschappen

Wees vooral voorzichtig met dit soort vrienden. Deze vrienden hebben namelijk nooit eens iets goeds te zeggen over anderen. Ze worden boos wanneer het anderen goed gaat, wanneer anderen het goed doen of wanneer anderen ineens veel geluk hebben.

Ze zijn nooit in staat om het succes van anderen te erkennen en zullen proberen om roddels en minachtende gedachten over hen te verspreiden.

Deze mensen zijn enorm hypocriet en kunnen er niet tegen wanneer iemand anders gelukkig is. Ze zullen hun negativiteit overal proberen te verspreiden.

Neem een beetje afstand!

Heb jij giftige vriendschappen? Zo ja, dan moet je misschien proberen om de manier waarop je met deze vriendschappen omgaat te veranderen of afstand te nemen, zodat deze vriendschappen je leven niet meer kunnen beïnvloeden.

Zoiets simpels als ‘NEE’ zeggen wanneer dat nodig is, grenzen aangeven en negatieve gesprekken afkappen kan helpen om jezelf te beschermen tegen de negativiteit van deze mensen.

Als dit allemaal niet lijkt te werken en deze mensen maar niet lijken te veranderen, zit er niks anders op dan ze achter je te laten en je tijd te vullen met mensen die goede dingen in je leven brengen.

Ga geen gesprek meer aan met deze mensen, zeg niet dat je het druk hebt of verzin geen excuus, maar zeg duidelijk waar het op staat, zodat ze begrijpen dat je hen niet meer om je heen wilt hebben.

Zoals wij altijd zeggen… Wanneer je afstand neemt van giftige mensen, zal zelfs je gezondheid erop vooruitgaan. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.