Onze relatie werkte niet en er gaat niets gebeuren

Hoewel onze relatie niet werkte, kreeg ik nooit de luxe om te genieten van herinneringen en verlangen naar jou, maar ik ging door en leerde om zonder jou te leven.
Onze relatie werkte niet en er gaat niets gebeuren

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Onze relatie werkte niet, maar dat weerhield me er niet van om verder te gaan. Hoewel het niet helemaal zo was. Toen ik instortte, dacht ik dat ik in een bodemloze put terecht was gekomen.

Dit was echter te wijten aan mijn overtuigingen. Overtuigingen die tegen me schreeuwden:

 • “Je bent helemaal alleen!”
 • “Niemand anders zal ooit van je houden!”

Woorden waarvan ik niet wist hoe ik er mee om moest gaan, omdat ze mijn geest overnamen en er geen manier was om ze kwijt te raken. Pas na lang te hebben gemediteerd, psychotherapie te hebben gehad en naar mezelf te kijken als een compleet mens.

Onze relatie werkte niet, maar het lukte me eindelijk om je te laten gaan. En ondanks het feit dat relaties uit gaan, gaat het leven gewoon door en ik was geen uitzondering.

Onze relatie werkte niet, maar dat weerhield me er niet van om verder te gaan

Man loopt weg bij vrouw
Onze relatie werkte niet en in het begin voelde ik dat ik die donkere, pijnlijke door verdriet getroffen ruimte moest betreden. Ik heb hard moeten worstelen om elke fase te overwinnen.

Ten eerste ben ik nooit gestopt met ontkennen dat het elke dag een realiteit was, waarbij het leek alsof ik een klap in mijn gezicht kreeg om het allemaal tegelijk te accepteren.

Op een dag, uitgeput, liet ik mijn woede de overhand krijgen en gaf ik jou de schuld van alles. Ik was het zat om me vreselijk te voelen. Het was allemaal jouw schuld! Of ik dacht dat het dat was. Ik heb in de tweede fase meer tijd besteed dan nodig was.

Toen werd ik overweldigd door verdriet, omdat ik dichterbij het punt kwam waarin ik geen andere opties meer had. Ik verzette me echter en besloot om me er doorheen te werken. Ik heb geprobeerd je te manipuleren, vertelde je dat ik kon veranderen en dat onze relatie niet zo kon eindigen, onze relatie werkte niet, maar het kon wel werken.

Het was een wanhopige poging om je aan mijn zijde te houden, want zonder jou voelde ik me onzeker en niet in staat om verder te gaan. Ik stopte met het doen van mijn favoriete activiteiten. Ik genoot er niet meer van zoals vroeger.

Onze relatie werkte niet en het is tijd voor acceptatie

Er is een lange tijd verstreken en nu ben ik blij dat je weg bent gegaan en niet toegaf aan mijn emotionele chantage. Nu had ik namelijk geen andere keuze meer dan de feiten onder ogen te zien en de realiteit te accepteren. De deur van acceptatie stelde mij in staat om die donkere, pijnlijke ruimte te verlaten waar ik een lange tijd vrijwillig in vast had gezeten.

Man opent nieuwe deur
Eindelijk kwam de tijd waarin ik er klaar mee was om moe te worden van alles of misschien had ik geen andere keus. Het moment was gekomen om voor die deur te blijven staan of hem voor eens en voor altijd te openen. Ik heb hem geopend… Toen pas besefte ik dat onze relatie niet werkte maar dat dit niet betekende dat mijn leven een doodlopende weg was geworden.

Wat is er van onze relatie geworden?

Bezit, afhankelijkheid, de jouwe, de mijne… Zoals gewoonlijk wordt gezegd, wordt het woord ‘liefde‘ in veel relaties sterk overschat.

We hebben nog steeds de gedachte dat de ander in de relatie ons bezit is. Hij is van mij en hij hoort bij mij. Dat is de reden waarom jaloezie op komt spelen, we ontnemen hem zijn vrijheden door geweldige technologie te gebruiken om onze controle over de situatie te vergroten.

 • “Wanneer heb je contact gemaakt?”
 • “Wanneer heb je het contact verbroken?”
 • “Waarom heb je die persoon toegevoegd?”
 • “Ga je met haar praten? Waarover?”

Obsessieve gedachten maken je gek en je kan je niet voorstellen van wat het had kunnen zijn of wat het had kunnen worden. Laten we niet vergeten dat zelfvervullende voorspellingen bovenaan onze agenda staan.

Laten we nadenken over relaties zoals we die hebben met onze ouders, broers en vrienden… Wat blijft in elk van hen constant? We dringen ons niet op en we houden onszelf niet tegen, we zijn blij als ze besluiten om met hun eigen geluk bezig te zijn. In romantische relaties doen we dit niet. Dat doen we niet omdat we bang zijn.

Misschien ook interessant om te lezen: Hoe kan je pech in de liefde vermijden?

Vrouw klampt zich vast aan man
Bang om:
 • alleen achter te blijven
 • verlaten te worden
 • niemand anders te kunnen vinden
 • een kans te missen…

Angst voor overtuigingen die onze relaties verpesten in plaats van ze verstandig te ervaren. We weten wat er gebeurt als we ons aan iets vastklampen uit angst. Uiteindelijk verliezen we het. Nou, hetzelfde gebeurt dus met relaties. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • LeBel, E. P., & Campbell, L. (2009). Implicit partner affect, relationship satisfaction, and the prediction of romantic breakup. Journal of Experimental Social Psychology, 45(6), 1291-1294.
 • Rossi, M. S. (2005). Sometimes, the Relationship Just Doesn’t Work. New York State Dental Journal, 71(5), 8.
 • Guzmán, M., & Contreras, P. (2012). Estilos de apego en relaciones de pareja y su asociación con la satisfacción marital. Psykhe (Santiago), 21(1), 69-82.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.