Bestaat er zoiets als de perfecte soort liefde?

Er is niet één soort liefde. Je hebt verschillende typen die overeenkomen met verschillende aspecten van je leven. Maar vergis je niet: ze zijn allemaal van belang binnen onze diverse sociale relaties.
Bestaat er zoiets als de perfecte soort liefde?

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Is er één soort liefde? Of zijn er meerdere soorten? Want wat bedoelen we nu eigenlijk als we het woord ‘liefde‘ gebruiken?

In onze sociale netwerken wemelt het van het woord ‘liefde’. Als mensen het gebruiken, dan kunnen ze het hebben over hun liefde voor een huisdier of hun vrienden. Maar mensen kunnen ook liefde voelen voor een plaats of een landschap, bepaalde situaties of zelfs voor bepaalde soorten eten.

In zijn ware aard is liefde echter een intens gevoel dat je ontwikkelt voor iemand anders. Een gevoel waarvan je graag wilt dat de ander het ook voor jou voelt.

Dit is de  moeilijkste soort liefde om te bereiken. Iemand liefhebben terwijl diegene jou ook liefheeft gebeurt namelijk niet zomaar. Het omvat een heleboel omstandigheden die maken dat dit soort liefde erg ingewikkeld is.

Diep van binnen heeft iedere persoon de wens om lief te hebben en geliefd te worden. Dat jij voor altijd van iemand houdt en vice versa is een natuurlijke wens voor de meesten van ons.

Soms lijkt het echter wel alsof de hele wereld vastbesloten is je te laten zien dat er niet zoiets bestaat als een eeuwigdurende liefde. Zo lijkt het alsof relaties – partnerschappen maar ook huwelijken – tussen personen steeds minder lang lijken te duren.

De verschillende soorten liefde volgens de Oude Grieken

De Oude Grieken waren meesters in de liefde

Wanneer het op liefde aankomt, dan kun je wel zeggen dat de Oude Grieken experts waren op dit gebied. Op basis van hun eigen cultuur hebben zij een aantal definities van liefde ontwikkeld. Deze maken duidelijk hoe liefde op verschillende manieren tot uiting kan komen.

Vluchtige liefde

Deze soort liefde is maar van korte duur. Het staat gelijk aan seksuele aantrekkingskracht, aan verlangen.

 • Vluchtige liefde openbaart zich aan het begin van een relatie, op het moment dat passie en seksuele ervaringen een cruciale rol spelen.
 • Deze liefde laat zich omschrijven als de start van een avontuur dat zich op den duur tot iets diepers kan ontwikkelen. Maar, in beginsel is deze liefde vleselijk van aard en wordt deze soort vaak geromantiseerd.

In de Griekse cultuur wordt deze soort liefde vertegenwoordigd door Eros, god van de liefde.

Broederlijke liefde

Dit is de liefde die mensen voelen voor hun families, hun vrienden en hun metgezellen.

 • Het is een loyale soort liefde, die een sterk gevoel van ‘commitment’ tegenover iemand en een diepgaande kennis van die persoon impliceert.
 • Broederlijke liefde ontstaat niet zomaar en het kost normaal gesproken tijd om dit gevoel te ontwikkelen. Dit type liefde is ook het type dat we voelen voor onze huisdieren.

De Oude Grieken noemden deze soort liefde ‘storge’.

Sociale liefde

Deze soort liefde kun je voelen voor een individu of voor een groep. Het is een bron van inspiratie voor nobele doeleinden.

 • Dit is het gevoel waardoor je wilt vechten voor het grotere goed en samenwerkingen aan wil gaan met anderen.
 • Het brengt solidariteit met zich mee. En dus is dit het type liefde dat je inspireert om aardig te zijn en als één team samen te werken om een gemeenschappelijk doel te bereiken.

Sociale liefde is sterk verbonden met sociale psychologie.

Open liefde

Met ‘open liefde’ bedoelden de Oude Grieken de breedste definitie van liefde die je als mens kunt ervaren.

 • Dit kan bijvoorbeeld de liefde voor de natuur zelf zijn, of voor een god, of zelfs de gehele mensheid.

Het is deze soort liefde die in de huidige maatschappij misschien wel het meest achteruit is gegaan. De hedendaagse maatschappij focust zich immers sterk op het individu, waardoor egoïsme al snel worden gekoesterd.

Wat is de ideale soort liefde?

In het grotere plaatje zijn de 4 soorten liefde even belangrijk

In het grote geheel der dingen zijn elk van de vier soorten liefde die we hebben beschreven op hun eigen manier ideaal.

De persoon die het geluk heeft ze allemaal te ervaren zal zich het meest compleet voelen op liefdesgebied. Dit komt omdat zij de meest nobele gevoelens van welzijn en geluk met zich mee zullen dragen.

De ideale soort liefde omvat daarmee alle verschillende soorten liefde. Het gaat verder dan taal of cultuur, en is daarmee universeel te noemen. De uitdaging waarvoor veel mensen staan is om alle vier de soorten liefde sterk te houden, zodat ze niet dreigen te vervagen.

Mensen spreken verschillende liefdestalen, en die verschillen kunnen leiden tot misverstanden en zelfs tot conflicten. Voor twee mensen die bij elkaar en gelukkig willen blijven is het daarom van belang de liefdes-taal van de persoon die zij liefhebben te begrijpen.

Dit is een wederkerig leerproces. Het is net zo belangrijk om dit proces als stel te doorgaan als dat het belangrijk is om met je familie en vrienden door te maken. Het is cruciaal voor iedere sociale groep waar liefde een belangrijke manier is om te verbinden.

De taal van de liefde

De vijf liefdestalen helpen je je partner te begrijpen

Dr. Gary Chapman, een Amerikaans auteur gespecialiseerd in familieproblemen, beschrijft vijf talen van de liefde. Het is van belang deze vijf talen te kennen om blijvende gevoelens voor iemand te bereiken.

 • Je kunt woorden ter bevestiging of als compliment gebruiken. Er bestaan bemoedigende woorden, verbale complimenten, aardige woorden. Deze stimuleren anderen en zorgen ervoor dat mensen zich gewaardeerd en geliefd voelen.
 • Voor liefde is gedeelde ‘quality time’ nodig, waarbij je je volledig toelegt op de ander.
 • Cadeautjes voor je geliefde tonen bescheidenheid aan, en laten de andere persoon zien dat je van hem of haar houdt.
 • Je kunt de ander ook een dienst bewijzen. Dit zijn simpele, ondersteunende handelingen die de werkzaamheden van een ander verlichten. Bijvoorbeeld door te zorgen voor de kinderen, te stofzuigen of te koken.
 • Fysiek contact tussen twee personen is de laatste liefdestaal. Het vasthouden van elkaars handen, het elkaar zoenen en omhelzen en het hebben van seks (als je een stel bent) zijn allemaal uitingen van liefde naar elkaar.

Door deze vijf talen te gebruiken kun je de emotionele behoeften van anderen inwilligen. Oftewel, het bestendigt je liefde en zorgt ervoor dat deze sterker wordt.

Liefde is aanwezig in ieders leven. We moeten alleen leren om het op de juiste manier uit te drukken. Het enige dat jij hoeft te doen is te bepalen op welke manier. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.