Gepassioneerde liefde vs. stabiele liefde

Hoewel we vaak denken dat hartstochtelijke liefde voor altijd kan duren, hebben deze emotionele wervelwinden eigenlijk een houdbaarheidsdatum, en gaan ze op een gegeven moment over in een meer volwassen vorm van liefde.
Gepassioneerde liefde vs. stabiele liefde

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Gepassioneerde liefde is een gekke liefde, vol oncontroleerbare emoties. Stabiele liefde daarentegen houdt in dat we op een volwassen manier liefhebben. Het is allemaal trager, rustiger en dieper.

We kunnen hartstochtelijke liefde categoriseren als het soort liefde dat we ervaren wanneer we verliefd zijn. Het is de fase waarin we de andere persoon leren kennen. Het is wanneer we het gevoel hebben dat we de ander moeten zien en koste wat koste tijd met hem willen doorbrengen.

In deze fase voelen we die vlinders in onze buik. Ze zijn een bekend resultaat van onze drang om de andere persoon te leren kennen.

We kunnen verliefd zijn soms echter verwarren met werkelijke liefde. In sommige gevallen kan deze verwarring vanzelf vervagen, wanneer de dagen van die initiële gepassioneerde verliefdheid zijn geteld en er een stabiele liefde uit voortkomt.

Gepassioneerde liefde houdt niet voor altijd stand

Is passievolle liefde beter dan stabiele liefde?

Films, advertenties … anderen doen ons geloven dat gepassioneerde liefde ware liefde is. We geloven in een liefde die moeiteloos een onsterfelijke vonk heeft, helemaal vanzelf.

Dit is echter niet echt. Gepassioneerde liefde houdt niet voor altijd stand. Als we gepassioneerde liefde meten aan de hand van de tijd die nodig is om verliefd te worden, duurt het meestal tussen de zes maanden en een jaar.

Voor altijd door het leven gaan met die passie voor een ander is onwaarschijnlijk. Zodra we onze partner beter leren kennen en steeds meer tijd met hem doorbrengen, zullen die gevoelens onvermijdelijk veranderen.

Er bestaat geen twijfel over. Relaties veranderen, en toch zijn mensen hier erg bang voor.

Routine, minder seks, veranderingen, ruzies, de gedachte dat onze partner precies moet weten hoe we ons voelen over iets… Dit alles begint de opwinding van jullie leven samen te verdrijven, evenals de overtuiging dat liefde altijd een gloeiende vlam moet hebben.

Je hoort veel stelletjes zelfs zeggen dat in het begin alles anders was of ‘konden we maar terug naar die tijd’.

Het is onmogelijk om terug te gaan naar het verleden en er is geen reden om bang te zijn voor wat er gaat komen. Volwassen liefde, stabiele liefde, is een stap in de richting van het onbekende, voorbij gepassioneerde liefde.

Stabiele liefde: echte liefde?

Is er in een stabiele relatie sprake van stabiele liefde?

In tegenstelling tot gepassioneerde liefde kan stabiele liefde een leven lang meegaan. Het is een liefde die dag in dag uit zorgvuldig is opgebouwd, met aandacht en inzet van beide kanten van de relatie.

Dit mengsel van ingrediënten zorgt ervoor dat stabiele liefde meer ontspannen is, omdat de banden die het paar binden sterker zijn.

Volwassen liefde schrikt echter veel mensen af omdat ze het associëren met routine of het bereiken van de comfortzone. Bovendien kunnen ze het zien als een gebrek aan passie en tijd samen, en vooral als een gebrek aan interesse.

Er is echter geen enkele reden om zo te denken. Bovendien zal een koppel, wanneer het het stadium van volwassen liefde bereikt, zich verschillende dingen realiseren:

  • Ze moeten hun liefde elke dag versterken.
  • Hun verlangen om bij elkaar te zijn zal niet afnemen ongeacht de hoeveelheid tijd die voorbijgaat.
  • Ze zullen zich heel goed bewust zijn van hoe ze kunnen genieten van de intimiteit die ze met elkaar delen.

Veel koppels bereiken dit soort liefde echter niet. Volwassen liefde vereist namelijk dat beide partners zeker weten dat ze bij de ander willen zijn. Om dit soort zekerheid te kunnen bereiken, moeten ook beide partners volwassen zijn.

De liefde waar niemand ons over vertelde

Een stabiele relatie omvat stabiele liefde waar niemand het ooit over heeft

Elk stel dat volwassen liefde heeft bereikt, beseft zich dat er veel geruchten en mythes bestaan omtrent wat liefde eigenlijk is. Dat geldt ook voor veel verwachtingen over wat een relatie moet bieden.

De realiteit is vaak echter totaal anders en voldoet mogelijk niet aan de verwachtingen die we hebben. Het is een zware verantwoordelijkheid om te dragen.

Om volwassen en stabiele liefde te kunnen bereiken, moet je natuurlijk eerst verliefd worden. Vanaf dat moment gaan we door een fase vol met zenuwen en vlinders die ons allemaal een beetje gek maken.

Het belangrijkste deel komt echter daarna, wanneer we die roze bril afzetten. Wanneer de vlinders wegfladderen en we alleen overblijven met onze partner.

Dan gaat er een deur voor ons open. Dit moment komt wanneer we naar onze partner kunnen kijken en antwoord kunnen geven op de vraag: wil ik doorgaan met groeien en mijn leven delen met deze persoon? 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.