Hoe weet je of je de liefde van je leven hebt gevonden?

Hoewel de meesten van ons denken dat liefde voldoende zou moeten zijn om een relatie in stand te kunnen houden, is het in werkelijkheid echter noodzakelijk dat deze liefde gepaard gaat met acceptatie, respect en zekerheid.
Hoe weet je of je de liefde van je leven hebt gevonden?

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je wil de liefde van je leven vinden, net als iedereen. We zijn allemaal op zoek naar een liefde die ons doet stralen en een relatie waarin geen greintje twijfel bestaat.

Mensen willen er zeker van kunnen zijn dat de persoon met wie ze hun leven delen van hen houdt en hen respecteert.

Soms houden mensen er echter bepaalde ideeën op na die hun beeld van deze zeer geïdealiseerde vorm van liefde ernstig belemmeren. 

Deze ideeën kunnen ervoor zorgen dat ze in zeer ingewikkelde situaties terechtkomen. Bovendien kunnen ze hierdoor in situaties belanden die schadelijk en kwetsend kunnen zijn.

Een van deze verkeerde ideeën is het idee dat liefde het enige is wat je nodig hebt en dat liefde alleen genoeg is om een relatie in stand te houden. Dit is helaas echter niet het geval.

Er zijn nog veel meer aspecten nodig om een liefdesrelatie te kunnen laten slagen.

3 kenmerken van de liefde van je leven

1. De liefde van je leven is onvoorwaardelijk en vrijgevig

De liefde van je leven sluit mij niet op

Ja, de liefde van je leven zou onvoorwaardelijk moeten zijn. Dat wil zeggen, deze persoon zou jou nooit moeten beoordelen. De liefde van je leven zal jou niet met opzet proberen te kwetsen met zijn woorden.

Hij gebruikt zijn woorden om jou te motiveren, niet om je af te remmen.

Zelfs op de lastigste momenten zou deze persoon sterk genoeg moeten zijn om de verleiding hiertoe te kunnen weerstaan. Hiermee bedoelen we die momenten die ervoor zorgen dat je al je frustratie en wrok projecteert op de mensen die het meest van jou houden.

Wat echter vooral belangrijk is, is dat jullie beide hetzelfde beeld hebben van jullie relatie. In een relatie zou het niet zo moeten zijn dat de een meer geeft dan de ander.

Dit zijn dingen waar jullie samen over moeten praten en onderhandelen om tot een gepaste oplossing te kunnen komen.

In een relatie is communicatie van uiterst belang. Alles kan hetgeen jullie samen hebben opgebouwd onderuit halen.

2. Het belangrijkste: als het mij pijn doet, dan is het geen liefde

Meisje dat wordt verblind door vogels

Het is belangrijk om te begrijpen dat de liefde van je leven jou niet bewust pijn zou doen. Soms kunnen verandering en verblinding er echter wel voor zorgen dat je dit toestaat. En vervolgens maak je jezelf wijs dat dit komt doordat hij zo veel van je houdt.

Als iemand echter oprecht van jou houdt, dan zal hij jou niet manipuleren omdat hij daar behoefte aan heeft. Iemand die oprecht van jou houdt, wil niet dat jij jezelf aan hem onderwerpt.

Deze persoon zou jou niet in zijn voordeel willen gebruiken, alsof jezelf helemaal geen waarde hebt.

Iemand die oprecht van jou houdt, zal ook niet tegen jou liegen. Zoals we eerder al zeiden, communicatie is belangrijk. En goede communicatie gaat gepaard met oprechtheid, begrip en respect.

Daarom is het belangrijk om je ogen goed open te houden. Laat jezelf niet meeslepen door ongegronde verwachtingen. Wees je bewust van argwanend gedrag dat kwetsender kan zijn dan je in eerste instantie misschien zou denken.

3. Volwassen liefde rijpt beetje bij beetje

Man en vrouw die elkaar omhelzen

De crises die zich soms voordoen in een relatie kunnen verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat er een gebrek is aan seksueel contact, dat de vonk ontbreekt en dat er frustratie ontstaat omdat er iets veranderd is.

Dit is volkomen normaal. Hotel de botel verliefd zijn is slechts een fase waarin je die heerlijke vlindertjes in je buik krijgt. En deze fase kan er ook voor zorgen dat je erg actief wordt.

De liefde zal volwassener worden, maar daarmee niet per se slechter. Eigenlijk juist het tegenovergestelde.  Volwassen liefde geniet van elke stap in de relatie.

Mensen die van elkaar houden, communiceren met elkaar en weten hoe ze kunnen genieten van de persoon die aan hun zijde staat.

Soms willen we zo graag dat alles supersnel gaat, waardoor we sterretjes voor onze ogen kunnen zien. Om volwassen liefde te ontwikkelen, is het belangrijk om langzaam en rustig vooruit te gaan.

Ware liefde en verliefdheid worden soms door elkaar gehaald, en dit kan ervoor zorgen dat iemand twijfelt of hij wel of niet de liefde van zijn leven gevonden heeft.

Leer het onderscheid te maken en onthoud dat hoe het ook zij, oprechte liefde altijd onmisbaar is om echt te kunnen genieten van een relatie.

Afbeeldingen met dank aan Ofra Amit

Uitgelichte afbeelding met dank aan © wikiHow.com 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Beauregard, M., Courtemanche, J., Paquette, V., & St-Pierre, É. L. (2009). The neural basis of unconditional love. Psychiatry Research – Neuroimaging. https://doi.org/10.1016/j.pscychresns.2008.11.003
  • Bonilla-Algovia, Enrique & Rivas-Rivero, Esther. (2018). Mitos del amor romántico en una muestra de futuros y futuras docentes || Romantic love myths in a sample of trainee teachers. Revista de Estudios e Investigación en Psicología y Educación. 5. 113. 10.17979/reipe.2018.5.2.3624.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.