Liefde op latere leeftijd: passie op het juiste moment

Wanneer de liefde aan de deur klopt, houdt ze geen rekening met je leeftijd. Je passie voor het leven en voor gelukkig zijn, dat is wat telt.
Liefde op latere leeftijd: passie op het juiste moment

Laatste update: 28 maart, 2020

Liefde op latere leeftijd overvalt je wanneer je de vijftig of de zestig al voorbij bent. Je hart bonkt als dat van een tiener. Opnieuw voel je vlinders.

Wat iedereen weet, is dat de leeftijd niet noodzakelijk perfect overeenkomt met de psychologische en emotionele volwassenheid. Maar wanneer die twee dimensies samenvallen, dan kom je in de fase van de gouden leeftijd. Dat is een periode in het leven waar passie in volle intensiteit terugkomt. Het is een andere en bevredigende ervaring.

We nodigen je uit om hierover na te denken. Denk eens na over deze liefde, die je nooit kan uitsluiten. Denk na over dit vermogen om opnieuw te beginnen en je echt volledig te voelen.

Wanneer je je hart afsluit voor liefde

Soms sluit je je hart af en zeg je tegen jezelf dat het beter is om niet opnieuw voor iemand te vallen; dat het beter is om niet in een nieuwe relatie te stappen. Je zegt tegen jezelf dat je uiteindelijk te gekwetst en te ontgoocheld bent geweest in het verleden om dat opnieuw te doen.

  • Je zou kunnen zeggen dat alles wat gebeurd is, een levensles was, maar op sommige momenten ben je gewoon moe en wil je er niet aan denken om nog eens verliefd te worden.
  • Waar je geen rekening mee houdt, is dat het lot soms met je speelt. Soms doet het lot gewoon wat het graag doet en geniet het ervan om jou uit te testen, om je zo een nieuwe kans te geven.

Het lot nodigt je uit om opnieuw lief te hebben.

  • Of je de sprong waagt of niet, hangt van jou af en of je er klaar voor bent. Het is zonder twijfel een persoonlijke keuze, maar je moet eerst over één belangrijk aspect nadenken: soms zijn het niet je fouten waar je het meest spijt van hebt, maar eerder de kansen die je niet gegrepen hebt.

Een nieuwe liefde en misschien ook de beste liefde

Sommige mensen vergelijken de ene liefde met de andere. Dit is wat we doen: we beslissen graag wat de beste en wat de slechtste was. Wat we ook doen, bepalen welke liefde ons het meest goed heeft gedaan en welke liefde tijdverspilling was, is een verlies van inspanning en energie.

In plaats van obsessief de ene liefde met de andere te vergelijken, is het eigenlijk beter om in te zien dat elke liefde zijn eigen moment en kansen heeft.

Als alles voorbij is, heb je gekregen wat het leven je heeft aangeboden. Je moet geen spijt hebben. In het ideale geval accepteer je wat er gebeurd is en begrijp je dat de beste dingen in het heden gebeuren, want in het hier en nu stelt je geest zich open en krijg je de kansen om gelukkig te zijn.

Dus waarom zou je jezelf geen nieuwe kans geven? Liefde op latere leeftijd kan een prachtig geschenk zijn. Het kan zelfs een deel worden van je toekomst.

Liefde op latere leeftijd maakt je sterker als persoon

Liefde

De beste manier om een stabiele en gelukkige relatie op te bouwen, is door eerst en vooral de persoonlijke groei te bevorderen. Dat is noodzakelijk voor je psychologische gezondheid.

  • Zie jezelf als een sterke persoon. Weet dat je het waard bent om geliefd te worden. Beschouw je persoonlijkheid als moedig en sterk. Dit zal je helpen om een betere liefde te scheppen.
  • Stel dat je dan iemand ontmoet die ook psychologisch sterk is, een persoon die in staat is om je te respecteren en je te waarderen… Dan zal je begrijpen hoe je samen als een team en op dezelfde weg kan groeien. Dit is altijd iets waardevols.

Er is één ding dat je niet mag vergeten: mensen zijn voortdurend aan het groeien. Het maakt niet uit hoe oud je bent, hoeveel je hebt achtergelaten of welke ervaringen je tot nu toe hebt gehad in je leven.

Een bewuste, rijpe, moedige en bevredigende liefde kan een nieuw licht brengen in je dagelijkse leven. Het kan echt een prachtige periode worden in het leven.

De schoonheid van liefde op latere leeftijd

Schoonheid

Onze cultuur, films en zelfs literatuur leggen de klemtoon op de jeugdige liefde, de emotionele intensiteit die blijkbaar alleen bestemd is voor mensen die twintig jaar oud zijn.

Maar de ware liefde kan ook grijs haar hebben. Mensen ervaren soms de meest intense passies wanneer ze ouder zijn. Alleen gaat de glimlach dan gepaard met een paar (of meer) rimpels.

Die rimpels doen er niet toe, want gevoelens kennen geen leeftijd. De mooiste liefde kan één keer verschijnen in de adolescentie, dan later nog eens als je in de twintig bent en opnieuw als je ouder bent.

Je kan dus in de loop van je leven meerdere keren passie ervaren. Maar alleen als je er klaar voor bent, zal het je vervullen. Alleen als je zelf beslist dat het het inderdaad waard is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.