Kent liefde leeftijd of is ze tijdloos?

Ben je weleens verliefd geworden op iemand die een stuk ouder of jonger was dan jij? Dan ben je niet de enige. Onthoud: liefde kent alleen leeftijd als jij haar een leeftijd geeft.
Kent liefde leeftijd of is ze tijdloos?
Bernardo Peña

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Bernardo Peña.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 22 december, 2022

Veel mensen ontkennen dat ze denken dat liefde leeftijd kent, maar zijn in hun eigen zoektocht naar een partner toch vrij streng op dit vlak.

Dit komt doordat er nog altijd allerlei vooroordelen door ons hoofd galmen die ons dingen wijsmaken alsAls hij een paar jaar ouder wordt, dan is hij al een oude man’ of ‘Wat zal er gebeuren als de realiteit ons wakker schudt?’

In werkelijkheid is er geen enkele reden om bang te zijn om een relatie aan te gaan met iemand die een paar jaar jonger of ouder dan je is. Je kunt jezelf het beste gewoon laten leiden door je hart.

Maak je je druk over wat anderen zullen zeggen?

dansende man en vrouw

Soms gaat de relatie stuk om hele andere redenen dan de leeftijd van beide partners, zoals het ongeloof dat de relatie ooit een kans van slagen had. Dat is wat de maatschappij  en je vrienden  je wijs maken. En ook al geef je het misschien liever niet toe, toch hebben de meningen van anderen veel invloed op je gehad.

Waarom denken we dan aan het begin van onze relatie wel altijd dat alles heus wel goed zal komen?

In de eerste weken of maanden van een relatie is alles makkelijker, wanneer onze idealisering en onze verwachtingen ons meedragen naar een droomwereld.

Dit is de fase waarin alles mogelijk is. Wanneer we onze roze bril vervolgens echter afzetten, beginnen we te piekeren: Wat zullen anderen zeggen?’

Zelfs als je het niet wilt toegeven, gaan er allerlei zorgen door je hoofd.

1. Als hij ouder is, dan zul je op een dag voor hem moeten gaan zorgen

tekening vrouw

Dit is een van de eerste gedachten die in dit soort situaties door ons hoofd gaan. Terwijl je ook een relatie kan hebben met iemand die ongeveer net zo oud is als jij en als gevolg van bijvoorbeeld een auto-ongeluk voor de rest van je leven verantwoordelijk voor hem kan worden.

Het enige verschil is dat de ene situatie het gevolg is van een ongeluk en de andere op natuurlijke wijze tot stand komt. Zou dit wat uit moeten maken als het aankomt op kwesties in de liefde?

2. Hij is volwassener dan jij

Onthoud: het aantal verjaardagen dat je hebt gehad, bepaalt niet hoe volwassen je bent. Een veertigjarige kan nog altijd erg onvolwassen zijn, terwijl een twintigjarige buitengewoon volwassen kan zijn. Leeftijd is slechts een getal en zegt niets over iemands volwassenheid.

3. Hij zal zich op een gegeven moment niet meer tot je aangetrokken voelen.

lachende man en vrouw

Wees voorzichtig! Lichamelijke aantrekkingskracht is belangrijk, maar ware liefde is gebaseerd op veel meer dan alleen aantrekkingskracht. Uiteindelijk zullen we allemaal onze uiterlijke schoonheid grotendeels verliezen.

Wanneer iemand echter van jou houdt om wie je bent, dan doet dit er niet toe. Hij is verliefd op jouw innerlijk. De buitenkant is slechts een verpakking die na verloop van tijd begint te verslijten.

Liefde kent alleen leeftijd als jij haar een leeftijd geeft

Tot slot komen we tot de conclusie dat liefde alleen leeftijd kent als jij haar zelf een leeftijd geeft. Als je jezelf laat leiden door vooroordelen en overtuigingen die helemaal niet waar hoeven te zijn.

Denk eens na over al die keren dat je hebt gezegd: ‘opposites attract’. Dit is misschien wel waar voor sommige stelletjes, maar heeft voor andere stelletjes misschien juist helemaal niet zo positief uitgepakt.

We moeten onszelf proberen te bevrijden van de overtuigingen die ons ervan weerhouden pure, gezonde en natuurlijke liefde te ervaren. Liefde kent alleen leeftijd als jij denkt dat dit zo is, een leeftijd die bepaald wordt door iemands lichamelijke staat en gezondheid.

Tegelijkertijd wordt hetgeen werkelijk belangrijk is juist onderschat en geminimaliseerd: liefde in haar meest volledige vorm.

Het maakt niet uit of een twintigjarige verliefd wordt op een veertigjarige (of nog ouder). Waar het om gaat, is dat deze twee mensen gelukkig met elkaar zijn en van elkaar houden.

Wat staat ons morgen te wachten?

mensen op het strand

Dat weet niemand, maar we kunnen er allemaal zeker van zijn dat overal op een dag een einde aan komt. Een leeftijdsverschil hoeft helemaal niet het einde van een relatie te betekenen.

Als dit wel zo zou zijn, dan zouden mensen die qua leeftijd dicht bij elkaar in de buurt zitten een grotere kans hebben om bij elkaar te blijven (en dit is duidelijk niet zo).

Er zeker van zijn dat de liefde leeftijd kent, legt haar alleen maar beperkingen en voorwaarden op voordat ze überhaupt de kans heeft gehad om op te dagen en je misschien van gedachten te veranderen. Liefde is vloeiend, onverwacht, ze verrast ons en stelt ons in staat onze geest te verruimen.

Leg haar geen beperkingen op en probeer haar ook niet tegen te houden als ze niet verschijnt op de manier waarop jij verwacht had of als ze er niet zo uit ziet als jij je had voorgesteld.

Geloven dat de liefde leeftijd kent, is hetzelfde als zeggen dat ze een einddatum heeft, terwijl het juist een ervaring zou kunnen zijn die een heel leven duurt, tegen alle verwachtingen in, prachtig onbezonnen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Guzmán, Mónica., Contreras, Paula. (2012). Estilos de Apego en Relaciones de Pareja y su Asociación con la Satisfacción Marital. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-22282012000100005
  • VV.AA. (2002). Diferencias entre los estilos de amar que tienen hombres y mujeres y sus reacciones de Estrés Postraumático tras la ruptura de su relación.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.