Leid je leven en vergeet je leeftijd

De leeftijd van je geest komt misschien niet overeen met het aantal jaar dat je al op deze aarde bent. Probeer daarom gewoon te genieten van je leven, zonder na te denken over dat getal.
Leid je leven en vergeet je leeftijd

Laatste update: 23 februari, 2019

En jij… wat is jouw leeftijd? We hebben het niet over het aantal verjaardagen dat je hebt gehad in je leven, maar over hoe oud je je voelt in je hart en geest.

Dat is hetgeen er werkelijk toedoet. Achter de jaren ligt namelijk je leven verborgen en het geluk dat jou een goed gevoel geeft, dat ervoor zorgt dat je je op je gemak voelt met wie je bent en de persoon die je ziet wanneer je in de spiegel kijkt.

Eén ding waar we ons allemaal wel van bewust zijn, is dat er in onze maatschappij veel te veel waarde wordt gehecht aan jeugdigheid. Onze maatschappij verkondigt het idee dat jong zijn niet alleen gelijk staat aan schoonheid, maar ook aan een gevoel van welzijn.

Je ziet maar zelden oudere mannen en vrouwen op de catwalk die kleine rimpeltjes hebben of er niet meer helemaal strak, maar toch nog even mooi uitzien.

Jeugdigheid zorgt misschien voor goede business, maar toch is het tegelijkertijd ook duidelijk dat jong zijn niet altijd gelijkstaat aan gelukkig zijn.

De beste leeftijd is de leeftijd die je op dit moment hebt, omdat je op dit moment de beste mogelijkheden hebt om te worden wie je wilt zijn. En dan maakt het niet uit of je nu 20 of juist 60 jaar oud bent.

Leeftijd doet er niet toe, zolang je nog van lachen houdt

vrouw in een vogelkooi

Wat was de eerste gedachte die er vanochtend door je hoofd ging? Geloof het of niet, maar het moment waarop je ’s ochtends je ogen opendoet zonder een doel of project in gedachten te hebben, is het moment waarop je ouder begint te worden.

Een geest die gedetailleerd wordt door dromen, plannen, hoop, zorgen en nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat iemand bewust wordt van de manier waarop hij het meeste kan halen uit zijn leven, ongeacht de leeftijd die zijn paspoort of rijbewijs verklapt.

Toch heb je soms van die periodes waarin je je alleen bezighoudt met:

 • De buitenkant.
 • Die extra kaars op je verjaardagstaart.
 • Dat getal op je weegschaal.
 • Het maatje dat je zou willen hebben om weer dezelfde kleding te kunnen dragen als vroeger.

Dit zijn allemaal voorbeelden van echte bronnen van verdriet waar je mee om moet leren gaan. Daarom willen we je door middel van een aantal voorbeelden laten zien op wat voor manier mensen oud beginnen te worden.

Het verouderingsproces is een proces dat begint in de geest, niet in de huid, en zou door iedereen vermeden moeten worden.

We verouderen wanneer onze dromen afsterven

Je wordt oud wanneer je:

 • ‘Nee’ zegt tegen een dagje strand, omdat je je schaamt als anderen jou in je badpak zien en voor de manier waarop je lichaam veranderd is.
 • Luistert naar de persoon die tegen jou zegt dat iets niet meer geschikt voor je is, dat die tijd voorbij is.
 • Wanhopig vast blijft houden aan je routine. Bang bent voor verandering, omdat je denkt dat dit misschien juist iets slechts zal brengen.
 • Afgunstig kijkt naar het geluk van anderen. In plaats van erop uit te gaan om geluk te creëren in je eigen leven.
 • Geen doelen meer voor jezelf stelt en je er liever voor kiest om gewoon de meute achterna te hobbelen.
 • Deuren sluit en slechts door ramen naar buiten kijkt hoe het leven aan je voorbijgaat.
 • Opgeeft, wanneer je geen vertrouwen meer hebt en je achterdochtig en somber wordt.
 • Nergens meer in geïnteresseerd bent en geen vragen meer stelt als ‘Ik vraag me af wat er zou gebeuren als...’.

Waarom ik mijn leeftijd ben vergeten

meisje met gesloten ogen

Wij zijn er zeker van dat ook jij hebt besloten om de jaren niet meer te tellen zodat je je kunt gaan richten op hetgeen werkelijk belangrijk is: het leiden van je leven.

Het maakt namelijk niet uit hoe oud je bent. Hetgeen van essentieel belang is, is om ervoor te zorgen dat elk moment waardevol is. Daarom nodigen wij je uit om even na te denken over de volgende uitspraken, om je deze ideeën eigen te maken zodat je iets gelukkiger kunt worden.

Positieve uitspraken:

 • Een dag vol zorgen, woede en ruzies is een verspilde dag.
 • Elke ochtend is een nieuwe kans om van te profiteren, of je nu 20, 30 of 70 jaar oud bent.
 • Ouder worden betekent leren wat er werkelijk toe doet. Al het andere, alles dat jou een slecht gevoel geeft en jouw innerlijke balans verstoort, kun je beter achter je laten.
 • Het leven is veel te kort om te leven aan de hand van de plannen van anderen!
 • Leer te begrijpen dat de meningen van anderen niet bepalend zijn voor wie jij bent. Het enige doel dat je vanaf vandaag hebt, is dus om jezelf te zijn en je eigen weg te volgen.
 • Goede vriendschappen zijn vriendschappen die jou de kans geven jong te blijven en dromen te hebben over het leven. Kies daarom verstandig met wie je je tijd wilt doorbrengen.
 • Maak anderen gelukkig wanneer je maar kunt. Elke positieve emotie blaast namelijk leven in je hart en brengt jeugdigheid in je lach.
 • Wees gepassioneerd over het leven. Probeer elke dag opnieuw je blik te richten op de poort van nieuwsgierigheid en iets nieuws te leren. Laat jezelf door alles om je heen verrassen.

Aarzel niet om deze simpele tips in praktijk te brengen. Geniet elke dag van de leeftijd die je op dit moment hebt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Goulding, C., & Shankar, A. (2004). Age is just a number. European Journal of Marketing.
 • Neugarten, B. L., & Neugarten, D. A. (1996). The changing meanings of age. The meanings of age: Selected papers of Bernice L. Neugarten, 72-78.
 • Pasquali, E. A. (1990). Learning to laugh: Humor as therapy. Journal of Psychosocial Nursing and Mental Health Services, 28(3), 31-35.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.