Dingen die je van je kleinkinderen kunt leren

Kleinkinderen geven ons de kans om de fouten die we bij onze eigen kinderen hebben gemaakt goed te maken, zonder de verantwoordelijkheid dat we hun enige begeleiders zijn.
Kleinkinderen

Je kunt elke dag weer een hoop leren van je kleinkinderen. Ze kunnen je zelfs helpen delen van jezelf te ontdekken waar je je helemaal niet van bewust was.

Hoewel het inderdaad zo is dat het ouderschap je leven compleet verandert, biedt de rol van grootouder een hele andere, geweldige vorm van geluk.

Sommige grootouders zijn heel jong en anderen hadden nooit verwacht nog grootouders te worden, omdat hun kinderen het ouderschap bleven uitstellen tot het juiste moment.

Elke situatie is uniek, maar de meeste van ons ervaren het grootouderschap als een zeer bijzondere fase in hun leven die vol uitdagingen zit, waar we van kunnen groeien en die ons zelfs een paar onverwachte situaties voorschotelt.

Het is het waard om even een momentje vrij te maken om op deze levensfase te reflecteren, zodat we kunnen analyseren wat het ons allemaal kan bieden.

Je kleinkinderen: kleine bundels van emotie die licht in je leven brengen

We weten allemaal dat de verantwoordelijkheid om kinderen de weg te wijzen bij hun ouders ligt. De ouders vormen de basis en horen er te zijn bij elke stap die hun kind zet.

Grootouders vormen de tweede rang van steun in het leven van een kind. Het contact dat grootouders met hun kleinkinderen hebben, hangt af van de kwaliteit van de relatie die ze met hun eigen kinderen hebben.

Lees ook: Eenvoud is de sleutel tot het opvoeden van onze kinderen

We weten allemaal wel dat onze relatie met onze ouders niet altijd even best is. Toch lukt het de meerderheid van de bevolking om een positieve en verrijkende band met hun ouders te onderhouden. Wanneer ze dan op een gegeven moment zelf ouders worden, vinden ze het van essentieel belang dat hun ouders hen helpen bij het opvoeden van hun eigen kinderen.

Oma en Kleinkind

Laten we eens bekijken hoe belangrijk kleinkinderen zijn in het leven van hun grootouders.

1. Ze zorgen ervoor dat grootouders de fouten die ze met hun eigen kinderen hebben gemaakt heroverwegen

Niemand van ons wordt geboren met alle kennis over het opvoeden van kinderen in pacht. Soms kunnen bepaalde persoonlijke situaties ons ertoe dwingen onze kinderen op te voeden op een manier die niet overeenkomt met hoe we het graag hadden gewild (financiële problemen, een baan waarbij je veel van huis bent etc.).

Dit zorgt er allemaal voor dat grootouders bij het zorgen voor hun kleinkinderen nadenken over alle dingen die ze anders hadden kunnen doen of de fouten die ze hebben gemaakt bij hun eigen kinderen.

In plaats van dezelfde fouten ook bij hun kleinkinderen te maken, geven ze hun eigen kinderen advies op basis van wat zij van deze fouten hebben geleerd. Alle ouders zouden deze tips zonder twijfel in overweging moeten nemen.

Lees ook: Vijf fouten die we maken bij het opvoeden van onze kinderen

2. Het enige doel: geluk bieden

Regels, grenzen, waarschuwingen en straffen wanneer kinderen stout zijn zouden allemaal moeten worden bepaald door hun ouders.

Grootouders onderwijzen, maar hun verantwoordelijkheid is niet hetzelfde. Hun rol als primaire zorgdrager ligt in het verleden. Hun voornaamste verantwoordelijkheid nu is om hun kleinkinderen te helpen om gelukkig te zijn.

Kleinkinderen zijn een frisse bron van energie voor hun grootouders die hen ertoe dwingt het beste uit zichzelf te halen en vooral om ervoor te zorgen dat ze enkele van de meeste geliefde familieleden worden van hun kleinkinderen.

3. Wat grootouders hun kleinkinderen nalaten

Alles wat grootouders hebben meegemaakt, alles wat ze hebben ontdekt, hun hele verleden met alle overwinningen, angsten en avonturen en hun geweldige zienswijze is een ware schat die ze aan hun kleinkinderen kunnen bieden.

Vergeet niet dat deze nakomelingen een van de manieren zijn waarop grootouders door hun familieleden herinnerd worden, door hun kleinkinderen verhalen te vertellen over hun emoties en ervaringen.

Het is daarom belangrijk dat grootouders zo vaak mogelijk met hun kleinkinderen praten, door verhalen te vertellen en op elke vraag altijd een antwoord te hebben. Wees gemotiveerd en enthousiast. Wordt wakker en laat jezelf verlicht worden door de oprechte glimlach op hun kleine gezichtjes.

Kindje met Vogel

4. Grootouders ontdekken krachten die ze ooit dachten kwijt te zijn geraakt

Wanneer je een kind opvoedt, verandert er iets in je: je leert om nooit op te geven, om te vechten voor deze kinderen, zodat je ze al het goede kunt geven wat het leven te bieden heeft.

Wanneer deze kinderen later volwassen worden, zullen ze in staat zijn om de wereld gemakkelijk en volwassen tegemoet te treden. Als ouders zullen we dan trots zijn, maar misschien ook het gevoel hebben dat een bepaalde fase in ons leven tot zijn einde is gekomen.

Natuurlijk hebben we onze hobby’s, familie en verantwoordelijkheden, maar wanneer ons leven wordt verrijkt met een kleinkind, kan er weer een hoop veranderen.

We moeten onszelf opnieuw herdefiniëren: nu ‘zijn we grootouders’ en deze nieuwe rol geeft ons de taak om onze kleinkinderen zo veel mogelijk te helpen door een bron van emotionele steun en aandacht te zijn.

Lees ook: De Gouden Eeuw: innerlijke balans en vrede

Het vereist een hoop werk en hoewel het natuurlijk hartstikke opwindend is, brengt het ook nieuwe uitdagingen met zich mee die we gelukkig met een hoop optimisme bereid zijn aan te pakken.