Ikigai: de reden van bestaan, het Japanse geheim van beter leven

28 juli 2018
Ikigai is onze reden van bestaan. Hoe sneller we het leren te herkennen, des te eerder zullen we in staat zijn om onze functie in het leven te vervullen en vooruit te komen zonder tijd te verliezen.

Ikigai is wat bekend staat als ‘de reden van bestaan’. De Japanse cultuur gelooft dat ieder van ons een ikigai bezit.

Dit is voor veel mensen een onbekend woord. Het is een verwijzing naar datgene wat betekenis geeft aan ons leven. Wat is jouw doel in het leven? Waarom ben je hier?

De reden van bestaan leeft in een ieder van ons. Eigenlijk zijn we ermee geboren. Maar er is toch een probleem.

Hoewel we allemaal ikigai bezitten, vinden we het niet allemaal. Dat is het probleem met ikigai. Sommige mensen hebben slechts maanden nodig, andere jaren, terwijl anderen de reden van bestaan al weten vanaf hun kindertijd.

Lees ook: Laat de controle los en beweeg mee met de stroom van het leven!

Zoek naar ikigai en wees gelukkig

Ongelukkige jonge vrouw
In de Japanse cultuur is het onmogelijk om niet gelukkig te zijn als je ikigai hebt gevonden. Je hebt ontdekt wat je leven zinvol maakt. Als gevolg hiervan sta je elke dag op met energie en met een goed humeur.

Dit is een probleem dat veel mensen in de westerse cultuur hebben. Zeer weinig mensen kennen hun reden van bestaan. Daarom gedragen ze zich alsof ze op de automatische piloot staan.

Ze genieten niet van het leven, maar leven van traagheid.

Weet je hoe je je ikigai moet zoeken? En weet je ook of je het hebt gevonden? Weet je wat je moet doen om te voorkomen dat je het verliest?

Besteed aandacht aan deze tips.

Volg je ikigai, de reden van bestaan

Ook al heb je je ikigai op dit moment misschien gevonden, het is belangrijk om één ding te weten: je bezit een passie of talent dat je nu nog niet hebt opgemerkt.

Ontdek ook: Zorg voor meer positieve energie in je leven

Misschien heb je bijvoorbeeld een speciaal talent dat je bezit niet opgemerkt. Misschien heb je talent om je vrienden te motiveren. Dan zal je ikigai je misschien veranderen in een coach of motiverende spreker.

Kijk in jezelf naar wat je doel is. Volg later je ikigai in elke stap die je zet.

Leef in het moment

Vrouw met gespreide armen in het bos
Zoals we eerder hebben vermeld, zijn er veel mensen die op de automatische piloot leven. Dit is niet iets wat gebeurt met degenen die weten waarom ze hier zijn.

De reden om in het moment te leven is om gedachten uit het verleden opzij te zetten net als de zorgen voor de toekomst. Deze bezetten waardevolle ruimte in je geest.

Probeer mindfulness of een soort van meditatie te beoefenen. Misschien ontdek je wat zin geeft aan je leven als je het het minst verwacht.

Neem geen genoegen, ga vooruit

Soms nemen we graag vakantie om even niets te doen. We willen misschien gewoon genoeg geld hebben zodat we op een dag kunnen stoppen met werken en simpelweg leven.

Maar geld uitgeven en niets doen wat jezelf verrijkt, kan je met het verstrijken van de jaren ongelukkig maken. Neem geen genoegen met je leven.

Neem geen genoegen met een middelmatige baan die je geen voldoening geeft. Je moet ook geen genoegen nemen met relaties die je geen voldoening geven. Lever een inspanning, verbeter jezelf en ga vooruit.

Je hebt deze wereld iets te bieden, dus verspil geen tijd.

Lees ook: 4 redenen waarom je constant in een relatiecrisis zit

Doe waar je van houdt

Japanse dame in de natuur
Wat vind je leuk om te doen? Hou je van skiën, een instrument bespelen, lezen of reizen? Doe waar je van houdt en verzin geen smoesjes. Als je dat niet doet, verlies je je ikigai en zul je terug moeten gaan om het te vinden.

Soms, helpen de ‘ik heb geen tijd’, of ‘ik doe het later’, of ‘ik heb geen geld’, smoesjes om uit te stellen wat we hier en nu willen doen.

Misschien geloven we dat we er ooit in zullen slagen om het ooit te doen. In werkelijkheid is dat echter niet zo. Weet je nog dat je in het heden moet leven?

“Stel niet uit wat je wilt doen, want het is onlosmakelijk gekoppeld aan je doel.”

Zorg voor je omgeving

Je omgeving is erg belangrijk. Je omringen met de natuur, gezonde vriendschappen hebben en positief zijn, zal je ikigai helpen.

Vaak klagen we en houden we mensen om ons heen die giftig zijn. Waarom? Dit doet ons geen goed.

Zorg voor je omgeving en zorg dat je je op je gemak voelt. Je zult merken dat alles veel eenvoudiger is dan het lijkt en dat je ikigai al voor de deur staat.

Lees ook: Acht tips voor een goede sfeer in huis

Heb je je reden gevonden om elke ochtend op te staan? Het zal niet uit de lucht komen vallen als je er niet naar op zoek bent en als je niet het initiatief neemt.

Jammeren en jezelf frustreren gaat je niet helpen. Begin positiever te zijn, neem babystapjes, ken jezelf beter en wanneer je het het minst verwacht, zul je de reden van bestaan ontdekken, de reden waarom je hier op deze wereld bent. 

  • Khoury, B.; Lecomte, T.; Fortin, G., et al. (2013). “Mindfulness-based therapy: a comprehensive meta-analysis”, Clin Psychol Rev, 33 (6): 763-771.
  • Nolen-Hoeksema, S.; Wisco, B. E., and Lyubomirsky, S. (2008). “Rethinking rumination”, Perspectives on Psychological Science, 3 (5): 400-424.
  • Segal, Z. V., Williams, J. M., y Teasdale, J. D. (2006). Terapia cognitiva de la depresión basada en la consciencia plena. Un nuevo abordaje para la prevención de recaídas. Bilbao: Desclée de Brouwer.