Laat de controle los en beweeg mee met de stroom van het leven!

Waarom blijf je tegen de stroom in gaan en het leven bevechten? Want je kan in er ook voor kiezen om het leven je te laten meevoeren op zijn reis. Geef jezelf de kans om elke les te leren die het voor jou in petto heeft!
Laat de controle los en beweeg mee met de stroom van het leven!

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 23 augustus, 2022

Het leven gaat verder. Soms proberen we echter om het krampachtig vast te grijpen en onder controle te houden. Maar op die manier kiezen we misschien voor een stroom die ons nergens brengt.

Onverwachte en onvoorziene gebeurtenissen overvallen ons. We raken dan overstuur en gaan er tegen in. Wat we op die momenten ook meestal doen, is de schuld bij iets of iemand anders leggen. Dit is te merken aan de zinnen die we gebruiken. “Wat heb ik gedaan om dit te verdienen?” We maken onszelf slachtoffers want we hadden vooraf al bepaalde verwachtingen opgebouwd voor onszelf.

We weten allemaal dat verwachtingen hebben ongelooflijk negatief is. Want meestal komen ze niet uit. Het gevolg is dan dat we vervallen in moedeloosheid. We voelen ons ontgoocheld en gebroken. Dit zal ervoor zorgen dat we heel diep zakken.

Orde is geen vereiste in het leven, wel vertrouwen in het leven zelf

Supervrouw die tegen de stroom ingaat

Het is nutteloos om het leven onder controle te willen houden. Maar blijkbaar is dit een manier waarop wij met het leven omgaan. Het is zelfs bijna een gewoonte om dit te doen.

Wanneer alles goed gaat is dit misschien een geweldige aanpak. Maar zodra alles begint mis te lopen worden we slachtoffers. In plaats van onze rug te rechten gaan we ons daarentegen als slachtoffers gedragen. We moedigen onszelf dus niet aan om de tegenslag te overwinnen.

Het leven is niet gemakkelijk. Een grote misvatting is dat alles goed moet lopen om gelukkig te zijn. Maar is dit niet een wat hebzuchtige houding?

Alles in het leven bestaat uit goede en slechte momenten. Deze twee kanten hebben een bedoeling, zelfs al geven sommige gebeurtenissen ons een beter gevoel dan andere. Maar het is belangrijk om op te merken dat dit een kwestie van perspectief is.

  • Een mislukking betekent niet dat we onze doelen moeten laten varen. We kunnen nog steeds datgene verwezenlijken waarvan we echt genieten.
  • Het is eigenlijk allesbehalve een verlies. Want het geeft je de kans om te groeien, volwassen te worden en om te leren. Je leert dus ook welke dingen goed zijn voor jou.
  • Een giftige relatie is geen reden om liefde te verwerpen en volledig uit je leven te schrappen.

Zie het als een kans om te leren hoe je kieskeuriger en selectiever kan zijn. Het biedt je ook de mogelijkheid om de blinddoek die je vanuit je verwachtingen gecreëerd hebt, zo vlug mogelijk af te doen.

Zwem niet tegen de stroom in: stroom met het leven mee

Loop met de stroom mee

Wanneer zal je ophouden met je hoofd tegen de muur te bonken? Het leven zegt steeds weer “niet hier.” Stop met jezelf het slachtoffer van een situatie te maken. Want wellicht zegt het leven jou op die momenten dat je beter een andere richting op kan gaan.

Houd op met andere mensen te beschuldigen voor alles waar jij onder lijdt. Want het kan dat jij diegene bent die dit laat gebeuren. Misschien ben jij de persoon die niet in staat is om mensen af te weren en afstand te nemen van mensen die niet goed zijn voor jou.

Je leeft je leven op automatische piloot. Dat is de reden dat je er niet in slaagt om alles te zien dat het leven te vertellen heeft. Want bij elke stap die je zet, geeft het leven jou een les.

Het leven geeft je specifieke richtlijnen, zelfs al aanvaard je ze niet op de beste manier. Maar toch blijft het leven jou deze adviezen geven. Open je ogen! De lessen bevinden zich recht voor je neus…

We dwingen onszelf tot relaties die de pijn niet waard zijn. In plaats van verder te gaan blijven we steken in klaagzangen. We zitten vast in onze slachtofferrol. Dit zorgt ervoor dat we onszelf als een slachtoffer zien terwijl dat in werkelijkheid niet zo is.

Waarom laten we ons niet meevoeren met de stroom van het leven?

We stoppen met alle negatieve dingen om ons heen te verwerpen. Maar we gaan ze zien als de perfecte kans om een andere richting in te slaan.

Soms zitten we zo vast in onze comfortzone dat we het perspectief verliezen. We haten verandering! Maar veranderingen zijn noodzakelijk.

Wil je de drang naar controle loslaten?

Lopen over een koord over het ravijn

Wanneer moeilijkheden je bestaan overweldigen dan wordt je hele wereld stuurloos. Want je houdt ervan dat alles georganiseerd verloopt. Je wil dat je dagen een duidelijke routine volgen. Alles is vooraf gepland en niets mag hiervan afwijken.

Maar wanneer iets onvermijdelijks gebeurt gooi je de armen in de lucht. Want je hebt het gevoel dat je op een fijn koord loopt. En je houdt niet van onzekerheid. Jij ziet veranderingen die je niet zelf gekozen hebt als tegenslagen.

Alles begint echter met het veranderen van je visie op situaties. Want zelfs de meest negatieve dingen hebben een positieve kant. Het enige wat nodig is is dat jij weet hoe je die kant kan zien omdat het erg subtiel kan zijn.

Het zal je niet lukken als je de gemakkelijke manier kiest. Daarmee bedoelen we door te klagen en door alles wat je overrompelt te ontkennen en te verwerpen.

Leer hoe je je zorgen en je stress onder controle kan houden. Ga mee in de stroom van het leven. Laat je meevoeren door het leven. Wees niet bang voor wat er gaat gebeuren. Want je zal zien dat fantastische dingen je zullen overkomen op de momenten dat je dit het minst verwacht. Je zal dingen ervaren die je nooit hebt kunnen dromen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Persson, L. O., & Sjöberg, L. (1985). Mood and positive expectations. Social Behavior and Personality: an international journal, 13(2), 171-181.
  • Csikszentmihalyi, M. (2010). Fluir (flow): una psicología de la felicidad. Editorial Kairós.
  • Klingner, R. (2014). Let it flow (Vol. 1). LIT Verlag Münster.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.