Hyperactiviteit bij volwassenen: 6 tips om ermee om te gaan

De symptomen van hyperactiviteit bij volwassenen verschillen van die bij kinderen. Ontdek in dit artikel hoe je ze kan herkennen en wat je kan doen om met hyperactiviteit om te gaan.
Hyperactiviteit bij volwassenen: 6 tips om ermee om te gaan

Laatste update: 10 oktober, 2018

Hyperactiviteit bij volwassenen is een probleem dat vele mensen niet herkennen. De meeste mensen associëren hyperactiviteit immers met jonge kinderen en leerlingen. De mensen die als kind niet de juiste behandeling krijgen, lopen echter meer kans om als volwassene hyperactief te zijn.

Ontdek in dit artikel hoe je hyperactiviteit bij volwassenen kan herkennen en hoe je ermee kan omgaan.

Wat is hyperactiviteit bij volwassenen?

Hyperactiviteit is wanneer een persoon vele taken tegelijkertijd op zich neemt en er niet in slaagt om zelfs maar één opdracht af te werken. Hyperactieve mensen voelen zich meestal onrustig. Zowel bij kinderen als bij volwassenen kan hyperactiviteit op verschillenden manieren tot uiting komen. Het is vooral gekenmerkt door de volgende symptomen:

  • Impulsiviteit
  • Een korte aandachtsspanne
  • Gebrek aan concentratie
  • Problemen met tijdsbeheer
  • Het onvermogen om niet-actief te blijven
  • Een tekort aan samenhang in de activiteiten

Bovendien blijft een hyperactieve persoon nooit op dezelfde plaats. Ze praten heel veel en hebben het moeilijk om stil te blijven. Ze kunnen ook erg ongeduldig zijn. Dit is duidelijk wanneer ze in de rij moeten wachten (in de bank of op een openbare plaats). Ze kunnen dan niet wachten tot het hun beurt is. Mensen met hyperactiviteit onderbreken ook vaak anderen.

Hyperactiviteit bij volwassenen is bij de meeste mensen niet zo bekend als het dat bij kinderen is. Het komt echter vaker voor dan je wellicht denkt.

Dit is een emotionele en geestelijke stoornis die kan leiden tot:

  • een wisselvallige gemoedstoestand
  • slechte dagelijkse planning
  • een gebrek aan zelfvertrouwen
  • een zwakke of onregelmatige aandachtsspanne

Het resultaat is dat hyperactieve volwassenen vaak mensen zijn met:

  • een laag zelfbeeld
  • ingewikkelde romantische relaties
  • weinig sociale interactie
  • veel mislukkingen

De voornaamste problemen die als een gevolg hiervan optreden, zijn angstgevoelens, depressie, persoonlijkheidsstoornissen en drugsgebruik.

We bevelen ook dit boeiende artikel aan: Last van angst? Eet dan deze voedingsmiddelen

Omgaan met hyperactiviteit bij volwassenen

Je moet allereerst een psycholoog raadplegen. Die zal jouw situatie analyseren en een diagnose stellen. Als je echt volwassen ADHD hebt, dan moet je de volgende stap zetten. Verzamel informatie over de stoornis zodat je begrijpt wat het is en welke effecten het heeft op mensen en op andere gebieden van het leven.

Er zijn verschillende mogelijkheden beschikbaar om hyperactiviteit te overwinnen. Vele van die opties hebben te maken met cognitieve therapie en gedragstherapie. Hierbij focust men op het geleidelijk veranderen van bepaalde gewoonten. We geven je hier enkele tips hoe je kan omgaan met hyperactiviteit bij volwassenen.

1. Praat de dingen uit

Omgaan met hyperactiviteit bij volwassenen

Het is altijd een goed idee om te praten met de mensen die je kan vertrouwen. De voorwaarde is echter wel dat het iemand is die kan (en wil) helpen, steun bieden en jou respecteren. Het is heel belangrijk dat je op iemand kan terugvallen die in staat is om oordelen achterwege te laten.

2. Let op je ademhaling

Op je ademhaling letten

Een gerichte ademhaling kan in overweldigende situaties of op momenten van angst veel positieve effecten hebben. Om je kalmte te herwinnen moet je elke keer dat je in- en uitademt, je richten op de bewegingen van je lichaam tot je tot rust gekomen bent.

Deze techniek maakt het mogelijk om op te houden met je te concentreren op de negatieve kant van de dingen.

3. Probeer de ander niet te onderbreken

Anderen in een gesprek niet onderbreken

Hoe kan je vermijden dat je anderen voortdurend onderbreekt? Je kan proberen tot 10 te tellen vóór je begint te spreken. Bovendien moet je oefenen om actief te luisteren naar wat andere mensen zeggen, zonder commentaar te geven. Reageer alleen als ze rechtstreeks om jouw mening vragen.

4. Ontspan je

In het geval van hyperactiviteit bij volwassenen kan je allerlei ontspanningstechnieken proberen. Soms is meditatie de beste oplossing. Op andere momenten zal een ontspannende douche of een wandeling in het park heilzamer zijn.

Belangrijk is dat jij de methode vindt die jou het best helpt om je geest en die wervelwind aan ideeën tot rust te brengen.

5. Organiseer je leven

Je leven organiseren

Hyperactieve mensen moeten nog een ander obstakel aanpakken: de wanorde in hun omgeving (op het werk of thuis).

  • Er bestaan vele manier om orde op zaken te brengen. Je kan bijvoorbeeld:
    • takenlijstjes maken
    • een agenda bij de hand houden
    • post-its gebruiken

Wat je ook kan doen, is een dag of een ochtend vrijhouden om je bureau of werkplek op te ruimen. Je verandert dan geleidelijk je gewoonten en voorkomt dat stapels zich blijven ophopen. Je kan ook proberen je schone kleding op te bergen in plaats van ze op een stoel achter te laten, of mappen in de kast terug te zetten in plaats van ze op je bureau te laten opstapelen.

6. Beperk je afleidingen

Het komt heel vaak voor dat hyperactieve mensen gemakkelijk afgeleid worden. Hou hiermee dus rekening en beperk de elementen die jou op je studieplek of op de werkvloer afleiden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.