13 trucjes om je huis op orde te houden

Probeer je je huis op orde te houden? Probeer dan eens enkele van deze snelle en gemakkelijke trucjes om je huis netjes te maken!
13 trucjes om je huis op orde te houden

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je kunt veel tijd steken in het organiseren  van je spullen en om je huis op orde te houden. Je moet niet alleen elk hoekje schoonhouden maar ook alles netjes opruimen.

Hoewel er veel hulpmiddelen bestaan om alles op zijn plaats te zetten, zijn er toch soms dingen waarvoor we geen plaats vinden. We weten niet hoe het te organiseren zodat alles er goed uitziet en je huis op orde te houden.

Maar er zijn veel gemakkelijke trucjes die je kunt gebruiken. Ze helpen om je huis er in een paar minuten als nieuw te laten uitzien.

In dit artikel laten we je kennismaken met de dertien beste trucjes om je huis op orde te houden. Je kunt ze gebruiken telkens als je ze nodig hebt.

Maak aantekeningen!

Trucjes om je huis op orde te houden

1. Maak gebruik van een schoenenzak aan de deur

Huis op orde met een schoenenzak

Een eenvoudige deurhanger voor schoenen kan een plaats worden om al je schoonmaakmiddelen op te bergen.

Het heeft meerdere vakjes en kan in elke ruimte geplaatst worden. Het is dus een handig middel om al die verpakkingen en flessen op te ruimen, die zich meestal in je huis lijken te vermenigvuldigen.

2. Berg je sportballen netjes op

Huis op orde met een ballenrek

Je kent het wel. Het sportmateriaal van je kinderen vind je overal. Je weet niet hoe je ze netjes op één plaats moet opbergen. Gebruik elastieken om de ballen op één plaats en je huis op orde te houden.

3. Gooi kartonnen eierdozen niet weg

Huis op orde met eierdozen

Heb je er al eens over nagedacht hoe handig de kartonnen verpakkingen voor eieren kunnen zijn?

Misschien is dit idee nog niet bij je opgekomen. Maar dit stuk karton is eigenlijk ideaal om kleine voorwerpen op te bergen. Denk maar aan naaigerei of juwelen.

4. Gebruik blikken met een magneet om je huis op orde te houden

Huis op orde met magneetblikken

Er bestaan blikken die aan één kant een magneet hebben. Ze zijn een uitstekende manier om ruimte te besparen in de keuken. Vooral als de keuken te klein is, kun je deze blikken heel goed gebruiken.

Het is een soort noodoplossing als je te weinig opbergruimte hebt om je huis op orde te houden. Je kunt ze bijvoorbeeld op de deur van de koelkast bevestigen. Bovendien kunt je ze vullen met de kruiden die je dagelijks gebruikt.

5. Plaats je T-shirts op een verticale manier in de lade

Huis op orde tshirts verticaal opbergen

Wil je ervoor zorgen dat je kledingkast netjes is? Dit is een eenvoudig trucje dat je helpt om je T-shirts op te vouwen en ze verticaal in de kleerkast om te bergen.

Ze nemen daardoor minder plaats in. Bovendien wordt het daardoor ook gemakkelijker om ze de volgende keer dat je ze wil dragen, te vinden.

6. Zet manden in je vriezer

Huis op orde dozen in je vriezer

Koop kleine manden en zet ze in de vriezer. Op die manier kun je de voorraad beter ordenen en sneller terug vinden.

7. Bewaar je make-up op een wandbord 

Huis op orde met een make up bord

Een eenvoudig magneetbord kan een geweldig alternatief zijn om je make-up producten op te ruimen. Je verliest er ook weinig ruimte mee.

Het trucje is om een kleine magneet aan te brengen op elk product. Op die manier blijven ze aan het bord hangen. Je bent dan ook zeker dat je ze altijd bij de hand hebt.

8. Maak in de badkamer je eigen plank

Huis op orde badkamer organiseren

Misschien heb je gemerkt dat je badkamer een grote rommel is. Maak dan je eigen plank met jampotten of iets vergelijkbaar en pijphouders. Die laatste kun je in een doe-het-zelf-winkel vinden.

Dit item zal je niet alleen helpen om kleine voorwerpen bij de hand te hebben. Maar het zal ook een extra decoratieve toets geven aan deze ruimte in je huis.

9. Hang een magnetische staaf op in je keuken

Huis op orde keukenmessen

Hang ergens in je keuken een magnetische staaf aan de muur waaraan je messen en andere gebruiksvoorwerpen kunt bevestigen. Op die manier heb je wat je elke dag nodig hebt, direct bij de hand.

10. Plak zelfklevende haken in je kasten

Huis op orde sieraden

Je kunt meerdere zelfklevende haken op de deuren van je kasten plakken. Dat helpt je om je kettingen, armbanden en andere soorten juwelen netjes op te bergen.

Met deze eenvoudige truc zal je ook ruimte sparen. Bovendien kun je er op deze manier voor zorgen dat deze accessoires die je graag elke dag gebruikt, zich in je gezichtsveld bevinden.

11. Conservenblikken gebruiken om voorwerpen op te bergen en je huis op orde te krijgen

Huis op orde met conservenblikken

Je kunt al die conservenblikken hergebruiken. Maak er een leuke accessoire van of gebruik ze als opbergmiddel om kleine voorwerpen in te doen.

Was ze zeer goed uit. Gebruik al je creativiteit om ze te beschilderen en te versieren naar jouw smaak.

12. Gebruik een fles om je armbanden op te bergen

Huis op orde sorteermethodes

Liggen je armbanden overal verspreid en in de war? Zeg die rommel vaarwel! Gebruik hiervoor een eenvoudige glazen fles.

  • Was de fles heel goed af. Zet het dan op je ladekast en gebruik ze om elke armband te bewaren.
  • Als je dat wilt, kun je ook een houten kratje aan de muur hangen en de fles daarop bevestigen. Dat maakt het nog decoratiever.

13. Hang je brillen aan een kapstok

huis op orde met kledinghanger

We gebruiken kledinghangers alleen maar om kleren mee op te hangen. Maar eigenlijk kun je dit eenvoudige item ook gebruiken om je favoriete brillen op te ruimen en je huis op orde te houden.

  • Je bespaart er niet enkel ruimte mee. Maar het zorgt er ook voor dat er geen krassen op de brillen komen.

Klaar om van al deze trucjes om je huis op orde te houden gebruik te maken en van de voordelen te profiteren? Nu weet je hoe het moet en hoe het je kunt helpen bij het opruimen. De volgende keer dat je je huis op orde brengt, denk dan aan deze trucjes.

Je zult veel minder tijd nodig hebben om alles op te ruimen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.