Hierna zul je nooit meer een eierdoos weggooien

Eierdozen kunnen niet alleen dienen als geweldige decoratieve doosjes, maar kunnen ook worden gebruikt om dingen te sorteren of zelfs als laptopstandaard om ervoor te zorgen dat deze niet oververhit raakt.
Hierna zul je nooit meer een eierdoos weggooien

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Recyclen is tegenwoordig in veel huizen erg belangrijk geworden, omdat het een van de meest effectieve manieren is om de hoeveelheid milieuvervuilend afval te verminderen. Heb je al eens nagedacht over hoe je iets banaals als een eierdoos kan recycleren?

Veel mensen zijn zich er vandaag de dag van bewust dat een groot deel van de dingen die we gebruiken met een beetje creativiteit gemakkelijk hergebruikt kunnen worden.

In dit artikel hebben we het daarom over eierdozen, die van een bepaald materiaal gemaakt zijn waar je een hoop handige en decoratieve dingen van kunt maken.

Belanden jouw eierdozen nog altijd in de prullenbak? Lees dan zeker verder.

Met deze tips zul je nooit meer een eierdoos weggooien

1. Plant zaadjes

Zaadjes in Eierdoos

Lege eierdozen kunnen goed gebruikt worden om zaadjes in te planten wanneer je bloemen of zaailingen wilt telen. Het enige dat je hoeft te doen is een beetje mest in elk kuiltje doen en hier de zaadjes die je wilt telen in begraven. 

Uiteindelijk zal je een doos vol plantjes hebben die je goed van elkaar kunt onderscheiden.

2. Maak een opbergtorentje

Opbergen in Eierdoos

Door meerdere eierdozen op elkaar te stapelen en aan elkaar te plakken krijg je een geweldige organizer om verschillende voorwerpen in op te bergen.

Versier elke doos met verschillende kleuren verf, lintjes of andere versieringen die je zelf leuk vindt. Vervolgens kun je de toren gebruiken om pennen, sieraden en andere soortgelijke voorwerpen in te bewaren.

3. Maak een verfdoos

Verf in Eierdoos

Doordat eierdozen meerdere compartimenten hebben, kun je de dozen ook gebruiken als kleurenpalet om verschillende kleuren te mengen. Doe in elk kuiltje een andere kleur en meng deze kleuren met elkaar tot je de gewenste kleur krijgt.

4. Gebruik het eierdoosje als opbergdoos voor je naaispullen

Naaigerei Opbergen in Eierdoos

Naaispullen raken vaak zoek, omdat ze zeer klein zijn en niet altijd goed bewaard worden.

Om te voorkomen dat dit blijft gebeuren, kun je een oude eierdoos gebruiken om naalden, knopen, garen en andere kleine voorwerpen die je regelmatig gebruikt in op te bergen.

Je kunt eierdozen op dezelfde manier ook gebruiken om spijkers, schroeven, kopspijkers en ander gereedschap in te bewaren.

5. Maak een doos voor kleine balletjes

Balletjes in Eierdoos

Kleine ballen, zoals een pingpongbal of een golfbal, passen precies goed in de kleine kuiltjes van een eierdoos, zodat ze er niet vandoor stuiteren of kwijt raken.

Op deze manier weet je precies waar je de balletjes kunt vinden wanneer je er graag mee wilt spelen.

6. Hang decoratieve lampen

Lamp van Eierdoos

Als je zin hebt om nog iets meer tijd te investeren, dan kun je eierdozen ook omtoveren in creatieve lampen om in je kamer te hangen. In dit geval moet je een speciale lijm gebruiken om te voorkomen dat de dozen snel uit elkaar vallen.

7. Maak er kunstbloemen van

Bloemen van Eierdoos

Door gebruik te maken van de vorm van elk compartiment in de doos kun je prachtige kunstbloemen maken voor een speciale gelegenheid of gewoon om je eigen huis te versieren.

8. Gebruik het doosje als originele cadeauverpakking

Cadeauverpakking van Eierdoos

In plaats van de doos zonder pardon in de prullenbak te gooien, kun je ze ook gewoon versieren met een beetje verf en wat glitters om er een mooi cadeauverpakking van te maken. Versier de doos naar je eigen smaak en vul ze met paaseitjes of snoepjes.

9. Maak een doos voor je sausjes

Sauzen Opbergen in Eierdoos

Om ervoor te zorgen dat je sausjes netjes kunt opbergen in de koelkast, kun je gewoon een eierdoos in de deur zetten en de flesjes hier omgekeerd in bewaren. 

Deze truc zal er niet alleen voor zorgen dat je koelkast netjes blijft, maar ook dat je het flesje helemaal leeg kunt maken.

10. Ontwerp een decoratieve spiegel

Spiegel met Bloemen van Eierdoos

Gebruik eierdozen om kleine bloemblaadjes of bloemen te creëren om de rand van je spiegel mee te versieren. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een beetje verf, een spiegel en een lijmpistool. Je zult echt dol zijn op het resultaat!

11. Maak een deurkrans

Krans van Eierdozen

Een mooie krans kan een prachtige versiering zijn voor voordeuren of tuindeuren.

Om er één te maken van eierdozen, is het de bedoeling om de doos op dezelfde manier te knippen als je kunt zien op bovenstaande afbeelding en deze vervolgens met verschillende kleuren verf te versieren.

Gebruik een lijmpistool om de stukjes karton in je krans te lijmen.

12. Gebruik het doosje als laptopstandaard

Eierdoos als Laptopstandaard

Heb jij al een verkoelende laptopstandaard? Hoewel je deze natuurlijk ook gewoon kunt kopen in de winkel, kun je er ook zelf één maken van een oude eierdoos. Dit zal ervoor zorgen dat je laptop niet oververhit raakt.

Lijken deze ideeën jou wat? Nu je weet hoe je eierdozen kunt hergebruiken, zul je er vast niet over twijfelen om gebruik te maken van deze tips in plaats van de dozen in de prullenbak te gooien. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.