7 geweldige natuurlijke remedies voor zweterige handpalmen

Heb je last van zweethanden? Als het op natuurlijke remedies aankomt voor zweterige handpalmen, dan kun je plaatselijke en orale remedies combineren voor het beste resultaat.
7 geweldige natuurlijke remedies voor zweterige handpalmen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Plantar hyperhidrosis, of overmatig zweterige handpalmen, is een onplezierige aandoening. Het komt vaak voor en wordt meestal veroorzaakt door overstimulatie van je zenuwstelsel.

Deze aandoening veroorzaakt een verandering in je zweetklieren. Het verhoogt de afscheiding van vloeistoffen, vooral in stressvolle of nerveuze situaties. 

Het verschijnen ervan kan zowel je eigenwaarde als sociale leven beïnvloeden. Dat komt doordat het iets is dat constant aanwezig is en in de weg zit van dingen als een hand geven of handen vasthouden.

Gelukkig zijn er vele natuurlijke remedies voor zweterige handpalmen. Vanwege hun behulpzame eigenschappen, helpen ze om dit symptoom te verminderen voordat het de kwaliteit van je leven aantast. In dit artikel willen we in detail verschillende geweldige opties met je delen.

Natuurlijke remedies voor zweterige handpalmen

Ontdek deze geweldige natuurlijke remedies voor als je last hebt van zweterige handpalmen!

1. Appelazijn

Appelazijn tegen zweterige handpalmen

Appelazijn is een samentrekkende tonic. Het bevat significante hoeveelheden looizuur. Deze substantie maakt het gemakkelijker om de afmetingen van je poriën te verkleinen en het vermindert overmatige afscheiding van vocht.

Hoe moet je het gebruiken?

 • Meng de appelazijn met gelijke delen water.
 • Wrijf het vervolgens op je handpalmen en doe dat vervolgens twee of drie keer per dag.

2. Saliethee

Saliethee is een goede aanvulling om zweterige handpalmen onder controle te houden van binnenuit je lichaam zelf.

 • De eigenschappen van deze plant stimuleren de controle over je hormoonactiviteit.
 • Daarnaast bestrijdt het de veranderingen in je zweetklieren.

Hoe moet je het gebruiken?

 • Maak een thee van de bladeren van de plant en drink dit vervolgens twee keer per dag.

3. Baking soda

Baking soda tegen zweterige handpalmen

Baking soda is een alkalisch ingrediënt met antiperspirante eigenschappen. Deze kunnen de afscheiding van vocht door je handen verminderen.

Vanwege de absorberende kracht zorgt het ervoor dat het zweet opdroogt. En daarbij neutraliseert het ook nog de gevolgen van bacteriën die vervelende geuren veroorzaken.

Hoe moet je het gebruiken?

 • Meng een beetje baking soda met wat water. Wrijf het vervolgens op je handpalmen.
 • Laat het tien minuten intrekken en spoel het dan af met koud water.
 • Gebruik dit eenmaal per dag, en maximaal vier keer per week.
 • Onthoud dat je het niet te vaak moet gebruiken omdat het dezelfde werking kan hebben als een scrub.

4. Zwarte thee

De antioxidanten en de verfrissende eigenschappen van zwarte thee werken samen om je te helpen. Ze verminderen het overmatige zweten van je handen merkbaar.

Dit ingrediënt heeft samentrekkende en antibacteriële eigenschappen. Deze helpen om de functie van je zweetklieren onder controle te houden. Als gevolg wordt het voorkomen van deze aandoening vermindert.

Hoe moet je het gebruiken?

 • Maak een paar zakjes zwarte thee nat in warm water en wrijf ze dan twee tot drie minuten lang over je handpalmen.
 • Herhaal deze behandeling vervolgens drie tot vier keer per dag.

5. Rozenwater

Een bakje rozenwater

Het zeer bekende en beroemde rozenwater is niet alleen een van de beste huidtonics. Het is ook een goede oplossing om de symptomen van hyperhidrose te bestrijden.

De samentrekkende eigenschappen houden de overmatige productie van zweet onder controle. Ze maken ook de oppervlakte van je huid schoon, waardoor ze ongewenste geurtjes kunnen voorkomen.

Hoe moet je het gebruiken?

 • Wrijf rozenwater op je handpalmen. Wrijf het vervolgens in totdat het volkomen geabsorbeerd is.
 • Bewaar de vloeistof daarna in een fles met een verstuiver en herhaal de behandeling elke twee tot drie uur.

6. IJswater

Drink elke dag ijswater als therapie tegen zweterige handpalmen. Dit vermindert de productie van zweet. Dit is vooral het geval wanneer de symptomen veroorzaakt worden door een hormonale disbalans.

Dit drankje voorkomt dus problemen die door uitdroging veroorzaakt worden. Tegelijkertijd reguleert het de interne temperatuur van je lichaam. Dit voorkomt vervolgens veranderingen in je zweetklieren.

Hoe moet je het gebruiken?

 • Drink ijswater als je je oververhit voelt.
 • Drink twee of drie glazen van dit drankje om overmatig zweten te voorkomen.

7. Tea tree olie

Tea tree olie

Tea tree olie is dus een van de meest geadviseerde behandelingen om overmatig zweterige handpalmen onder controle te houden. Dit komt doordat het je uitscheiding vermindert en het houdt de pH waarde van je huid onder controle.

Het werkt niet alleen als een antiseptisch middel, maar ook als een deodorant en dat bestrijdt de vervelende symptomen van zweterige handpalmen. Dit is inclusief eventuele vervelende geurtjes.

Hoe moet je het gebruiken?

 • Maak een wattenschijfje nat met tea tree olie en wrijf het vervolgens op je handen.
 • Je kunt het eventueel ook combineren met een beetje water en dat op je huid wrijven. Laat het daarna rustig intrekken tot het volledig geabsorbeerd is.
 • Gebruik het drie keer per dag.

Zweten je handen terwijl je dat niet wilt? Probeer deze gemakkelijke, natuurlijke remedies dan eens uit en ervaar hoe goed ze kunnen helpen om dit oncomfortabele probleem onder controle te houden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.