Drink elke dag een eetlepel appelazijn en ervaar de voordelen

Appelazijn is een erg doeltreffende remedie, die zorgt voor een gezonde spijsvertering. Het vermindert constipatie, bevordert de vertering en zal zelfs gewichtsverlies stimuleren. In dit artikel krijg je heel wat informatie over de talrijke positieve effecten van appelazijn!
Drink elke dag een eetlepel appelazijn en ervaar de voordelen

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Weet jij hoeveel voordelen je kunt ervaren door elke dag een eetlepel appelazijn te drinken?

Als dit voor jou een compleet nieuw gegeven is, weet dan dat appelazijn voor veel meer doeleinden gebruikt kan worden dan alleen maar als een dressing voor salades.

In dit artikel zullen we het dus hebben over de voordelen van appelazijn en vooral over de positieve effecten van het drinken van één eetlepel appelazijn per dag.

Hoe wordt appelazijn gemaakt?

Koolhydraten zoals druiven, aardappelen, kokosnoot, rode bieten en appels ondergaan een langdurig proces van gisting. Appelazijn is het resultaat van dit proces. Dit proces duurt lang en verloopt traag. De bedoeling is dat de bioactieve bestanddelen bewaard worden. We hebben het hier onder andere over elementen zoals azijnzuur, galluszuur, catechine, epicatechine en cafeïnezuur.

De reden dat dit proces wordt gebruikt, is dat men er zeker van wil zijn dat deze azijn antioxidante en antimicrobiële eigenschappen heeft. Door de lange gistingstijd ontwikkelt de azijn een soort ‘spinnenweb’, met een troebel effect als gevolg. Dit wijst erop dat de azijn een hogere kwaliteit bezit. Precies die kwaliteit is de ideale conditie waaronder dit soort azijn gedronken moet worden.

Normaal gezien wordt dit product echter gefilterd en gepasteuriseerd. Daarom zijn we gewend om in de supermarkt appelazijn te vinden die er kristalhelder uitziet.

1. Appelazijn is een alkaliserende drank

Dat betekent dat het een ideaal middel is om de zuurheid van het lichaam te verminderen. Daardoor zal het er ook voor zorgen dat je gezondheid in het algemeen verbetert.

Vergeet ook niet wat het effect is van voedingsgewoonten met veel vetten, zout en andere vergelijkbare voedingsmiddelen. Ze verhogen de zuurtegraad van het lichaam. Dat is een ideale situatie voor de snelle toename van giftige micro-organismen.

2. Het helpt de spijsvertering

Spijsvertering

Door een eetlepel appelazijn te drinken, zul je de symptomen van een trage of een zware vertering verzachten en verminderen. Dat geldt ook voor winderigheid en uitzetting van de buik. Het helpt ook om het gevoel van zuurbranden door maagzuur te verminderen.

Het is een goed idee om dit middeltje in te nemen na een maaltijd met rijke voedingsmiddelen. Zo kun je vermijden dat die symptomen optreden. Als je al last hebt van deze problemen, dan kan je ook appelazijn drinken om die symptomen te verminderen.

3. Het is heilzaam bij diabetes

Het azijnzuur in azijn vermindert het suikergehalte in het bloed. Dat komt omdat het voorkomt dat meervoudige koolhydraten volledig verteerd worden.

Wanneer je een eetlepel appelazijn drinkt, dan deactiveert die de enzymen die verantwoordelijk zijn voor het oplossen van de koolhydraten. Op die manier verhindert het de opstapeling van glucose in het bloed en de vorming van pieken in het suikergehalte.

4. Appelazijn voorkomt cardiovasculaire aandoeningen

Appelazijn bevat grote hoeveelheden chlorogeenzuur. Dit bestanddeel verhindert de oxydatie van de slechte cholesterol. Dat zal uiteindelijk zorgen voor een betere cardiovasculaire gezondheid.

Als je arts je heeft laten weten dat je cholesterol te hoog is, probeer dan om vetrijke voeding uit je dagelijkse eetgewoonten te schrappen. Drink ook elke dag één eetlepel appelazijn.

5. Het vermindert de symptomen van een verstopte neus

Verstopte neus

Appelazijn werkt als een antibioticum. Het zal dus helpen om het risico op infecties te verkleinen. Bovendien vermindert het de slijmvorming en reinigt het de sinussen, zodat ze minder verstopt zijn.

Als je niet elke dag een eetlepel appelazijn wilt drinken, probeer het dan toch eens uit wanneer je de griep hebt, want het zal je echt helpen. Neem het gedurende tien dagen. Dat moet normaal gezien voldoende zijn om het probleem op te lossen.

Het werkt ook genezend als je al last hebt van keelpijn of van ontstekingsproblemen. De appelazijn zal de symptomen verminderen en de problemen doen verdwijnen.

6. Het bevordert het herstel van de darmflora

Heb je zo nu en dan last van constipatie? Of vormt het een chronisch probleem? Dan moet je weten dat een eetlepel appelazijn in dit geval kan voorkomen dat het probleem blijft bestaan.

Volgens het volksgeloof zou appelazijn problemen veroorzaken door teveel zuur te produceren, maar dat klopt niet, want het is een alkaliserend voedingsmiddel.

7. Het ontgift de nieren

Heb je al problemen gehad met nierinfecties? Of zijn nierstenen een probleem geworden? Dan raden we je aan om elke morgen een eetlepel appelazijn te drinken.

Vergeet bovendien niet om de adviezen van je arts op te volgen en voldoende water te drinken. Als je sappen wilt drinken, zorg er dan zeker voor dat er geen zoetstoffen in zitten. Gebruik ook gedurende twee weken geen zout bij het eten.

Als je deze remedies toepast, dan zul je vaststellen dat deze problemen in een paar dagen verdwenen zullen zijn.

8. Elke dag een eetlepel appelazijn helpt om gewicht te verliezen

Volg een gezond dieet, beweeg voldoende en drink twee eetlepels van deze azijn. Dat zal je metabolisme versnellen.

Aangezien het veel vitamine B6 en lecithine bevat, verbrandt het het vet dat zich als gevolg van slechte voedingsgewoonten opstapelt in het lichaam.

Hoe drink je appelazijn?

Je kunt dit appelazijndrankje op twee manieren klaarmaken en drinken. De gemakkelijkste manier is uiteraard om een eetlepel azijn zo te drinken, maar als je de smaak te sterk vindt, dan kan je het ook mengen met een glas water. Dat mag koud of lauw water zijn. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ostman E, et al. (2005). Vinegar supplementation lowers glucose and insulin responses and increases satiety after a bread meal in healthy subjects.
  ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16015276
 • Petsiou E, et al. (2014). Effect and mechanisms of action of vinegar on glucose metabolism, lipid profile, and body weight.
  onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/nure.12125/abstract?deniedAccessCustomisedMessage=&userIsAuthenticated=false
 • Bouderbala H, et al. (2016). Anti-obesogenic effect of apple cider vinegar in rats subjected to a high fat diet.
  ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27209492
 • Nazıroğlu M, et al. (2014). Apple cider vinegar modulates serum lipid profile, erythrocyte, kidney, and liver membrane oxidative stress in ovariectomized mice fed high cholesterol. DOI:
  10.1007/s00232-014-9685-5
 • Vinegar intake reduces body weight, body fat mass, and serum triglyceride levels in obese Japanese subjects. Kondo T, Kishi M, Fushimi T, Ugajin S, Kaga T.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19661687
 • Reduction of poliovirus 1, bacteriophages, Salmonella montevideo, and Escherichia coli O157:H7 on strawberries by physical and disinfectant washes (2003). Lukasik J, Bradley ML, Scott TM, Dea M, Koo A, Hsu WY, Bartz JA, Farrah SR.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12597475

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.