7 manieren om 's ochtends je metabolisme te versnellen

Wist je dat jouw kopje koffie je 's ochtends kan helpen bij het verbeteren van je metabolisme? Het zorgt niet alleen voor een wakker gevoel, maar ook voor het opstarten van je metabolisme. Daarbij zorgt het voor meer adrenaline, wat je vervolgens helpt bij het verbranden van vet. Lees meer!
7 manieren om 's ochtends je metabolisme te versnellen
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 05 maart, 2019

Je kunt je metabolisme zien als een interne motor. Deze motor zorgt ervoor dat de energie uit voeding wordt omgezet in een soort brandstof die je lichaam nodig heeft om bepaalde basisfuncties uit te voeren. In dit artikel bespreken we zeven manieren om ‘s ochtends je metabolisme te versnellen.

De meeste mensen denken dat een goed metabolisme je simpelweg helpt bij het verbranden van vet, maar het doet veel meer dan alleen dat:

 • Je metabolisme is de reflectie van je innerlijke balans, die je cellen van energie voorziet.
 • Het is het startpunt van al je lichamelijke processen.
 • Als het goed zijn werk doet, zal het ook je algehele welzijn verbeteren.

Een goed metabolisme is gelijk aan een goede gezondheid. Een langzaam metabolisme uit zich in:

 • een gevoel van vermoeidheid
 • gewichtstoename
 • allergieën
 • huidproblemen
 • slapeloosheid

Deze informatie zou je bewuster moeten maken over je metabolisme. Raak bijvoorbeeld niet geobsedeerd met het idee dat je je metabolisme moet versnellen om af te vallen. Je hebt namelijk een goed metabolisme nodig om een gezonder leven te leiden. 

In dit artikel geven we je een aantal manieren om goed met je metabolisme om te gaan. Deze tips zijn ideaal voor het verbeteren van je metabolisme in de ochtend. 

Zeven manieren om ‘s ochtends je metabolisme te versnellen

1. Drink warm water met citroensap

Direct nadat je ‘s ochtends wakker bent geworden en een douche hebt genomen, heeft je lichaam iets zuiverends nodig. Dit zuiverende middel bevat veel vitaminen en is daarnaast licht en gezond. 

We hebben het hier over het drinken van een glas warm water met citroensap. Op een lege maag heeft dit geweldige voordelen voor je lichaam. Dit middeltje zorgt namelijk voor:

We raden je warm water aan omdat het je metabolische ratio verhoogt. Als de zure smaak van citroen niets voor jou is, kun je een theelepeltje biologische honing aan dit middeltje toevoegen.

Ontdek: 
9 verrassende toepassingen tips voor het gebruik van citroenschil

2. Hef tien minuten lang gewichten

Gewichtjes heffen

Ondanks het feit dat je het misschien druk hebt, heeft iedereen wel tien minuten vrije tijd. Het is een goed idee om deze tijd aan wat dagelijkse sport te wijden. Dit zorgt niet alleen voor een strakker en sterker lichaam, maar ook voor een actiever metabolisme. 

Het trainen van je spieren is een manier om je metabolische ratio te verhogen. Je kunt dit het beste doen in de vroege ochtend. Dit is namelijk een van de beste manieren om ‘s ochtends je metabolisme te versnellen.

Voeg dus een beetje gewichtheffen toe aan je ochtend ritueel. Dit heeft grote voordelen waar je lichaam je voor zal bedanken.

3. Eet ‘s ochtends eieren

Eieren zijn een van de beste voedingsmiddelen om je te helpen bij het opstarten van je metabolisme. Wanneer je ze met mate consumeert en combineert met andere gezonde voedingsstoffen, zijn eieren:

 • vullend
 • voedzaam
 • een perfect hulpmiddel bij afvallen

Het vet wat eieren bevatten, is gezond en zal je cholesterol niet aantasten. Dit komt omdat omega 3- en omega 9-vetzuren essentieel zijn voor je cardiovasculaire gezondheid.

4. Eet appels en peren

Biologische appels en peren zijn ook een geschenk voor je gezondheid en welzijn. Deze fruitstukken zijn perfect voor het:

Het is belangrijk om deze fruitsoorten combineert met andere voedzame voeding in je ontbijt. Je kunt ze bijvoorbeeld toevoegen aan je schaaltje havermout of je kunt ze met wat yoghurt met noten, rozijnen of honing klaarmaken.

Ontdek ook:
Zo behandel je darmparasieten

5. Drink een kopje koffie

Kopje Koffie

Je weet misschien dat er veel verschillende meningen zijn over koffie. Er bestaan argumenten voor en tegen het drinken van koffie. Als je echter bewust met koffie omgaat en het niet met overmaat drinkt, zal een kopje koffie niet schadelijk zijn. Het drinken van zo’n kopje koffie kan zelfs een goede manier zijn om je metabolisme op te starten. 

Vergeet niet dat cafeïne ook zorgt voor meer adrenaline. Dit hormoon stimuleert de afbraak van vetcellen, wat je zal helpen zolang je een gebalanceerd dieet volgt. Dit is dus eveneens een van de beste manieren om ‘s ochtends je metabolisme te versnellen.

6. Voeg wat grapefruit aan je dieet toe

Wanneer je elke dag een groot glas natuurlijk grapefruitsap drinkt, zal je een geweldige hoeveelheid vitamine C binnenkrijgen.

Daarnaast is deze fruitsoort een geweldige bron van:

Thiamine is erg belangrijk voor de glucosemetabolisme, wat grapefruit geweldig maakt als je wat af wilt vallen. Mensen die wat te zwaar zijn, kunnen deze fruitsoort zien als een goede vriend. Het kan namelijk diabetes voorkomen, hardnekkig vet bestrijden en je spijsvertering verbeteren. 

7. Drink genoeg water

Water

Zodra je twee kopjes water drinkt (300 tot 400 ml), versnelt dit je metabolisme. Dit helpt je lichaam bij het:

Het is daarom een goed idee om ervoor te zorgen dat je iedere dag anderhalve liter water drinkt. Vul iedere ochtend wat flesjes water en neem ze met je mee. Zo zorg je ervoor dat je dit minder snel vergeet te doen.

Het drinken van kleine slokjes water gedurende de dag is een goede manier om je metabolisme actief te houden. Deze simpele routine zal je algehele welzijn verbeteren.

Ben je klaar om deze tips uit te proberen? Gebruik deze zeven manieren om ‘s ochtends je metabolisme te versnellen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • United States Department of Agriculture . Basic Report: Lemon Juice  ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2256?
 • Higdon, J. (2014, January 14). Vitamin C
  lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-C#common-cold-treatment
 • The benefits of drinking water for your skin. (n.d.)
  uwhealth.org/madison-plastic-surgery/the-benefits-of-drinking-water-for-your-skin/26334


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.