Acht geweldige redenen om meer eieren te eten

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn eieren helemaal niet slecht voor de gezondheid. Eieren verhogen het gehalte goed cholesterol en kunnen zelfs staar en maculadegeneratie voorkomen.
Acht geweldige redenen om meer eieren te eten
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 04 februari, 2019

Een geweldige manier om je dag te beginnen is namelijk door een eitje toe te voegen aan je ontbijt. Eieren zijn een geweldige bron van eiwit en voedingsstoffen. Toch kiezen veel mensen ervoor om geen eieren te eten.

Aangezien ze denken dat van het eten van te veel ei hun cholesterolgehalte zal stijgen en dat dit op de lange termijn hun gezondheid negatief zal beïnvloeden.

Dit is echter helemaal niet waar. Eieren worden beschouwd als ‘superfood’ en maken een belangrijk onderdeel uit van de hedendaagse voedselpiramide. Ze bieden verscheidene voordelen. Het is dan ook verstandig om ei te eten, wel met mate natuurlijk.

In dit artikel nodigen we je uit om wat meer te weten te komen over eieren en wat ze kunnen betekenen voor je gezondheid.

8 redenen om meer eieren te eten!

1. Eieren zijn niet slecht voor je

Het is inderdaad zo dat ei cholesterol bevat, maar dit cholesterol is niet gevaarlijk voor je gezondheid. Vergeet niet dat je eigen lichaam ook cholesterol aanmaakt en dat je lichaam dit cholesterol nodig heeft om bepaalde functies te ondersteunen.

Het belangrijkste is dat je je cholesterolgehaltes in balans houdt in relatie tot wat normaal is. De hoeveelheid cholesterol die in ei zit is niet gevaarlijk voor gezonde mensen, omdat het het gehalte slecht cholesterol, ook wel LDL, niet verhoogt.

Bovendien bevatten eieren geen verzadigde vetten, vetten die duidelijk wel risico’s vormen voor je gezondheid.

2. Eieren bevatten goed cholesterol

Hart

Wanneer je regelmatig ei eet, voorzie je je lichaam van HDL lipoproteïne, wat ook wel ‘ goed cholesterol’ genoemd wordt. HDL cholesterol zorgt ervoor dat je lichaam beter beschermd is tegen cardiovasculaire problemen en ondersteunt de gezondheid van je hersenen.

3. Eieren bieden een essentiële voedingsstof: choline

Heb je weleens gehoord van choline? Het is hartstikke normaal als dit niet zo is. Toch is choline een essentiële voedingsstof voor je gezondheid en welzijn. Choline is een van de B-complexvitamines en bevordert de ontwikkeling van celmembranen en andere essentiële moleculen voor een goede hersenfunctie.

Volgens een klinische studie uitgevoerd in de Verenigde Staten heeft meer dan 90% van de bevolking een gebrek aan deze voedingsstof. Dit gebrek kan gemakkelijk worden verholpen door meer eieren te eten en een gezonde leefstijl te ontwikkelen.

4. Eieren zijn voedzaam

Zoals we eerder ook al aangaven, is het eten van een gekookt eitje of een heerlijk omeletje een geweldige manier om je dag te beginnen.

Dankzij deze gezonde keuze zal je je lichaam namelijk voorzien van de volgende voedingsstoffen:

 • Vitamine A: 6% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.
 • Foliumzuur: 5% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.
 • Vitamine B5: 7% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.
 • Vitamine B12: 9% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.
 • En vitamine B2: 15% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.
 • Fosfor: 9% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.
 • Selenium: 22% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.
 • 6 gram eiwit en 5 gram gezond vet.

5. Ei is goed voor het gezichtsvermogen

Gezichtsvermogen

Naarmate je ouder wordt, gaat je gezichtsvermogen beetje bij beetje achteruit. Dit proces kan vertraagd worden door bepaalde vitamines in je dieet op te nemen, waaronder twee vitamines die ei bevat: luteïne en zeaxanthine.

Deze twee krachtige antioxidanten zijn goed voor de netvliezen van je ogen en kunnen helpen staar en maculadegeneratie te voorkomen. Het is dan ook een goed idee om meer eieren te eten, vijf of zes per week, om jezelf tegen deze aandoeningen te beschermen.

6. Biologische eieren zijn het beste – deze eieren bevatten weinig triglyceriden!

Dit is iets dat eigenlijk iedereen zou moeten weten: het is altijd verstandiger om biologische eieren te kopen, waarbij de levenscyclus van de kip wordt gerespecteerd en er geen gebruik wordt gemaakt van hormonen.

Weet je echter wat de gezondheidsvoordelen zijn van natuurlijke scharreleieren?

 • Scharreleitjes bevatten hogere gehaltes omega 3-vetzuren.
 • Deze eieren kunnen het trilgyceridengehalte in je lichaam verlagen.
 • Het eten van scharrelei is goed voor de gezondheid van je hart.

7. Eieren zijn goed voor de hersenen

Hoewel ei in het verleden inderdaad een slechte reputatie had, zijn tegenwoordig veel van deze mythes onderuit gehaald.

 • Van het eten van eieren zal je cholesterol niet omhoog gaan, ze vormen dus geen risico voor je hart en ze kunnen helpen dementie te voorkomen.
 • Uit een grote studie die meer dan tien jaar duurde en waar bijna 300.000 mensen aan deelnamen, bleek dat de mensen die vijf tot zes eieren per week aten helemaal geen last hadden van hersenproblemen.
 • De studie toont echter wel aan dat mensen met diabetes hun consumptie van eieren het beste kunnen beperken tot twee of drie eitjes per week.

8. Eieren zijn verzadigend en bevorderen gewichtsverlies

Gewichtsverlies

Het is belangrijk om te onthouden dat het niet voldoende is om gewoon alleen maar meer eieren te eten als je graag wilt afvallen. Wat het eten van ei echter wel zal doen, is ervoor zorgen dat je verzadigd zal zijn en daardoor geen behoefte zult hebben om tussen je maaltijden door te snacken.

Ei is namelijk rijk aan eiwitten en macronutriënten. Daarom bestaat een ideaal ontbijt uit een boerenomelet met spinazie, een beetje appel ernaast en een kopje witte thee. Je kan op dit ontbijt namelijk doorgaan tot aan je lunchpauze zonder honger te krijgen.

Eieren zijn een van de meest verzadigende voedingsmiddelen ter wereld en ze zullen er dan ook voor zorgen dat je gedurende de rest van de dag minder calorieën zult consumeren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Zeisel SH. Choline: critical role during fetal development and dietary requirements in adults. Annu Rev Nutr2006;26:229–250.
  • Lisa M. Sanders et al. “Choline. Dietary Requirements and Role in Brain Development”, Nutr Today. 2007; 42(4): 181–186.
  • Fernandez ML, “Dietary cholesterol provided by eggs and plasma lipoproteins in healthy populations”, Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2006 Jan;9(1):8-12.
  • Handelman GJ et al. “Lutein and zeaxanthin concentrations in plasma after dietary supplementation with egg yolk”, Am J Clin Nutr. 1999 Aug;70(2):247-51.
  • Paddon-Jones D et al. “Protein, weight management, and satiety”, Am J Clin Nutr. 2008 May;87(5):1558S-1561S.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.