Hoe houd je het cholesterolgehalte onder controle

28 april 2016

Recent onderzoek verricht door de Wereldgezondheidsorganisatie toont aan dat er duizenden mensen bestaan met een hoog cholesterolgehalte, die hiervoor niet de juiste behandeling krijgen.

Het meest verontrustende gegeven dat uit het onderzoek naar voren kwam, was dat veel van de mensen met een hoog cholesterolgehalte zich niet bewust waren dat dit behandeld dient te worden. Daarom delen wij een aantal belangrijke en eenvoudige tips over hoe je je cholesterolgehalte onder controle kunt houden.

Hoe kan ik mijn cholesterolgehalte verlagen?

Als het cholesterolgehalte in het bloed verhoogd is, dan bestaat er geen eenduidige remedie om dit gehalte te leren controleren. Je dokter is de meest aangewezen persoon om je te vertellen welke stappen je kunt ondernemen, vooral wanneer je lijdt aan obesitas of diabetes of wanneer je verslaafd bent aan roken. Dit zijn namelijk allemaal factoren die het risico op complicaties vergroten.

In dit artikel bespreken we 5 van de mogelijke stappen die je kunt ondernemen om bij te dragen aan een normaal cholesterolgehalte. Deze stappen zouden nooit ter vervanging mogen dienen van eventuele medicijnen die een dokter je heeft voorgeschreven. Wel kunnen ze een goede aanvulling zijn op eventuele medische behandeling, zodat je je cholesterolgehalte sneller zult kunnen reguleren en voor langere tijd.

Beweging

Onthoud dat het erg goed is voor je lichaam om dagelijks ongeveer dertig minuten te bewegen. Een van de vele voordelen die beweging oplevert, is dat het slecht cholesterol verlaagt en goed cholesterol tot wel tien procent verhoogt. Het is hiervoor niet nodig om erg inspannende work-outs te doen. Lange wandelingen zijn een goed alternatief voor een optimale gezondheid.

Vermijd verzadigde vetten

Je wordt dagelijks en overal geconfronteerd met voedsel dat grote hoeveelheden vet bevat. Tot kort geleden werd gedacht dat eieren de grootste boosdoeners zouden zijn voor het verhogen van je cholesterol. Dit is echter helemaal niet waar. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat verzadigde vetten de grootste hoeveelheden cholesterol bevatten. Daarom zou je gefrituurd voedsel, fastfood, sausjes en al het andere voedsel dat veel verzadigd vet bevat moeten vermijden.

Eet walnoten

Noten

Na uitvoerig onderzoek te hebben verricht over de hele wereld zijn wetenschappers tot de conclusie gekomen dat het eten van noten, welke noten dan ook, cholesterolgehaltes significant verlaagt. Vergeet niet dat noten veel calorieën bevatten, het is dus verstandig om er niet te veel van te eten.

Eet meer vezels

Je vindt vezels voornamelijk in granen als gerst en haver. Deze granen fungeren als een soort spons in het lichaam en kunnen zo helpen cholesterol te absorberen. Ook zijn ze een goede bron van antioxidanten voor het hart. 

Vermijd roken en alcohol

Roken is niet alleen ontzettend schadelijk voor je longen, het verlaagt ook het goede cholesterol in je bloed. Tegelijkertijd verhoogt roken het slechte cholesterol en dit is erg slecht voor je lichaam.

Alcohol verhoogt aan de ene kant het goede cholesterol in het bloed, maar aan de andere kant verhoogt het ook de afgifte van triglyceriden van de lever aan het bloed. Ook verhoogt alcohol de bloeddruk en kan een overmatig gebruik van alcohol de lever ernstig beschadigen. Rode wijn is de beste keuze als je alcohol wilt drinken, maar welke alcoholische drank je ook kiest, drink nooit meer dan één of twee glazen per dag.

Zoals je kunt zien zijn de stappen die je kunt ondernemen om de cholesterolgehaltes in je bloed onder controle te houden helemaal niet zo ingrijpend. Het meest belangrijke is dat dit gezonde gewoontes zijn die niet alleen een gunstig effect zullen hebben voor een hoog cholesterolgehalte, maar voor alle aspecten in je leven.

Bekijk Ook