Dingen die je nog niet wist over eieren

· 30 augustus 2015

Eieren zijn een veelvoorkomend onderdeel van het dieet van veel personen, omdat ze een hoop voedingsstoffen bieden, zoals vitaminen, mineralen en eiwitten. Onze lichamen kunnen deze voedingsstoffen niet zelfstandig aanmaken, dus moeten we ze halen uit de voedingsmiddelen die we consumeren. Daarnaast bevatten ze ook weinig calorieën. Dit voedsel is onmisbaar voor personen met speciale dieetbenodigdheden, zoals tieners, zwangere vrouwen, bejaarden, ovo-vegetariërs en personen die een dieet met weinig calorieën volgen. Aangezien eieren zo voedzaam zijn, hebben we een lijst samengesteld met dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over eieren!

De kleur van eieren

Een interessant iets dat je over eieren moet weten, is dat de kleur bepaald wordt door de kip die ze legt. Als de kip een bruine kleur heeft, legt ze een ei met dezelfde kleur, terwijl een witte kip eieren zal leggen met een witte schaal. Het hangt allemaal af van de genetica.

Hoe weet je dat een ei vers is?

eiwit

Ongeacht wat sommige personen denken, is ontdekken of een ei vers is of niet heel erg makkelijk. Je hoeft een ei alleen maar onder te dompelen in water en als die niet drijft, is het ei vers.

Een gezonde manier om eieren te bereiden

Wanneer je gebakken eieren maakt, voeg je een hoop vet toe aan het ei, wat de de natuurlijke eigenschappen van zowel het ei als de olie of boter aanpast. Daarom kan je het beste een ei ongeveer 10 minuten koken, waardoor alle originele eigenschappen intact blijven.

Het eigeel

ei

Iedereen die een keer een ei heeft gegeten zal ontdekt hebben, dat sommige eierdooiers lichter zijn dan andere. Deze kleur is een resultaat van het dieet van de kip of dat ze opgegroeid is in een kippenhok, op de grond of in een kooi.

Eieren eten wanneer je zwanger bent

Het is erg belangrijk voor vrouwen om eieren te eten wanneer ze zwanger zijn, omdat ze dankzij de choline helpen bij de ontwikkeling van de hersenen van de baby tijdens de zwangerschap.

Voordelen van eieren voor bejaarden

Voor senioren hebben de eieren de volgende voordelen: ze voorkomen verlies van gezichtsvermogen, wat vaak voorkomt wanneer iemand ouder wordt, maar ook spierverlies en staar.

Eiproductie en -consumptie

eieren

Elk jaar worden ongeveer 1,2 triljoen eieren geproduceerd. Gemiddeld consumeert één persoon ongeveer 173 eieren per jaar en het is misschien moeilijk te geloven, maar ongeveer 40% van de wereldwijde productie van eieren wordt geconsumeerd in China.

Hoeveel eieren legt een kip?

Personen met kippen vragen zich vaak af hoeveel eieren de kip zal leggen. Nou, hier is het antwoordt: gemiddeld legt een kip tussen de 250 en 270 eieren per jaar, alhoewel ze in sommige speciale gevallen er wel 300 per jaar kunnen leggen.

Grootte van een ei

Het is vaak moeilijk om te bepalen waarom sommige eieren groot zijn en andere klein. Dit hangt simpelweg af van de leeftijd van de kip. Oudere kippen leggen over het algemeen grotere eieren.

Hoe lang zijn eieren houdbaar?

eiwit-2

Je kan je eieren eten wanneer je wilt, zolang je ze niet langer dan tien weken hebt. Hierna kan je dit voedsel beter vermijden.

Kan je eieren wassen?

We raden niet aan om eieren te wassen, omdat dit de eierschaal kan beschadigen, die als een barrière fungeert voor micro-organismen die het ei kunnen beschadigen en je ziek kunnen maken. Als je ze wilt wassen, dan is dat oké, maar zorg ervoor dat je een uur wacht voordat je het ei kookt, zodat je een potentiële vergiftiging kan voorkomen.

Kan je eieren eten wanneer ze beschadigd zijn?

Dit is niet aan te raden, omdat de scheurtjes micro-organismen de mogelijkheid geven om in het ei te komen, wat je vervolgens ziek kan maken. Soms heeft een ei een erg klein scheurtje, die we niet eens opmerken, dus je moet erg voorzichtig zijn wanneer je eieren klaarmaakt, zodat je naderhand geen problemen hebt.

Onthoud…

Een ei toevoegen aan je dieet zal geen negatieve effecten op je lichaam hebben. Je moet echter onthouden dat de voedingseigenschappen van de eieren afhankelijk zijn van hoe je ze bereidt. Welke optie is bijvoorbeeld het beste: een gekookt ei of een gebakken ei? Uiteraard is dat de eerste optie. Voeg gerust een ei toe aan je dagelijkse ontbijt!