Dingen die je nog niet wist over eieren

Eieren zijn een veelvoorkomend onderdeel van het dieet van veel personen, omdat ze een hoop voedingsstoffen bieden, zoals vitaminen, mineralen en eiwitten.
Dingen die je nog niet wist over eieren

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Eieren zijn onmisbaar voor personen met speciale dieetbenodigdheden, zoals tieners, zwangere vrouwen, en bejaarden. Aangezien eieren zo voedzaam zijn, hebben we een lijst samengesteld met dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over eieren!

Ontdek deze 8 dingen die je nog niet wist over eieren

1. De kleur van eieren

Een interessant iets dat je over eieren moet weten, is dat de kleur bepaald wordt de genetica van de kip. De kleur van de veren heeft er dus niks mee te maken, ook al is dit een hardnekkig fabeltje dat je vaak op het internet terugvindt.

2. Hoe weet je of een ei vers is?

eiwit

Ongeacht wat je al dan niet wist over eieren, is ontdekken of een ei vers is of niet heel erg makkelijk. Je hoeft een ei alleen maar onder te dompelen in water en als die niet drijft, is het ei vers.

3. Een gezonde manier om eieren te bereiden

Wanneer je gebakken eieren maakt, voeg je een hoop vet toe aan het ei, wat de de natuurlijke eigenschappen van zowel het ei als de olie of boter aanpast. Daarom kan je het beste een ei ongeveer 10 minuten koken, waardoor alle originele eigenschappen intact blijven.

4. Het eigeel

ei

Iedereen die een keer een ei heeft gegeten zal ontdekt hebben, dat sommige eierdooiers lichter zijn dan andere. Deze kleur is een resultaat van het dieet van de kip of het feit dat ze opgegroeid is in een kippenhok, op de grond of in een kooi.

5. Voordelen van eieren voor bejaarden

Voor senioren hebben eieren de volgende voordelen: ze voorkomen verlies van gezichtsvermogen, wat vaak voorkomt wanneer iemand ouder wordt, maar ook spierverlies en staar.

6. Eiproductie en -consumptie

eieren

Elk jaar worden ongeveer 1,2 triljoen eieren geproduceerd. Gemiddeld consumeert één persoon ongeveer 173 eieren per jaar en het is misschien moeilijk te geloven, maar ongeveer 40% van de wereldwijde productie van eieren wordt geconsumeerd in China.

7. Hoeveel eieren legt een kip?

Personen met kippen vragen zich vaak af hoeveel eieren de kip zal leggen. Wel, hier is het antwoordt: gemiddeld legt een kip tussen de 250 en 270 eieren per jaar, alhoewel ze in sommige speciale gevallen er wel 300 per jaar kunnen leggen.

8. Hoe lang zijn eieren houdbaar?

eiwit-2

Eieren kun je 3 tot 5 weken in de koelkast bewaren. Na die periode gooi je ze beter weg.

Onthoud…

Eieren met mate opnemen in je dieet kan waarschijnlijk geen kwaad. Je moet echter onthouden dat de voedingseigenschappen van de eieren afhankelijk zijn van hoe je ze bereidt.

Welke optie is bijvoorbeeld het beste: een gekookt ei of een gebakken ei? Uiteraard is dat de eerste optie. Voeg dus gerust een eitje toe aan je dagelijkse ontbijt! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.