De geweldige voedingswaarde van eieren

Een ei is één van die voedingsmiddelen die een geweldige voedingswaarde hebben. Het is echter wel belangrijk om op de hoogte te zijn van enkele details, zoals hoeveel je er per week van kan eten. 
De geweldige voedingswaarde van eieren
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het was in het midden van de negentiende eeuw dat deskundigen vaststelden dat mensen eiwit nodig hebben voor een goede ontwikkeling. Vanwege de voedingswaarde van eieren en vlees werden deze voedingsmiddelen vanaf toen daarom gezien als essentiële onderdelen van een gezond dieet.

Hoe vaak zou je eieren moeten eten?

Eieren zijn een bijna onmisbaar product geworden in ieder huis. Dit komt met name door de voedingswaarde van eieren, maar natuurlijk ook door de heerlijke smaak ervan en de grote veelzijdigheid. Daar bovenop zijn eieren ook nog eens zeer redelijk geprijsd.

Eieren bevatten veel voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft waaronder:

 • essentiële aminozuren
 • vetzuren
 • mineralen
 • vitamines

Om van al deze voedingsstoffen te profiteren, moet je echter wel zowel het eiwit als het eigeel consumeren.

30% van het gewicht van een ei bestaat uit de dooier, 60% uit het eiwit en slechts 10% uit de schaal. Het vet, cholesterol en een groot deel van de voedingsstoffen zitten allemaal in de dooier.

Het eiwit bestaat voor 88% uit water, de rest bestaat uit eiwitten. Hiervan is ovalbumine het meest prominent. Dat is ook één van de redenen waarom veel mensen aanraden om alleen het eiwit te eten.

Wat is de voedingswaarde van eieren?

Spiegelei met avocado

Op basis van de gegevens die we hierboven hebben genoemd, is het duidelijk dat eieren boordevol eiwitten zitten. Bovendien zijn ze gemakkelijk te verteren vanwege de aminozuren die ze bevatten. Ook bevat een heel ei 11% vet (alleen in de dooier).

Daarnaast bevatten eieren ook:

 • oliezuur
 • linolzuur
 • alfa-linoleenzuur

Deze vetten zijn allemaal essentieel omdat je lichaam ze niet zelf kan produceren. Het moet daarom via bepaalde voedingsmiddelen binnenkomen.

IJzer en zink zijn ook voedingsstoffen die bijdragen aan de geweldige voedingswaarde van eieren. Door eieren te eten hoef je dus minder rood vlees te eten. Tevens zijn dit twee mineralen die kunnen helpen om bloedarmoede te voorkomen. Van de vele vitaminen die eieren bevatten, zijn de meest prominente vitamines:

 • B
 • A
 • E
 • K
 • D

Bevatten eieren cholesterol?

Meerdere eierdooiers

Voordat je cholesterol negatief bestempeld, is het belangrijk om te weten dat je lichaam cholesterol in zekere mate nodig heeft. Het is één van de bestanddelen van gal. Daarnaast wordt cholesterol gebruikt voor de opbouw van celwanden.

Je lichaam is echter zelf in staat om tussen de 800 tot 1500 mg cholesterol per dag te produceren. Bovendien kan het worden gevonden in alle dierlijke producten. Je lichaam gebruikt slechts 50% van het cholesterol uit het voedsel dat je eet.

In dit geval is het de eierdooier die het cholesterol bevat. Een middelgroot ei bevat ongeveer 186 mg, wat betekent dat het ongeveer 62% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bevat.

De relatie tussen cholesterol en hart- en vaatziekten is echter nog altijd vrij controversieel. Met andere woorden, hoewel eieren cholesterol bevatten, bevatten ze ook onverzadigde vetten die juist gunstig zijn voor je cardiovasculaire gezondheid.

Volgens een studie van de National Center for Biotechnology Information, hadden mensen die één ei of minder per week aten, gemiddeld een hoger cholesterolgehalte dan mensen die vier of meer eieren per week aten.

Hoeveel eieren moet ik eten?

Omelet met groenten

Als het om eten gaat, gaat het vaak niet om de hoeveelheid maar eerder om de kwaliteit ervan. Het is duidelijk dat elk organisme een ander metabolisme heeft. Het gegeven dat eieren vet en cholesterol bevatten, betekent echter niet dat ze schadelijk zijn.

Er zijn dan ook veel deskundigen die aanraden om vijf eieren per week te eten. In werkelijkheid zijn er echter geen wetenschappelijke gegevens die deze aanbeveling ondersteunen.

Wat je daarom kunt doen, is luisteren naar de suggesties van artsen en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op het gebied van voedsel. Zij adviseren dat je:

 • je consumptie van energiedranken die rijk zijn aan verzadigde vetten en suiker vermindert.
 • zo min mogelijk zout probeert te consumeren.
 • je consumptie van fruit en verse groene bladgroenten verhoogt.
 • minstens een uur per dag aan lichaamsbeweging doet.

Wat betekent dit allemaal? Als je de bovenstaande aanbevelingen niet opvolgt, moet je je consumptie van eieren verminderen. Je lichaam is dan namelijk niet in staat om het cholesterol dat ze bevatten te verwerken.

Het beste wat je dan kunt doen is, om de drie dagen een ei eten. Waarom zou je echter genoegen nemen met een sedentaire levensstijl? Het enige dat je hoeft te doen is gezond eten en elke dag een beetje aan lichaamsbeweging doen.  


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Medeiros Moraos IM., Gonçalves Albuquerque CF., Kurz ARM., Oliveira FM., et al., Omega 9 oleic acid, the main compound of olive oil, mitigates inflammation during experimental sepsis. Oxid Med Cell Longev, 2018.
 • Zeisel SH, da Costa KA. Choline: an essential nutrient for public health. Nutr Rev. 2009;67(11):615–623. doi:10.1111/j.1753-4887.2009.00246.x
 • Berenguella L., Arbault A., Fillion A., Blot M., et al., Vitamin D supplementation, bone turnover, and inflammation in HIV infected patients. Med Mal Infect, 2018. 48 (7): 449-456.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.