Je lichaam aan de energiedrank

Energiedranken zijn niet alleen verslavend, maar versnellen ook je hartslag. Eén blikje energiedrank bevat al evenveel cafeïne als zes koppen thee.
Je lichaam aan de energiedrank

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Energiedrank is in de afgelopen twee decennia erg populair geworden. Welke invloed deze dranken hebben op je gezondheid wordt nog onderzocht.

Van alle energiedranken is RedBull waarschijnlijk het populairst. Deze drank wordt over de hele wereld geconsumeerd om de hersenen te stimuleren van mensen die, om de een of andere reden, te maken krijgen met intensieve lichamelijke inspanningen en verschillende stressvolle situaties.

Met hun slogan ‘RedBull geeft je vleugels” heeft dit bedrijf miljoenen mensen ervan weten te overtuigen dat hun energiedrank de ideale manier is om jezelf weer op te laden na de lichamelijke en mentale uitputting waar je gedurende een dag op je werk of het studeren voor een examen etc. mee te maken kan krijgen.

De drank slaagt er inderdaad in om het lichaam van meer energie te voorzien wanneer het dit nodig heeft. In de afgelopen jaren heeft wetenschappelijk onderzoek echter aangetoond dat het drinken van slechts één blikje energiedrank al veranderingen kan aanbrengen in verschillende lichaamsfuncties.

Het dagelijks drinken van energiedrankjes kan verschillende cardiovasculaire problemen als gevolg hebben.

Waarom is energiedrank schadelijk voor je gezondheid?

Hart

Energiedrankjes zijn frisdranken waarin verschillende stoffen met elkaar worden gecombineerd,  zoals:

 • Cafeïne
 • Aminozuren (zoals taurine)
 • Koolhydraten (zoals glucuronolacton, afgeleid van glucose)
 • Vitamines
 • En in sommige gevallen extracten van medicinale planten als ginseng of guarana.

Slechts één blikje van deze dranken bevat al verhoogde hoeveelheden cafeïne, gelijk aan vier koppen koffie, twee espresso’s, vier blikjes cola of zes koppen thee: ongeveer 300 mg.

Een gezond persoon kan ongeveer 100 tot 300 mg cafeïne per dag in zich opnemen, maximaal 400 mg. Deskundigen zijn het erover eens dat deze hoeveelheid geen risico’s vormt voor je gezondheid wanneer je de cafeïne niet combineert met andere middelen, zoals alcohol.

De combinatie cafeïne en alcohol of een overmatige consumptie van cafeïne kan gevaarlijke bijwerkingen hebben als:

 • Tachycardie
 • Hartkloppingen
 • Hoge bloeddruk
 • Slapeloosheid
 • Nervositeit
 • Gebrek aan motorische coördinatie

Daarnaast is een van de grootste problemen het combineren van cafeïne met andere middelen. Dit kan namelijk erg gevaarlijk zijn. Zo is het aspartaamgehalte in deze dranken bijvoorbeeld kankerverwekkend.

Bovendien zijn deze dranken vaak verslavend, waardoor de consument nooit genoeg heeft aan slechts één blikje en dus meerdere blikjes moet drinken om aan zijn behoeften te voldoen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Vermijd deze 7 kankerverwekkende voedingsmiddelen

In sommige landen is de verkoop van RedBull en andere energiedranken verboden

In 143 landen over de hele wereld zijn tot nu toe gemiddeld 3,5 miljoen blikjes RedBull gedistribueerd.

Autoriteiten in deze landen maken zich echter zorgen over de bewezen negatieve invloed die deze dranken hebben op je gezondheid. Tegenwoordig zijn deze dranken dan ook verboden in Noorwegen, Denemarken en Uruguay.

In Koeweit is het drinken van energiedranken verboden voor jongeren onder de zestien jaar nadat twee leden van het nationale squashteam overleden aan een hartaanval als gevolg van het drinken van deze dranken.

Wat zijn de gevaren van het drinken van energiedranken?

Frisdrank

De risico’s die gepaard gaan met het drinken van dit soort drankjes ontstaan meestal wanneer je de dranken overmatig consumeert of combineert met andere stoffen als alcohol.

Er is nog verder onderzoek nodig om met zekerheid vast te stellen hoe gevaarlijk deze dranken zijn. Voor nu zijn er echter enkele waarschuwingen waar de consument rekening mee moet houden wat betreft de mogelijke gevolgen die het drinken van energiedranken kan hebben.

 • Je zou energiedranken niet moeten consumeren na intensieve lichaamsbeweging. De energieopwekkende eigenschappen versnellen namelijk de hartslag en kunnen zo een ernstige hartaanval veroorzaken.
 • Deze dranken hydrateren het lichaam niet. De vochtafdrijvende werking die de cafeïne in deze dranken heeft, kan er juist voor zorgen dat je lichaam uitdroogt.
 • Vanwege het hoge gehalte bloedverdunnende bestanddelen kan een overmatige consumptie van energiedranken een hersenbloeding veroorzaken. Het hart pompt namelijk minder bloed door het lichaam, maar doet dit met meer kracht.
 • Het mengen van RedBull of andere energiedranken met alcohol kan dodelijk zijn. Dit is namelijk een directe aanval op je lever.
 • Het drinken van één blikje energiedrank per dag vergroot de kans op het ontwikkelen van onomkeerbare zenuwstoornissen.
 • Zwangere vrouwen en mensen die last hebben van cardiovasculaire problemen, chronisch vermoeidheidssyndroom, een gevoeligheid voor cafeïne of stollingsstoornissen zouden deze dranken geheel moeten vermijden. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.