De zeven beste manieren om appelazijn in huis te gebruiken

Misschien heb je wel eens gehoord dat appelazijn zeer handig kan zijn om gewrichtspijn tegen te gaan en gewichtsverlies te ondersteunen. Wist je echter dat appelazijn ook kan worden gebruikt als schoonmaakproduct? Ontdek vandaag zeven geweldige manieren om appelazijn in huis te gebruiken.
De zeven beste manieren om appelazijn in huis te gebruiken

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Appelazijn is een van de meest gebruikte biologische producten die er bestaan, zowel voor culinaire doeleinden als voor de alternatieve geneeskunde. Je kunt appelazijn zelfs in huis gebruiken!

Deze azijn bevat een hoge concentratie natuurlijk zuren en essentiële mineralen, wat ervoor zorgt dat dit een uitstekend ontstekingsremmend en antibacterieel product is en tegelijkertijd tevens een geweldige maagzuurremmer.

Appelazijn wordt al eeuwenlang gewaardeerd om zijn vermogen om verschillende vormen van pijn tegen te gaan en tegenwoordig komt het ook steeds meer in de schijnwerpers te staan als geweldig middel om gewichtsverlies te ondersteunen.

Daarnaast kan appelazijn echter ook op verschillende manieren worden gebruikt in het huishouden. Het kan zelfs een goede vervanging zijn voor de agressieve chemische producten die we doorgaans gebruiken om ons huis schoon te maken.

Nu steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in biologische en milieuvriendelijke producten, willen wij gebruik maken van deze kans om je op de hoogte te brengen van de zeven beste manieren om appelazijn in huis te gebruiken.

Ontdek deze 7 manieren waarop je appelazijn in huis kan gebruiken

1. Allesreiniger

Allesreiniger

De antibacteriële en antiseptische bestanddelen die appelazijn bevat, maken dit product een geweldige vervanger voor allesreinigers die je in de winkel kunt kopen.

Het kan helpen om stof, bacteriën en ander viezigheid dat je vaak aantreft op de verschillende oppervlakken in je huis te verwijderen.

Gebruikswijze

 • Meng gelijke delen water en appelazijn door elkaar, giet dit mengsel over in een spuitfles en spuit het mengsel zo op de oppervlakken die je schoon wilt maken.
 • Als de viezigheid stevig aangekoekt is, laat het mengsel dan eerst tien minuten intrekken of gebruik pure appelazijn.

2. Natuurlijke deodorant

Het azijnzuur dat deze azijn bevat, zorgt ervoor dat appelazijn gebruikt kan worden als natuurlijke deodorant om onaangename lichaamsgeurtjes onder je oksels en voeten tegen te gaan.

Gebruikswijze

 • Verdun de appelazijn in een gelijke hoeveelheid water en spuit hiermee de gewenste delen van je lichaam in.
 • Je kunt appelazijn ook toevoegen aan je badwater om het voor je hele lichaam te gebruiken.

3. Schoenenpoets

Schoenen Poetsen

Leren schoenen en schoenen die zijn gemaakt van kwetsbare materialen kunnen simpelweg opgepoetst worden met een beetje appelazijn.

De azijn kan helpen om viezigheid en vlekken die ervoor zorgen dat je schoenen er oud uitzien, te verwijderen.

Gebruikswijze

 • Maak een doekje vochtig met een beetje appelazijn en wrijf hiermee een paar minuutjes over je schoenen.
 • Als je wilt kun je de appelazijn van te voren mengen met een beetje olijfolie om nog betere resultaten te krijgen.

4. Tapijtreiniger

Dit natuurlijke ingrediënt is zeer handig om viezigheid en vlekken uit je tapijt te verwijderen. De natuurlijke zuren die het bevat, trekken diep in de vlek en helpen zo om de vlek uit het tapijt te trekken.

Gebruikswijze

 • Maak een pasta door een beetje zout en appelazijn door elkaar te mengen en wrijf hiermee over de vlek in je tapijt.
 • Laat de pasta vervolgens twintig minuten intrekken en spoel hem er dan uit.

5. Verwijder kalk van kranen

Kranen Ontkalken

Ophoping van kalk op je kranen en in je badkuip is zeer onaangenaam en lastig schoon te maken met dagelijkse schoonmaakproducten.

Om ervoor te zorgen dat je kranen er weer als nieuw uitzien, kun je simpelweg gebruikmaken van dit krachtige schoonmaakproduct: appelazijn.

Gebruikswijze

 • Giet een beetje azijn over in een spuitfles. Spuit de azijn zo op je kranen en andere oppervlakken die je wilt schoonmaken.
 • Laat de azijn dertig minuten zijn werk doen. Veeg het er dan af met een spons en spoel de kraan nog even schoon.

6. Neutraliseer onaangename geurtjes in je slaapkamer

Dankzij de geurbestrijdende werking is appelazijn zeer handig om onaangename geurtjes die vaak ontstaan in je slaapkamer of andere gesloten ruimten in huis te neutraliseren.

Gebruikswijze

 • Giet de appelazijn over in een spuitfles en verspreid de azijn zo in alle ruimtes die je wilt verontreinigen.
 • Je kunt er ook voor kiezen om een kommetje met appelazijn in een hoek van je kamer, of zelfs in je koelkast, neer te zetten.

7. Ontsmet groenten en fruit

Groente Schoonmaken

Hoewel groenten en fruit natuurlijk geweldig zijn voor je gezondheid, kun je ze het beste wel eerst even ontsmetten voordat je ze opeet, zodat je bacteriën en pesticidenrestjes kunt verwijderen. En er bestaat geen betere manier om dit te doen dan met appelazijn.

Dit kan de smaak of voedingswaarde van je groenten of fruit helemaal niet aantasten. Daarom is het perfecte reiniger voor dit soort producten.

Gebruikswijze

 • Vul een kom met water  en roer er een beetje appelazijn doorheen.
 • Laat je groenten en fruit hier vervolgens tien minuten in weken.
 • Zorg ervoor dat de appelazijn goed in de schil trekt door er een beetje overheen te wrijven.
 • Daarna hoef je je groenten en fruit alleen nog even goed af te drogen en voilà.

Zoals je kunt zien, is appelazijn veel meer dan alleen een geneeskrachtig en culinair ingrediënt. Het is ook ontzettend behulpzaam in huis.

Zeg gedag tegen chemicaliën en maak vanaf nu gebruik van deze geweldige natuurlijke reiniger! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.