Leer hoe je zelf mooie schoenenrekken kunt maken

Of je je schoenen graag buiten het zicht hebt of niet, het is altijd het beste om ze samen en op een overzichtelijke manier te bewaren.  Bekijk de handige oplossingen in dit artikel!
Leer hoe je zelf mooie schoenenrekken kunt maken

Geschreven door Andrea Caillet Bois

Laatste update: 24 augustus, 2022

Schoenenrekken zijn ideaal om je schoenen georganiseerd en in het zicht te houden. Het is een goede manier om te voorkomen dat je schoenen overal door het huis slingeren.

Ongeorganiseerd zijn kost vaak tijd, zeker als je haast hebt. Daarom is het goed om altijd te zoeken naar alternatieven die je helpen je huis geordend te houden.

In het volgende artikel bekijken we een aantal slimme ideeën om je eigen schoenenrekken te maken. We laten je zien dat je niet veel materiaal nodig hebt, en dat je gemakkelijk en snel de stappen kunt doorlopen.

Een paar zaken om te onthouden

Schoenen horen op een passende plek bewaard te worden. Dit staat niet alleen netter, het zorgt er ook voor dat je schoenen langer mooi blijven. Zo voorkomt het bijvoorbeeld dat je op die prachtige maar kwetsbare zijden of suède schoenen gaat staan.

Je bewaart je sandalen en slippers niet op dezelfde plek als je laarzen. Sportschoenen daarentegen gebruik je misschien dagelijks, dus deze wil je makkelijk bij de hand hebben.

Door schoenenrekken te gebruiken is het makkelijk te zien hoeveel paar schoenen je hebt en waar ze zijn. Mis onze aanbevelingen niet. Het is tijd om de handen uit de mouwen te steken! 

Schoenenrekken

1. Schoenenrekken gemaakt van pallets

Je kunt zelf schoenenrekken maken met gebruik van palletsDeze zijn te vinden bij supermarkten of grote winkels. Je komt ze ook vaak tegen bij winkels waar dranken worden verkocht.

Het is tegenwoordig helemaal hip om dit soort materialen een nieuw leven te geven. Daarnaast zien ze er zeer origineel uit en kun je ze decoreren met verschillende technieken.

Je kunt ook houten groente- en fruitkistjes gebruiken.

Het aantal pallets wat je nodig hebt, hangt af van het aantal schoenen dat je bezit. Daarnaast heb je ook een vrije muur nodig om de vakken tegenaan te plaatsen. Als je dit rek in het zicht houdt, zal het mooi bij de kamer passen.

Materialen

 • 1 hamer
 • schuurpapier voor hout
 • 1 of 2 pallets (afhankelijk van hoeveel je nodig hebt)
 • verf of lak (afhankelijk van hoe je het rek wilt decoreren)

Constructie

 1. Gebruik de hamer om de middelste planken los te maken. Laat de planken aan de zijkant zitten. Het resultaat lijkt op een soort fotolijst.
 2. Gebruik daarna de hamer om de spijkers te verwijderen.
 3. Schuur vervolgens al het hout grondig.
 4. Verf naar jouw voorkeur. Een suggestie is om de natuurlijke kleur van het hout te bewaren. Gebruik lak, direct op het hout of op een laag verf.
 5. Zodra het rek droog is kun je het neerzetten waar je wilt. Het idee is dat het onderdeel wordt van je muur, omdat het iets weg heeft van een schilderij.

2. Houten schoenenrekken

Houten schoenenrekken
Een andere manier om je eigen schoenenrekken te maken is door boekenplanken van hout of metaal te gebruiken. Deze optie is werkt goed als je je schoenen wilt laten zien, maar ook als je ze in de kast wilt bewaren.

Het handige is dat je de planken de juiste hoogte kunt geven, zonder ruimte te verspillen. We raden aan om in dit geval het rek tegen een lege muur te zetten.

Traptreden die niet gebruikt worden kunnen ook een handige opslagplaats zijn voor schoenen. Je kunt ze verven of lakken naar jouw smaak. Je kunt ook de treden gebruiken om de planken te ondersteunen. Ze kunnen verschillende afmetingen hebben voor een informele uitstraling.

Materialen

 • Planken van hout of metaal van ongeveer 1.20 m lang
 • Ondersteunende balken voor treden of een trap
 • Schroeven om ze aan de muur te bevestigen
 • Verf of lak

Constructie

 1. Neem de houten of metalen planken en verf ze naar wens.
 2. Meet de muur op waartegen je het rek wilt plaatsen.
 3. Zet de ondersteunende balken of de traptreden op de gekozen plaats.
 4. Plaats vervolgens de planken hier bovenop.
 5. Zet de schoenen neer waar je wilt.

3. Schoenenrekken van karton

Schoenenrekken van karton
Ook een leuk idee: een schoenenrek van ronde buizen

Deze derde optie is het nuttigst. Het is toegankelijk, leuk en makkelijk te maken. In dit geval gebruiken we karton als materiaal. Dit is zonder twijfel een geweldige manier om te recyclen!

De beste eigenschap van dit schoenenrek is dat je zoveel vakken kunt maken als je wilt. Je kunt bijvoorbeeld voor ieder paar schoenen dat je hebt een apart vak maken. Je kunt ook makkelijk later vakken toevoegen met kartonnen dozen.

We gaan kleine driehoekige vakken maken om je schoenen in te plaatsen. Deze optie neemt weinig ruimte in, en je kunt dit rek ergens in het zicht neerzetten. Je kunt ze ook onder in een kast zetten, als je je schoenen liever uit zicht houdt. Hieronder vertellen we je hoe je dit schoenenrek te maakt.

Materialen

Constructie

 1. Neem een stuk karton van ongeveer 40 x 40 cm. Gebruik een liniaal om het karton in drie gelijke delen te verdelen. Je kunt de grootte aanpassen aan de schoenmaat. Voor kinderschoenen is 15 x 15 cm voldoende.
 2. Vouw daarna het karton in de vorm van een driehoek.
 3. Plak het karton goed vast met plakband zodat de vorm behouden blijft.
 4. Verf in een kleur naar keuze, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant.
 5. Maak een horizontale rij van van driehoeken en plaats een stuk plat karton hier bovenop. Bovenop dit stuk karton kun je nog een rij vakken toevoegen als je wilt.
 6. Maak zoveel verdiepingen als je wilt. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Mil Ideas. (2014). 25 Ideas “DIY and Craft” para crear y decorar con palitos de helado.
 • CupaStone. (2014). Piedra natural, el mejor revestimiento de pared para crear espacios originales y cálidos | CUPA STONE.
 • マイケル I.ノートン. (2009). IKEA効果:努力と執着の関係. Harvard Business Review.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.