Kaneelthee om je bloedsuikerspiegel en cholesterol te verlagen

Kaneel is een kruid dat over de hele wereld in keukens gebruikt wordt. Het grootste deel van gebakjes, cakes en zelfs smoothies bevatten een beetje kaneel. Het wordt ook ten zeerste aangeraden in de natuurlijke geneeskunde voor verschillende toepassingen.
Kaneelthee om je bloedsuikerspiegel en cholesterol te verlagen
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Kaneel is een uitstekende alternatieve remedie, die je zal helpen je bloedsuikerspiegel en cholesterol te verlagen. Daarnaast is het ook een natuurlijk product, dat je zonder vrees kan gebruiken, aangezien het volledig vrij is van chemische stoffen.

Hoe kan kaneel je bloedsuikerspiegel en cholesterol verlagen?

Hoe kan kaneel bloedsuikerspiegelniveaus verlagen?

Een tijdje geleden zou er een onderzoek hebben plaatsgevonden waarbij 70 mensen met type 2 diabetes getest werden. Veertig dagen lang werd er 6 gram kaneel aan hun dagelijkse dieet toegevoegd. Uiteindelijk bleek dat bij elke patiënt het bloedsuikerspiegelniveau met 29% gezakt was.

Hoe helpt kaneel bij het controleren van je cholesterol?

Kaneel is betrekkelijk doeltreffend om tegen een slechte cholesterol te vechten, wat bewezen werd in een gelijkaardige studie aan die van de diabetespatiënten. 70 mensen met een te hoog cholesterol kregen ook 6 gram kaneel aan hun dagelijkse dieet toegevoegd, wat resulteerde in een verlaging van 7-27% cholesterol.

Hoe kan je kaneel consumeren?

kaneel2

Kaneel is kruid dat op verschillende manieren geconsumeerd kan worden. Je kan het toevoegen aan cakes, drankjes of er gewoon een aftreksel van maken en op die manier een heerlijke kaneelthee bereiden.

De eerste stap om zo’n kop kaneelthee te maken, is een kopje water laten koken en er dan kaneelstokjes of een eetlepel kaneel aan toevoegen. Bedek het geheel en laat het vervolgens een paar minuten intrekken. Zoet het drankje met wat honing alvorens het op te drinken.

Een andere manier om kaneel in je dieet op te nemen is door wat kaneelpoeder aan je koffie, sap, ontbijtgranen of elk ander drankje toe te voegen. Kaneel is bovendien ook erg lekker wanneer je wat poeder sprenkelt over koekjes, cake of zo goed als elk dessert.

Kaneel is gemakkelijk te vinden en ook erg goedkoop. Er is met andere woorden geen enkele reden waarom je niet altijd een beetje kaneel in huis zou hebben. Het is beter kaneelstokjes te kopen dan kaneelpoeder. De stokjes hebben namelijk veel meer gezondheidsvoordelen dan de poederige tegenhanger.

Onthoud echter: ook al is kaneel doeltreffend om gewicht te verliezen of je gewicht te behouden en om je bloedsuikerspiegel en cholesterol onder controle te houden, je mag nooit zomaar de behandeling stoppen die je arts je heeft voorgeschreven. Vul je behandeling gewoon aan met deze natuurlijke remedies.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Khan, A., Safdar, M., Ali Khan, M. M., Khattak, K. N., & Anderson, R. A. (2003). Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People with Type 2 Diabetes. Diabetes Care26(12), 3215–3218. https://doi.org/10.2337/diacare.26.12.3215
  • Mang, B., Wolters, M., Schmitt, B., Kelb, K., Lichtinghagen, R., Stichtenoth, D. O., & Hahn, A. (2006). Effects of a cinnamon extract on plasma glucose, HbA1c, and serum lipids in diabetes mellitus type 2. European Journal of Clinical Investigation36(5), 340–344. https://doi.org/10.1111/j.1365-2362.2006.01629.x
  • Gruenwald, J., Freder, J., & Armbruester, N. (2010). Cinnamon and health. Critical Reviews in Food Science and Nutrition50(9), 822–834. https://doi.org/10.1080/10408390902773052

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.