Rozenwater: de voordelen en hoe je het kunt maken

Rozenwater bevat veel goede eigenschappen voor de gezondheid en schoonheid. Daarom willen we graag met je delen hoe je zelf rozenwater kunt maken.
Rozenwater: de voordelen en hoe je het kunt maken

Laatste update: 12 oktober, 2018

In de delicate en bedwelmende essentie van rozenwater gaan de oudste en meest stimulerende gezondheids- en schoonheidsgeheimen verborgen. In India en Arabische landen wordt rozenwater gebruikt als middel om mee te koken, de huid te verjongen en bij religieuze ceremonies. Dit water bevat ontelbaar veel goede eigenschappen.

Daarom willen we graag met je delen hoe je zelf rozenwater kunt maken zodat ook jij het kunt gebruiken bij je dagelijkse huidverzorging.

De algemene voordelen van de roos:

  • De spijsvertering: Door rozenblaadjes toe te voegen aan je gerechten help je de darmen te reinigen en constipatie te verminderen. Je kunt de blaadjes ook toevoegen aan salades of er een heerlijke thee van maken.
  • Samentrekkende eigenschappen: Een infusie van rozenblaadjes werkt verlichtend als je last hebt van oogontsteking.
  • De luchtwegen: Om te genezen van een griep of verkoudheid kun je gebruik maken van rozenbottel. Kook de rozenbottel samen met de zaadjes. Giet het door de zeef en drink vervolgens twee kopjes per dag.
  • De huid: Rozenwater bevat eigenschappen die erg goed zijn voor het behandelen en genezen van de huid, het voorkomen van huidveroudering en het genezen van wondjes.

De eigenschappen van rozenwater

  • Het is ontstekingsremmend en een decongestivum. Rozenwater is de ideale tonic voor het oppeppen van een vermoeide huid. Door bijvoorbeeld in de ochtend rozenwater te gebruiken, zul je zien dat donkere kringen onder de ogen minder zichtbaar worden.
  • Het verlicht hoofdpijn. Leg hiervoor een kompres of zakdoek geweekt in rozenwater op je voorhoofd.
  • Het is rijk aan vitamine C. Hierdoor is rozenwater uitermate geschikt om de aanmaak van collageen te stimuleren en het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen, die veroudering veroorzaken.
  • Het werkt ontspannend.
  • Het maakt donkere vlekken, striae en rimpels minder zichtbaar.
  • Het voorkomt haarverlies. Rozenwater verbetert namelijk de bloedsomloop en maakt haarzakjes sterker.
  • Het reinigt en verstevigt de huid. Rozenwater bevat vitamine B en E, tannine en pectine en is daardoor perfect te gebruiken als toner om de huid te reinigen en verstevigen.
  • Het is antibacterieel en helend. Rozenwater is dan ook een uitstekende bondgenoot bij het tegengaan van huidzweren en acne.

Misschien ook interessant om te lezen:

5 tips voor een mooiere en strakkere huid

Rozenwater maken

Wat heb ik nodig?

  • ½ kilo rozenblaadjes
  • Een pan met deksel
  • ½ liter gedistilleerd water
  • Een glazen fles met een luchtdichte sluiting

Instructies:

Begin met het plukken van de rozenblaadjes: doorgaans hebben roze en rode rozen de beste geur.

Je hebt een halve kilo nodig, dit is erg belangrijk en misschien zul je de hulp van iemand anders nodig hebben om de gehele hoeveelheid bij elkaar te krijgen. Als je zelf de rozen plukt, probeer dit dan in de ochtend te doen, want de goede eigenschappen van de roos zijn dan namelijk het krachtigst.

Aan de slag

Vul nu de pan met een halve liter gedistilleerd water. Gedistilleerd water is altijd beter om te gebruiken wanneer je dit soort toners voor de huid of ander lichamelijk gebruik maakt. Je kunt het gemakkelijk vinden bij de supermarkt. Zodra je de pan gevuld hebt met water, voeg je de rozenblaadjes toe en zet je de pan met de deksel erop op hoog vuur. 

Dit is de belangrijkste stap. Zodra het water begint te koken zet je het vuur laag. De stoom mag niet ontsnappen, deze bevat namelijk alle essentiële oliën van de rozenblaadjes en heeft dus belangrijke eigenschappen. Zodra je het vuur laag hebt gezet laat je het nog tien minuten doorkoken en dan haal je het van het vuur.

Laat de pan met de deksel erop nog een half uur staan, zoals je zou doen bij het maken van een infusie. Dit is erg belangrijk.

Zodra al de stoom is weggetrokken, giet je het mengsel door een zeef, zodat alleen het rozenwater overblijft.

Giet het water vervolgens over in de glazen fles en sluit deze goed af. Bewaar de fles in de koelkast. Je kunt de volgende dag beginnen het water te gebruiken. Het rozenwater zal heerlijk koel zijn en is daardoor perfect te gebruiken als toner om je huid te zuiveren, egaliseren en helen. Een eenvoudig middel dat geweldige voordelen biedt! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Boskabady MH, Shafei MN, Saberi Z, Amini S. Pharmacological effects of rosa damascena. Iran J Basic Med Sci. 2011 Jul;14(4):295-307.
  • Duroux R, Mandeau A, Guiraudie-Capraz G, Quesnel Y, Loing E. A Rose Extract Protects the Skin against Stress Mediators: A Potential Role of Olfactory Receptors. Molecules. 2020 Oct 16;25(20):4743.
  • Iran J Basic Med Sci. 2011 Jul-Aug; 14(4): 295–307. Pharmacological Effects of Rosa Damascena.
  • Jo S, Jung YS, Cho YR, Seo JW, Lim WC, Nam TG, Lim TG, Byun S. Oral Administration of Rosa gallica Prevents UVB-Induced Skin Aging through Targeting the c-Raf Signaling Axis. Antioxidants (Basel). 2021 Oct 22;10(11):1663.
  • Lee MH, Nam TG, Lee I, Shin EJ, Han AR, Lee P, Lee SY, Lim TG. Skin anti-inflammatory activity of rose petal extract (Rosa gallica) through reduction of MAPK signaling pathway. Food Sci Nutr. 2018 Oct 25;6(8):2560-2567.
  • Pullar JM, Carr AC, Vissers MCM. The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients. 2017 Aug 12;9(8):866.
  • Rasheed HM, Khan T, Wahid F, Khan R, Shah AJ. Chemical Composition and Vasorelaxant and Antispasmodic Effects of Essential Oil from Rosa indica L. Petals. Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:279247.
  • Thring TS, Hili P, Naughton DP. Antioxidant and potential anti-inflammatory activity of extracts and formulations of white tea, rose, and witch hazel on primary human dermal fibroblast cells. J Inflamm (Lond). 2011 Oct 13;8(1):27.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.