Griep voorkomen met deze 8 voedingsmiddelen

Hoe vaak eet je deze voedingsmiddelen? Als je bang bent om griep te krijgen of als je denkt dat je weerstand laag is, zorg er dan voor dat je meer van deze voedingsmiddelen eet om je lichaam te voorzien van wat extra voedingsstoffen.
Griep voorkomen met deze 8 voedingsmiddelen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Griep, ook wel bekend als influenza, is een veel voorkomende luchtwegaandoening die wordt veroorzaakt door bepaalde virussen. Deze virussen komen via je neus of mond terecht in je luchtwegen. Nadat ze je lichaam hebben geïnfecteerd, veroorzaken ze een reeks symptomen die je dagelijkse bezigheden op vervelende wijze kunnen verstoren. Gelukkig is griep meestal niet ernstig. In veel gevallen kun je griep voorkomen door enkele gezonde leefgewoonten aan te nemen.

Griep zorgt ervoor dat je immuunsysteem zwakker wordt, omdat je lichaam hierdoor onvoldoende antilichamen kan activeren die bedoeld zijn om je lichaam te beschermen. Als gevolg kun je last krijgen van ongemakken zoals een verstopte neus, hoofdpijn en algemene pijntjes en kwalen die uren of dagen kunnen aanhouden.

Tot deze gezonde gewoonten om griep te voorkomen, behoort ook het eten van voedingsmiddelen die bepaalde gunstige eigenschappen hebben en het lichaam voorzien van voedingsstoffen die helpen om een beschermende barrière te creëren tegen virussen. In dit artikel delen we acht van deze voedingsmiddelen. Aarzel er niet over om ze vanaf nu vaker in je dieet op te nemen.

1. Griep voorkomen door vaker vis te eten

Griep voorkomen door vaker zalm te eten

Vis, met name vette vis, is rijk aan omega 3-vetzuren, een voedingsstof die de gezondheid van je cardiovasculaire systeem en je immuunsysteem ten goede komt. Omega 3 helpt, samen met essentiële mineralen, om de productie van witte bloedcellen te bevorderen. En witte bloedcellen zijn van essentieel belang om het virus te verslaan dat griep veroorzaakt.

Het eten van vis kan ook helpen om ontstekingen in de luchtwegen te verminderen. Zodoende vergemakkelijkt het de beheersing van congestie en pijn.

Zorg er dan ook voor dat je vaker de volgende vissoorten binnenkrijgt:

 • Zalm
 • Sardines
 • Tonijn
 • Haring
 • Kabeljauw
 • Makreel
 • Forel

2. Granaatappel

Granaatappel staat vooral bekend om het hoge gehalte antioxidanten dat het bevat, wat deze vrucht ideaal maakt voor het verminderen van het risico op verkoudheid en griep. Daarnaast bevat granaatappel ook grote hoeveelheden vitamine C en foliumzuur, voedingsstoffen die de aanmaak van antilichamen stimuleren om virussen die infecties veroorzaken bijtijds tegen te houden.

Je kunt granaatappel op zichzelf consumeren, of verwerkt in sappen of in combinatie met yoghurt.

3. Citrusvruchten helpen griep voorkomen

Griep voorkomen door vaker citrusvruchten te eten

Er bestaat geen twijfel over dat alle soorten citrusvruchten goed zijn voor je ademhalingsstelsel en immuunsysteem. Citrusvruchten bevatten namelijk grote hoeveelheden vitamine C, een vitamine die, samen met mineralen als calcium en kalium, nodig is om het immuunsysteem actief te houden.

De zuiverende bestanddelen die deze vruchten bevatten, helpen bij het afbreken van gifstoffen die in je bloed terecht zijn gekomen, waardoor ze helpen om lichaamscellen te beschermen en de ontwikkeling van bepaalde ziekten te voorkomen.

Probeer daarom om enkele van de volgende vruchten in je dagelijkse dieet op te nemen:

 • Citroen en limoen
 • Mandarijn
 • Sinaasappel
 • Grapefruit

4. Peulvruchten

Peulvruchten zijn gezonde voedingsmiddelen die een hoog gehalte antioxidanten bevatten, wat het lichaam beschermt tegen virussen en gifstoffen die de luchtwegen kunnen irriteren.

De combinatie van vitamines en mineralen die peulvruchten bevatten, zorgt ervoor dat het lichaam beter in staat is om schadelijke micro-organismen tegen te gaan. Bovendien helpen deze vitamines en mineralen om het herstelproces bij griep of verkoudheid te versnellen.

Probeer peulvruchten te eten zoals:

 • Zwarte bonen of limabonen
 • Linzen
 • Kikkererwten
 • Doperwten
 • Sojabonen

5. Knoflook

Griep voorkomen door meer knoflook te eten

Deze populaire smaakmaker is een superfood die je lichaam kan beschermen tegen virale aanvallen die griep veroorzaken. Knoflook bevat grote hoeveelheden allicine, een natuurlijke stof die antibiotische en ontstekingsremmende eigenschappen heeft.

Over het algemeen ondersteunt knoflook het immuunsysteem en versnelt het de verlichting van congestie en ongemak.

 • Het is echter wel het beste om knoflook rauw te eten, aangezien je op die manier het beste kunt profiteren van de voordelen die dit bolgewas biedt.
 • Om de smaak iets draaglijker te maken, kun je knoflook combineren met een beetje citroensap.

6. Gewone yoghurt

Gewone yoghurt bevat gezonde bacteriën die probiotica worden genoemd en de darmflora voeden. Probiotica helpen om je immuunsysteem te versterken doordat ze de verspreiding van schadelijke bacteriën en virussen voorkomen.

Het regelmatig consumeren van gewone yoghurt voorkomt luchtweginfecties en optimaliseert de spijsvertering.

Je kunt elke dag genieten van een kopje yoghurt, puur of met wat stukjes fruit erdoorheen. Het is lekker en helpt griep voorkomen.

Misschien ook interessant: Zelf yoghurt maken, met alle voordelen

7. Spinazie

Griep voorkomen door vaker spinazie te eten

Spinazie is een caloriearme bladgroente die je op veel manieren in je dieet kunt opnemen en die kan helpen om griep te voorkomen. De voedingsstoffen die spinazie bevat, bevorderen niet alleen gezond gewichtsverlies, maar versterken ook het immuunsysteem en helpen om griep en verkoudheid te voorkomen.

Eet spinazie het liefste rauw, in salades of smoothies.

8. Griep voorkomen met volkoren granen

Volkoren granen zijn een goede bron van koolhydraten en aminozuren die helpen om het energiegehalte in je lichaam op peil te houden. Koolhydraten en aminozuren helpen, samen met de vezels en antioxidanten die spinazie bevat, om je immuunsysteem te versterken en het risico op luchtweginfecties en griep te verkleinen.

Enkele van de opties waar je uit kunt kiezen zijn:

 • Bruine rijst
 • Volkorenbrood
 • Haver
 • Tarwekiemen
 • Gerst

Hoe vaak eet je deze voedingsmiddelen? Als je bang bent om griep te krijgen of als je denkt dat je weerstand laag is, zorg er dan voor dat je meer van deze voedingsmiddelen eet om je lichaam te voorzien van wat extra voedingsstoffen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Cassel, E. K., & Garcia, A. (2006). Preparación para una Pandemia de Gripe: Haga Reuniones Familiares.
 • i Brú, J. D. L. F. (2017). Infecciones de vías respiratorias altas-1: resfriado común. PediatríaIntegral, 377.
 • Jaramillo, E. (1994). La gripe. Natura Medicatrix: Revista médica para el estudio y difusión de las medicinas alternativas, (36), 38-42.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.