Het sap van de granaatappel biedt jou 7 fantastische voordelen

Alle natuurlijke vruchten verschaffen je vele gezonde voordelen. Maar het sap van de granaatappel is een echte superster. Je moet het zeker eens uitproberen!
Het sap van de granaatappel biedt jou 7 fantastische voordelen
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het drinken van natuurlijke sappen is goed voor de gezondheid en dat geldt ook voor het sap van de granaatappel. Heel waarschijnlijk heb je deze bewering al eerder gehoord of gelezen. Maar hoewel alle soorten fruit voedzaam zijn, zijn er sommige vruchten die toch ‘speciale krachten’ hebben.

We zullen je in dit artikel informatie geven over de positieve effecten van het sap van de granaatappel. We zijn ervan overtuigd dat je na het lezen van dit artikel onmiddellijk zal beginnen dit sap te drinken!

Granaatappel

Granaatappel

Deze rijke vrucht komt van de granaatappelboom. De boom bloeit tussen april en juni en kan tot drie meter hoog worden. Oorspronkelijk komt dit fruit uit Azië. Maar tegenwoordig wordt het ook aangeplant in gebieden dichtbij de Middellandse Zee (zoals de Canarische eilanden), Zuid-Amerika, Australië en Zuid-Afrika.

Men heeft sporen van het gebruik van granaatappel gevonden in woestijngebieden. Sinds de tijd dat mensen de techniek ontdekten om ze voor langere tijd te bewaren. Want granaatappel was een perfecte vrucht om mee te nemen op reizen die meerdere weken duurden.

Het is ook bekend dat de oude Egyptenaren granaatappel gebruikten om een soort wijn te maken. Bovendien werden ze geplant in de hangende tuinen van Babylon. Ook Hippocrates raadde het gebruik aan om koorts te bestrijden.

Zelfs in de bijbel worden granaatappels vermeld. Berbers hebben de vrucht naar Europa gebracht.

De mythologie en het volksgeloof rond deze vruchten zijn ook heel interessant. In Griekenland bijvoorbeeld zegt men dat Afrodite de eerste granaatappelboom heeft geplant. Op Java gebruikt men deze vrucht bij zwangerschapsrituelen.

In China geeft men granaatappels als geschenk aan pasgetrouwde koppels! Het is een uiting van de wens dat zij vele kinderen mogen krijgen.

Wat zijn de voordelen van het sap van de granaatappel?

We zijn ervan overtuigd dat je na al deze informatie er wel naar verlangt om een lekkere en zoete granaatappel te eten, maar je kunt ook genieten van de vele eigenschappen van het sap.

Deze supervrucht is erg voedzaam. Dat komt omdat granaatappel mineralen (calcium, ijzer en kalium), vitaminen (A,C en E en daarnaast ook B5) en een grote hoeveelheid vezels bevat.

Het is anti-carcinogeen

Het zal deze aandoening niet genezen, maar granaatappelsap helpt wel om de symptomen van kanker te verminderen. Het is ook een ideale aanvulling op de traditionele behandelingen.

Dat komt omdat het meerdere bestanddelen bevat [1] die de kankercellen vernietigen of verzwakken. Om de verdere ontwikkeling van prostaatkanker bij mannen uit te stellen, raden we aan om elke dag één kop granaatappelsap te drinken.

Granaatappelsap werkt zuiverend

Granaatappelsap

Granaatappelsap is zeer goed voor de lever, want het werkt versterkend en helpt om de gifstoffen af te voeren. Hetzelfde gebeurt in het bloed (het bloed wordt ontgift en gezuiverd).

Wanneer je gedurende drie maanden elke dag een glas granaatappelsap drinkt, dan zal zelfs de bloedsomloop verbeteren. Bovendien zal het de verwijdering van vocht bevorderen en zorgen voor een goede nierfunctie. Dit is dankzij de grote hoeveelheid citroenzuur dat deze vrucht bevat.

Aan mensen met een hoge bloeddruk, hyperurikemie of nierstenen raden we aan om dit sap te drinken.

Het werkt tegen stress

Drink granaatappelsap ‘s ochtends op een lege maag. Je zult merken dat het je positieve emoties, vitaliteit en concentratie doet stijgen. Het vermindert ook angst en stress. Het wordt zelfs gebruikt in het geval van slapeloosheid of chronische vermoeidheid. Dit sap helpt je ook om te ontspannen.

Granaatappelsap beschermt het hart

Sap van granaatappel

Wanneer je meerdere keren per week granaatappelsap drinkt, dan zal dit het cholesterolniveau verlagen en voorkomen dat bepaalde ziekten ontstaan, zoals een hoge bloeddruk.

Het verlaagt ook het risico op atherosclerose. Bovendien voorkomt granaatappel de vorming van plaque op de wanden van de slagaders. Zo voorkomt het dat er een pathologische verharding optreedt.

Een groep vrijwilligers van een onderzoek door de Universiteit van Napels (Italië) heeft gedurende twee weken elke dag granaatappelsap gedronken. Men stelde vast dat de systolische druk van het hart met vijf procent was gedaald.

Omdat granaatappel heel veel kalium bevat is het ook perfect voor mensen met een hoge bloeddruk. Bovendien bevat het stikstofoxide dat de spieren doet ontspannen. Het zorgt voor vaatverwijding en houdt de bloedsomloop onder controle.

Het beschermt de hersenen

De University of Washington (VS) kwam tot de volgende conclusie: wanneer zwangere vrouwen granaatappelsap drinken, dan beschermt dit de foetus tegen mogelijke complicaties (vooral als de baby prematuur wordt geboren). Wanneer een baby te vroeg wordt geboren neemt het onvoldoende bloed of zuurstof op in de hersenen.

Sap van de granaatappel kan de hersenbeschadiging en zelfs neurologische dysfuncties van de hersenen zoals Alzheimer [1] verminderen.

Met granaatappelsap kun je overgewicht bestrijden.

Zowel de vrucht als het sap helpen je om gewicht te verliezen. Ze zijn een perfecte ondersteuning voor mensen die op dieet zijn. Zo verwijderen ze opgestapelde gifstoffen, hebben een vochtafdrijvend effect en verzadigen de eetlust.

Bovendien verschaffen ze je de energie die je nodig hebt om goed te bewegen.

Het werkt antiviraal

Glas granaatappelsap

Granaatappel bevat een grote hoeveelheid antioxidanten. Door die bestanddelen zal deze vrucht het immuunsysteem versterken en voorkomen dat we ziek worden. Vooral in de winter is dit nuttig.

Begin al in de herfst granaatappelsap te dringen om de verdedigingsmechanismen van het lichaam een extra impuls te geven. Daardoor zul je aandoeningen zoals griep, verkoudheden en ontstekingen kunnen aanpakken.

Meer voordelen van granaatappelsap

Granaatappels (en hun sap) hebben uiteraard nog meer positieve effecten. Dit zijn er enkele van:

 • Ze voorkomen het optreden van vroegtijdige rimpels.
 • Je kunt er maagpijn, diarree en braken mee behandelen.
 • Het verhoogt het aantal spermatozoïden.
 • Het voorkomt de aftakeling van het kraakbeen.
 • Je kunt het gebruiken om de symptomen van de menopauze af te zwakken.
 • Ze helpen het lichaam om ijzer op te nemen en het risico op de ontwikkeling van bloedarmoede te verminderen.
 • Je kunt sap van de granaatappel gebruiken voor het behandelen van zwellingen.
 • Verder voor het verlichten van de symptomen bij keelontsteking, sinusitis en oorontsteking.
 • Het verlicht de symptomen van aambeien, conjunctivitis en dysenterie.
 • Het verhoogt het seksueel verlangen.
 • Het helpt atleten die hoge prestaties moeten leveren.

Begin nu en geniet van granaatappelsap! Het is erg lekker, gezond en heeft vele positieve effecten.

[1] Bron: Polyfenol


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Gil, M. I., Tomas-Barberan, F. A., Hess-Pierce, B., Holcroft, D. M., & Kader, A. A. (2000). Antioxidant activity of pomegranate juice and its relationship with phenolic composition and processing. Journal of Agricultural and Food Chemistry48(10), 4581–4589. https://doi.org/10.1021/jf000404a
 • Jurenka, J. (2008, June). Therapeutic applications of pomegranate (Punica granatum L.): A review. Alternative Medicine Review.
 • Guenther, L. (2015, April 3). Pomegranate. Wasafiri. Routledge,. https://doi.org/10.1080/02690055.2015.1011403

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.