Studies tonen verband aan tussen depressie en kanker

Onderzoeken hebben aangetoond dat depressie je risico op kanker verhoogt. Laat dit je niet verontrusten, want depressie is ook een signaal. Het zegt je dat het tijd is om beter zorg te dragen voor je mentale en lichamelijke gezondheid. Dat zal je helpen om een ruim aantal aandoeningen te voorkomen en je beter te voelen.
Studies tonen verband aan tussen depressie en kanker

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

In onderzoeken lijkt men het volgende te hebben vastgesteld: bij mensen die al geruime tijd symptomen van een depressie vertonen, is de kans om te sterven aan kanker groter.

Hoe komt dit?

Is er een verband tussen depressie en kanker?

Depressie

Depressie is het resultaat van een ingewikkelde wisselwerking tussen sociale, psychologische en biologische factoren. Die wisselwerking kan leiden tot een aantal veranderingen in je leven. Bovendien kan dit op verschillende momenten in het leven gebeuren.

Maar als je steeds opnieuw last hebt van deze aandoening, dan is het mogelijk dat ook andere gezondheidsproblemen zich ontwikkelen of erger worden. Kanker zou een van die problemen kunnen zijn.

Wil je hier meer over weten? Lees dan ook:
Wandelen helpt bij depressie, want het verandert de hersenen

Bewijsmateriaal van de relatie tussen depressie en kanker

Verschillende onderzoeken lijken dit te hebben dit aangetoond: wie een depressie heeft, zal op termijn waarschijnlijker verschillende soorten tumoren ontwikkelen.

Een van die onderzoeken werd uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk. Een klinische analyse van meer dan honderdzestigduizend volwassenen toonde het volgende aan:

  • Veel mensen uit de groep hadden regelmatig last van psychologische problemen.
  • De mensen met die problemen hadden meer kans om te sterven aan kanker van de pancreas, de prostaat of dikke darm.

Men kan echter niet bewijzen dat er een rechtstreeks verband is. Dit wil zeggen dat je hier niet kan spreken van oorzaak en gevolg. De onderzoekers stelden dit heel duidelijk. Uit de resultaten van dit onderzoek kunnen ze enkel op statistisch vlak belangrijke conclusies trekken.

Ander onderzoek naar depressie

Tot dezelfde conclusie als in dit onderzoek zijn ook andere onderzoekers gekomen. Zij kunnen allen een grote hoeveelheid bewijsmateriaal voorleggen.

De wisselwerkingen tussen de lichamelijke en de mentale gezondheid zijn al vaak bewezen. Er is bijvoorbeeld overtuigend bewijs geleverd van de volgende link: de symptomen van depressie en van angststoornissen zijn verbonden met het optreden van cardiovasculaire aandoeningen.

Angst en depressie in verband met kanker

Hormonaal onevenwicht

De relatie tussen kanker en depressie wordt veroorzaakt door een onevenwicht in het hormonale systeem, want bij een depressieve aandoening ontstaat er een hogere productie van cortisol. Dit onevenwicht kan ook andere gezondheidsproblemen veroorzaken.

Daarnaast worden de natuurlijke mechanismen voor het herstel van het DNA tegengewerkt. Hierdoor zal ook je verdediging tegen kanker verzwakken.

Een andere erg belangrijke factor is dat mensen die heel vaak aan depressie lijden, vatbaarder zijn voor alcoholgebruik, tabak en overgewicht. Zoals je weet, zijn deze gewoonten drie risicofactoren voor kanker.

Psychologische stress en depressie

Mensen ervaren psychologische stress wanneer mentale, fysieke of emotionele druk hen in de war brengt.

Nu en dan stress ervaren is niet onmiddellijk slecht, maar dat wordt het wel als je heel veel last hebt van stress en als de stress lang blijft aanhouden. Ook als je steeds weer opnieuw onder stress komt te staan, dan kan dit ernstige gevolgen hebben voor je fysieke en mentale gezondheid.

Als je door een periode van stress gaat, dan reageert je lichaam. Door de druk van de stress gaat het lichaam cortisol vrijmaken. Deze hormonen stimuleren de verhoging van de bloeddruk. Daarbovenop versnellen ze de hartslag en verhogen ze de concentratie van suiker in de bloedsomloop.

Deze veranderingen in het hormonale systeem maken het misschien makkelijker omdat ze voor meer energie zorgen. Het lijkt dan alsof je beter met de stress kan omgaan. Maar de werkelijkheid is dat die hormonale wijzigingen ook een aantal gezondheidsrisico’s inhouden.

Overmatige stress kan leiden tot ziekten

Chronische, intense en langdurige stress leidt tot gezondheidsproblemen. Het veroorzaakt problemen van het urinestelsel en verteringsproblemen. Bovendien verandert het de vruchtbaarheid en het immuunsysteem.

Mensen met chronische stress zijn ook meer vatbaar voor gewone ziekten. Dit is het geval bij:

  • de griep
  • ordinaire verkoudheden
  • hoofdpijn
  • slaapstoornissen

We zien het ook bij aandoeningen zoals angst en depressie, het onderwerp van dit artikel.

Stressmanagement en de screening van kanker

Stress en kanker

Wanneer mensen gediagnosticeerd worden met kanker, moeten ze leren hoe ze hun psychologische stress en hun depressie onder controle kunnen houden.

De eerste en belangrijkste stap is dat ze emotionele en sociale ondersteuning krijgen. Dit helpt om de angst te verminderen en de effecten van depressie en angst te verlichten.

Bovendien kan die ondersteuning andere symptomen verminderen of voorkomen, want als de verdedigingsmechanismen van het lichaam minder goed functioneren, is de kans groot dat er andere symptomen optreden.

Methodes voor stressmanagement en controle van de depressie

Bepaalde mentale technieken kunnen echt helpen om stress en depressie te bestrijden. Voorbeelden hiervan zijn onder andere:

Daarnaast bestaan er ook een aantal therapieën die je helpen, zodat je de psychologische stress kan verlichten.

Om stress, depressie, angst en andere aanverwante ziekten te bestrijden, zijn in het algemeen de volgende gewoonten zeer doeltreffend:

  • gezond eten
  • voldoende slapen

Op die manier draag je zorg voor je lichaam en voor je geest. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.