Wandelen kan helpen tegen depressie

Als je last hebt van een depressie, kan eenvoudige maar regelmatige lichaamsbeweging helpen om je beter te voelen. Ervaar de positieve effecten van een half uur wandelen per dag.
Wandelen kan helpen tegen depressie

Laatste update: 09 november, 2018

Bij een depressie draait je wereld in een ander tempo. De hersenen maken een specifiek proces door. Het niveau van de activiteit is veel lager en de hersenen maken minder neurale verbindingen. Wandelen activeert daarentegen de hersenen en kan helpen tegen depressie.

Maar het is allesbehalve gemakkelijk, want je kan een depressie niet genezen, zoals de griep of een ontsteking. Om deze ziekte te overwinnen, moet je het probleem op een andere manier benaderen. Je kan op advies van de arts kiezen voor een behandeling met medicatie gecombineerd met de gepaste therapie.

Neurologen zouden dit proces ook vanuit de theorie van de neuroplasticiteit benaderen. Nieuwe prikkels en nieuwe intense betekenisvolle gevoelens ervaren kan nuttig zijnom de verbindingen in het zenuwstelsel te reactiveren. Een dagelijkse wandeling in de buitenlucht kan bijvoorbeeld al helpen tegen depressie.

We willen dit gegeven verder onderzoeken. Het is zeker waardevolle informatie om te onthouden.

Regelmatig wandelen kan helpen tegen depressie

Mensen gaan door bepaalde periodes waarin ze geobsedeerd raken door negatieve en fatalistische ideeën. Het is als een oneindig refrein. Negatieve gedachten stapelen zich op, de ene op de andere, totdat er uiteindelijk een fatalistisch emotioneel proces ontstaat dat ervoor zorgt dat je in je eigen zwarte gat valt.

Gewoontes, leven in kleine ruimtes en zelfs de sleur van relaties met altijd dezelfde mensen kunnen na verloop van tijd dat gedrag verder intensifiëren.

Nadenken
Depressie komt gewoonlijk veel meer voor in stedelijke settings dan in kleine gemeenten of dorpen die nog in contact staan met de natuur. Het is echter niet zo dat we het ons allemaal kunnen veroorloven om alles te laten vallen en op een berg te gaan leven. Je hoeft enkel voor jezelf een paar uren vrij te maken om gewoonweg in contact te komen met de natuur.

Lijd je aan een depressie, ga dan elke dag wandelen in het park, in het bos of langs het strand. Zoek om het even welke groene omgeving waar het makkelijk wandelen is. Na enkele dagen zal je de veranderingen merken.

Je humeur kan veranderen

De hersenen maken endorfines vrij als je beweegt. Ook al ga je maar een half uur wandelen.

  • Er is een wisselwerking in de hersenen tussen endorfines en de hersenreceptoren. Dit zal de beleving van droefheid, negativiteit en zelfs van pijn verminderen.
  • Neurologen beweren dat endorfines aangename gevoelens creëren. Velen kennen dit gevoel als ‘runner’s high’.
  • Dit positieve en energieke gevoel doorbreekt het obsessieve en fatalistische denken. Het helpt jou om veel dingen in perspectief te zetten.

De neurale verbindingen kunnen worden bevorderd

Neurale Verbindingen

Het is interessant om te weten dat eenvoudige maar regelmatige beweging de prestaties van de hersenen kan bevorden.

Op verschillende vlakken zal je ongelooflijke dingen bereiken.

  • Je hartslag kan regelmatiger worden, en de hersenen zouden meer zuurstof ontvangen. Bovendien kunnen er meer aangename, positieve en motiverende neurochemische verbindingen worden gemaakt in de hersenen.
  • Al deze interne helpt nieuwe cellen aan te maken en begunstigt sterkere neurale verbindingen.

Je zal deze voordelen niet merken vanaf de eerste dag. Hou je dagelijkse beweging vol. Blijf doorzetten.

Ga dus elke dag een half uur wandelen. Dit zijn momenten alleen voor jezelf. Momenten van genieten.

Wandelen kan je creativiteit stimuleren

Je vraagt je misschien af hoe creativiteit je kan helpen als je lijdt aan depressie. Geloof het of niet, maar creativiteit kan je helpen om positief bezig te zijn. Dat zal je helpen om in de toekomst een positieve weg te vinden naar herstel.

Wandelen

Wandelen kan ontspannend werken. Elke stap en elke ademhaling hebben de mogelijkheid om de hersenen te stimuleren.

  • Op deze momenten sta je weer in contact met jezelf en met je welbevinden. Opeens zullen veel dingen duidelijk worden. Tegelijkertijd zal je op nieuwe ideeën komen.
  • Positief denken is een manier om de kleine kettingen te breken die je gevangen houden in de depressie.
  • Tijdens het wandelen zal je zeker op nieuwe ideeën te komen. Die creativiteit hoeft geen verband te houden met iets artistieks. We hadden het al over de persoonlijke vindingrijkheid die je zal helpen om uit het zwarte gat te klimmen.
  • Depressie overwinnen is niet gemakkelijk, maar een nieuwe droom, een project, een verlangen en later ook een beslissing, die alles zal veranderen, zal op een dag verschijnen.

Het is het waard om deze kleine verandering in de praktijk te brengen. Lijd je aan een depressie? Ga dan eens wandelen en geniet van de ervaring.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Jacobs, R. H., Barba, A., Gowins, J. R., Klumpp, H., Jenkins, L. M., Mickey, B. J., … & Hsu, D. T. (2016). Decoupling of the amygdala to other salience network regions in adolescent-onset recurrent major depressive disorder. Psychological medicine, 46(5), 1055-1067.
  • Stathopoulou, G., Powers, M. B., Berry, A. C., Smits, J. A., & Otto, M. W. (2006). Exercise interventions for mental health: a quantitative and qualitative review. Clinical psychology: Science and practice, 13(2), 179-193.
  • Robertson, R., Robertson, A., Jepson, R., & Maxwell, M. (2012). Walking for depression or depressive symptoms: a systematic review and meta-analysis. Mental health and physical activity, 5(1), 66-75.
  • Boecker, H., Sprenger, T., Spilker, M. E., Henriksen, G., Koppenhoefer, M., Wagner, K. J., … & Tolle, T. R. (2008). The runner’s high: opioidergic mechanisms in the human brain. Cerebral cortex, 18(11), 2523-2531.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.