Waarom handmatige bezigheden goed zijn voor de hersenen

Door handmatige bezigheden die de hersenen stimuleren te verrichten, kun je tegelijkertijd verlies van je cognitieve vermogen voorkomen en je oog-handcoördinatie ontspannen en verbeteren.
Waarom handmatige bezigheden goed zijn voor de hersenen

Laatste update: 12 februari, 2019

Handmatige bezigheden zijn zeer interessante hobby’s die de hersenen kunnen trainen. Ze helpen je een reeks vaardigheden te ontwikkelen die van fundamenteel belang zijn voor het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten.

Het is bewezen dat handmatige bezigheden een geweldige vorm van therapie zijn om:

 • Stress en depressie tegen te gaan,
 • Het welzijn van je hormonen te verbeteren en
 • Jezelf makkelijker te ontspannen.

Het regelmatig verrichten van dit soort bezigheden is dan ook goed voor je motoriek, creativiteit, zelfverzekerdheid en zelfvertrouwen.

Ook is het een goede manier om dagelijkse routines te doorbreken. Daardoor zul je je minder bezig houden met de problemen die jou angst, zorgen en andere ongezonde emoties bezorgen.

Goed voor de hersenen

Een paar uur per dag bijvoorbeeld vrijmaken voor dit soort bezigheden is al voldoende. Het wordt immers gezien als een goede manier om je hersenen te onderhouden. Of het nu gaat om:

 • Breien,
 • Schilderen
 • Tekenen
 • Andere artistieke handmatige bezigheden

Hoewel veel mensen zich dit misschien niet realiseren, halen de hersenen het meeste voordeel uit de technieken die nodig zijn om dit soort bezigheden uit te voeren.

Hieronder delen we de belangrijkste voordelen en redenen om dit soort bezigheden op te pakken.

Welke voordelen bieden handmatige bezigheden voor de hersenen?

Hersenen

Het verrichten van handmatige bezigheden is een vorm van ontspannende therapie. Eentje die onze mentale gezondheid, ons welzijn en onze hersenactiviteit kan verbeteren. Mensen die dit soort bezigheden regelmatig uitvoeren kunnen makkelijker reflecteren en hun verbeeldende en creatieve vermogen verbeteren.

Aan een enquête die werd uitgevoerd door Betsan Corkhill deden 3545 mensen mee die regelmatig breiden. Het toonde onder andere aan dat handmatige bezigheden en mentale spelletjes eigenschappen hebben die gunstig zijn voor de hersenontwikkeling en de emotionele gezondheid.

Vele voordelen

Dit soort taakjes kunnen ons voorzien van energie, verbeteren onze sociale communicatievaardigheden en vergroten ons zelfvertrouwen. Dit komt doordat dit soort bezigheden ontspannend zijn en de hersenen uitdagen om efficiënter te werken. Er wordt gebruik gemaakt van de zintuigen en de motoriek gaat erop vooruit, met name de handmotoriek.

Volgens de enquête gaf vijftig procent van de mensen die aan de enquête meedeed aan dat breien hen gelukkig maakte en ervoor zorgde dat ze zich meer ontspannen voelden. De meerderheid van deze mensen was het er ook over eens dat breien goed was om stress te verminderen en hun creatieve vermogen te verbeteren.

Breien

Conclusie

Uit de studie kwam naar voren dat er een verband bestaat dus het aantal keer dat iemand een van deze bezigheden uitvoert en zijn emotionele gemoedstoestand. Breiers die meer dan drie keer per week breien, zouden zich meer ontspannen, gelukkiger en minder angstig voelen dan mensen die minder vaak of nooit breien.

Dit soort hobby’s vereisen dat je je richt op het gewenste resultaat en dat je je concentreert op het uitvoeren van de bezigheid zelf. Tegelijkertijd kunnen ze ervoor zorgen dat je meer geduld op kunt brengen voor andere projecten en om bepaalde doelen te bereiken. Het bouwt volharding en meer zelfverzekerdheid op om obstakels te overwinnen.

Handmatige bezigheden vermaken de hersenen

Hersencellen

Een andere studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Neurology. Samengevat kwam deze studie tot de conclusie dat artistieke bezigheden de kans op lichte cognitieve achteruitgang kunnen verkleinen.

Wetenschappers wilde weten of het mogelijk was om dit aspect dat verbonden is aan het verouderingsproces te voorkomen en de resultaten van hun onderzoek was zeer verrassend. Mensen van middelbare en oudere leeftijd die schilderen, beeldhouwen, bezig zijn met fotografie of tekenen hebben 73% minder kans om lichte cognitieve achteruitgang te ontwikkelen dan mensen die geen van deze bezigheden beoefenen.

Mensen die regelmatig handmatige bezigheden verrichtten, hebben vijfenveertig procent minder kans op dementie dan mensen die zich niet bezighouden met dit soort activiteiten.

Concluderend

Ter conclusie, handmatige bezigheden zijn goed voor de hersenen vanwege de volgende redenen:

 • Ze vormen onder andere mentale uitdagingen die ertoe leiden dat problemen worden opgelost.
 • Ze verbeteren ook sociale banden.
 • Iemand krijgt het gevoel dat hij heel is en nog meetelt.
 • Ze bevorderen verder de ontwikkeling van de oog-handcoördinatie, ruimtelijke waarneming en motorische vaardigheden.
 • Ze zijn ook goed voor het leerproces.
 • Je aandacht en gedachten moeten gericht zijn op één bezigheid.
 • Ze stimuleren daarnaast ook de verbeeldingskracht en creativiteit.
 • Ze beschermen het geheugen en verminderen de kans op mentale achteruitgang.
 • Leertechnieken van ontspanning, meditatie en ritme worden vergemakkelijkt.
 • Ze helpen ten slotte ook bij het aanpakken van zowel depressie als stress.

Op basis van de bovenstaande gegevens kunnen we concluderen dat eenvoudige handmatige bezigheden ons kunnen helpen om onze hersenen te stimuleren en beschermen.

Hoewel onze mentale gezondheid natuurlijk afhangt van nog veel meer factoren, kan het regelmatig uitvoeren van dit soort bezigheden zeker langdurige voordelen bieden.

Wat helemaal leuk is, is dat het tegenwoordig heel makkelijk is om dit soort bezigheden te leren en uit te voeren en dat de materialen die je ervoor nodig hebt vaak helemaal niet duur zijn en ook nog eens worden gerecycled.

Begin vandaag nog!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.