Vijf manieren om dementie te helpen voorkomen

Wist je dat een gezond dieet kan helpen te voorkomen dat je hersenen aftakelen? Laat die heerlijke zoetigheden en geraffineerde bloem achterwege en stap over op een dagelijkse portie vers fruit en verse groenten.
Vijf manieren om dementie te helpen voorkomen

Laatste update: 23 december, 2018

We willen het in dit artikel eens hebben over dementie in het algemeen: het moment wanneer iemand een deel van zijn mentale vermogen verliest, wanneer het moeilijk wordt om een autonoom leven te leiden. Hiertoe behoren geheugenverlies, verlies van richtingsgevoel en verlies van het redeneringsvermogen.

Je hebt vast en zeker al kunnen raden wat de meest voorkomende vorm van dementie is; dit is zonder twijfel Alzheimer. Beroertes kunnen echter ook dementie veroorzaken.

Hoewel we heel goed begrijpen dat je de kans om deze aandoeningen te ontwikkelen nooit voor de volle 100% uit de weg kunt gaan, vinden we dat het toch waardevol kan zijn om te weten wat je dagelijks kunt doen om de kans om deze problemen te voorkomen groter te maken.

Deze aandoeningen hangen namelijk niet altijd geheel af van je leeftijd of je familiegeschiedenis.

In sommige gevallen kan geheugenverlies of mentale achteruitgang namelijk ook worden veroorzaakt door schildklierproblemen of bijvoorbeeld een ernstig vitaminetekort. Daarom heeft dit probleem dan ook niet per se te maken met ouderdom, iets dat veel mensen vaak wel denken.

Laat we dus eens kijken naar een paar manieren om dementie te voorkomen.

Is het mogelijk om dementie te voorkomen?

Neurologen zijn van mening dat er geen enkele manier bestaat om te voorkomen dat je op een gegeven moment last krijgt van een vorm van dementie. Wanneer je echter bijvoorbeeld een beroerte krijgt, dan kun je de schade die dit veroorzaakt beperkt houden door een grote cognitieve reserve of een goede gezondheid te hebben.

Vergeet ook nooit dat je hersenen over een geweldige elasticiteit bezitten. De hersenen zijn net als een spier, die wanneer je hem traint tot steeds meer in staat is en meer neurologische verbindingen en hersenweefsel aanmaakt. Daardoor zullen je hersenen in de toekomst beter bestand zijn tegen degeneratieve problemen.

We moeten ook een paar dingen duidelijk stellen. Door bijvoorbeeld niet te roken elimineer je een hele reeks gezondheidsproblemen. Hetzelfde geldt ook voor het gebruik van drugs of andere stoffen die ervoor kunnen zorgen dat je hersenen achteruitgaan.

Door deze gewoontes achterwege te laten, zal je leefkwaliteit velen malen beter zijn.

Hiermee willen we zeggen dat er bepaalde factoren zijn die kunnen helpen om beschadiging te beperken, doordat ze ervoor zorgen dat zich tussen neuronen meer verbindingen ontwikkelen. Hierdoor zijn je hersenen gezonder en bestendiger. Wil jij dit ook?

Laten we dit hieronder nog wat uitgebreider bespreken.

1. Een gezond dieet

Is het mogelijk om dementie te voorkomen door middel van je dieet

Neem even een minuutje de tijd om na te denken over wat je deze week allemaal gegeten hebt, hoe je dieet eruit zag.

 • Eet je doorgaans veel zoetigheid? Voorverpakte maaltijden?
 • Voeg je veel zout toe aan je gerechten?
 • Eet je veel geraffineerde witte bloem?
 • Hoeveel stuks fruit eet je per dag?

Misschien wordt het namelijk tijd dat je een paar veranderingen maakt. Om dementie te voorkomen en goed voor je hersenen te zorgen, zou je de volgende voedingstips moeten opvolgen.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten zijn van belang om neuronen te beschermen tegen chemische stoffen, zoals vrije radicalen. Hierdoor kun je namelijk helpen te voorkomen dat neuronen oxideren. Neem daarom antioxidanten in je dieet op door de volgende voedingsmiddelen te consumeren:

 • Sinaasappels
 • Citroenen
 • Grapefruit
 • Witte thee
 • Groene thee
 • Aardbeien
 • Bosbessen
 • Bieten
 • Gember
 • Appels
 • Papaja
 • Blauwe druiven
 • Voedsel dat omega 3- en omega 6-vetzuren bevat, zoals zalm, walnoten, avocado
 • Groene groenten zoals spinazie, kruisbloemige groenten als broccoli en bloemkool

2. Regelmatige lichaamsbeweging

Zorg ervoor dat deze informatie goed tot je doordringt: dagelijks een half uur wandelen kan in verband worden gebracht met een betere cognitieve functie en minder kans op cognitieve achteruitgang. Waarom begin je hier dus niet vandaag al mee?

Je hoeft jezelf niet helemaal uit te putten of jezelf helemaal tot het uiterste te drijven en maximale inspanning van jezelf te vereisen. Het enige dat je hoeft te doen is consistent zijn en een half uur per dag vrijmaken om actief bezig te zijn. Breng jezelf in beweging, zorg ervoor dat je hartslag omhoog gaat en gebruik je hart.

Wanneer je vervolgens weer thuiskomt en heerlijk onder de douche stapt, zal het gevoel van genoegdoening en welzijn echt onbetaalbaar zijn. Je hersenen zullen je echt dankbaar zijn!

3. Houd je hart gezond

Houd je hart gezond om dementie te voorkomen

Wat bedoelen we hiermee, ‘houd je hart gezond’? Er zijn in dit geval een aantal belangrijke aspecten die je moet onthouden:

 • Zorg ervoor dat je cholesterolgehalte gezond is en blijft.
 • Zorg er ook voor dat je geen hoge bloeddruk hebt.
 • Rook niet.
 • Vermijd vetrijk voedsel en ook voedsel dat arteriosclerose kan veroorzaken.
 • Leer goed om te gaan met stress en angst.
 • Vermijd het hebben van overgewicht.

4. Zeg ‘ja’ tegen goede sociale relaties

 • Blijf niet dag in dag uit op de bank hangen om bijvoorbeeld uren achter elkaar televisie te kunnen kijken. Ga echter de deur uit met je vrienden, je familieleden. Geniet door te lachen, grappen te maken en nieuwe ervaringen op te doen, ongeacht hoe oud of jong je bent.
 • Raap de moed bij elkaar om die reis te maken.
 • Doorbreek je routine en schrijf jezelf in voor een nieuwe cursus die je graag wilt volgen.

Dit zijn stuk voor stuk geweldige stimuli die je cognitieve reserve sterker zullen maken. Ze zullen je zo helpen om zo lang mogelijk te genieten van gezonde en gelukkige hersenen.

5. Zeg ‘ja’ tegen elke dag iets nieuws te leren

Lezen

Een brein dat dag in dag uit door dezelfde eentonige dagelijkse sleur gaat, is een geoxideerd brein. Je hersenen verliezen op deze manier elke dag een klein deel van hun vermogen, waardoor je beetje bij beetje last zult krijgen van geheugenverlies.

Door jezelf elke dag bloot te stellen aan nieuwe stimuli voorzie je je hersenen van een andere soort ‘voedingsstof’. Daardoor worden neuronen op nieuwe manieren verankerd en er worden nieuwe verbindingen gemaakt die het leerproces en het opdoen van kennis ondersteunen.

Blokkeer je nieuwsgierigheid dus niet: lees, leer, bekijk dingen op een kritische manier en ontdek nieuwe waarheden over het leven, nieuwe prikkels die je hersenen gelukkiger zullen maken en je zullen helpen om mogelijke dementie in de toekomst te helpen voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.