7 complicaties geassocieerd met aandoeningen van de schildklier

De schildklier is een klier die een rol speelt in verschillende metabolische processen, en daarom kan elke vorm van een tekort leiden tot veranderingen. In ons artikel willen we uitleggen wat voor soort aandoeningen van de schildklier kunnen voorkomen en welke behandelingen je moet volgen.
7 complicaties geassocieerd met aandoeningen van de schildklier

Laatste update: 19 november, 2018

Aandoeningen van de schildklier leiden tot een breed scala aan symptomen en complicaties die vaak  ernstige invloed hebben op de kwaliteit van leven van een patiënt.

Ze zijn zonder twijfel een van de meest voorkomende medische aandoeningen die vooral vrouwen treffen. Hoewel er een behandeling bestaat om aandoeningen van de schildklier te behandelen, impliceren deze meestal nogal lange processen, waaronder chronische behandelingen waarvoor chirurgische ingrepen nodig kunnen zijn.

Tegelijkertijd mogen we niet vergeten dat deze vlindervormige klier meewerkt aan talloze metabole processen. Elke vorm van een hormonaal tekort of overschot kan leiden tot veranderingen die kunnen worden verward met andere ziekten.

Hieruit volgt dat het heel gewoon is dat patiënten moe zijn zonder te weten waarom of om gewichtstoename te associëren met stress.

Niet veel ziektes veroorzaken zoveel soorten complicaties als aandoeningen van de schildklier, dus het is nuttig om je hiervan bewust te zijn. Het is beslist de moeite waard voor onze gezondheid en welzijn om de complicaties te kennen.

Vandaag zullen we enkele van de meest voorkomende symptomen bekijken.

1. Obstipatie, problemen met de spijsvertering of prikkelbare darm-klachten

Aandoeningen van de schildklier constipatie

Schildklieraandoeningen veroorzaken vaak een groot aantal veranderingen in ons spijsverteringsstelsel.

Alvorens een diagnose voor aandoeningen van de schildklier vast te stellen, is het normaal om fasen van slechte spijsvertering of zelfs periodes met prikkelbare darm-klachten te ervaren.

Aan de andere kant kunnen de symptomen die we ervaren ook helpen te bepalen welke aandoeningen van de schildklier we hebben:

 • Hypothyreoïdie:
  •  Constipatie
  •  Slechte opname van voedingsstoffen
  •  Indigestie
 • Hyperthyreoïdie
  •     Diarree
  •     Buikpijn
  •     Opgezette buik
  •     Incidenteel braken

2. Menstruatieproblemen en mogelijke onvruchtbaarheid

Onregelmatigheden in menstruatiecycli komen vaak voor bij patiënten met schildklierproblemen.

 • Aan de ene kant zien we gevallen van hypothyreoïdie waarbij de menstruatiecycli meestal langer en pijnlijker zijn.
 • Aan de andere kant hebben vrouwen die lijden aan hyperthyreoïdie meestal kortere en frequentere periodes van ongesteldheid, of erger nog, ze raken vroeg in de menopauze.

Dit is zeker een van de ernstigere complicaties die gepaard gaan met aandoeningen van de schildklier. Het komt echter meestal voor bij vrouwen die niet tijdig zijn gediagnosticeerd of bij vrouwen die geen effectieve behandeling krijgen.

3. Spier- en gewrichtsproblemen

Aandoeningen van de schildklier spierpijn

Dit is een van de meest voorkomende problemen bij aandoeningen van de schildklier; het is echter ook een van de minst bekende. Het is ook weer belangrijk om op de hoogte te zijn van het volgende:

 • Mensen met hypothyreoïdie lijden gewoonlijk aan voortdurende spier- en gewrichtspijn, ongeacht hun leeftijd of geslacht. Het is een symptoom dat hen zo uitput dat het zelfs kan resulteren in een foute diagnose zoals bijvoorbeeld fibromyalgie. Met de juiste behandeling neemt dit symptoom echter meestal aanzienlijk af. Tegelijkertijd ontwikkelen mensen met aandoeningen van de schildklier vaak het carpaaltunnelsyndroom of plantaire fasciitis.
 • Mensen met hyperthyreoïdie hebben vaak last van pijn en zwakte in hun armen en benen.

4. Hoog cholesterolgehalte

Hier is nog een ander symptoom dat een aantal van ons zal verbazen. Het hebben van aandoeningen van de schildklier kan ervoor zorgen dat het slechte cholesterol (LDL) een hogere resistentie tegen behandelingen heeft.

 • Dit komt vaak voor wanneer bepaalde patiënten niet succesvol zijn in het verlagen van hun cholesterolniveau ondanks het volgen van een dieet en het nemen van lichaamsbeweging en zelfs medicatie. Wanneer dit gebeurt, hebben we meestal te maken met een geval van hypothyreoïdie.
 • Aan de andere kant kan een zeer laag cholesterolniveau (wat niet per definitie een goede zaak is) wijzen op hyperthyreoïdie.

5. Veranderingen in rustgewoonten als gevolg van aandoeningen van de schildklier

Aandoeningen van de schildklier slaapproblemen

Eén van de gevolgen die het meest van invloed zijn op de kwaliteit van leven van patiënten met aandoeningen van de schildklier, is te weinig rust. De aandoeningen beïnvloeden echter niet echt de slaapuren, maar vooral:

 • Soms worden patiënten moe en zwak wakker, zelfs als ze de voorgaande nacht 10 uur hebben geslapen.
 • Soms leidt het gevoel van niet voldoende gerust te hebben ertoe dat de patiënt hele weekenden slaapt of steeds dutjes doet. Dit is een zeer ernstig probleem.

In andere gevallen kan een persoon echter naar bed gaan en vervolgens moeite hebben om in slaap te vallen vanwege tachycardie, verhoogde nervositeit of angst.

6. Veranderingen van de huid

Net als haaruitval is het normaal om merkbare huidveranderingen te ervaren.

 • De huid kan ruwer, droger en schraler lijken, vooral op de enkels, knieën en ellebogen. Dit zijn ook weer aandoeningen geassocieerd met hypothyreoïdie.
 • Aan de andere kant, in gevallen van hyperthyreoïdie, kan de huid kwetsbaar worden en zeer gevoelig zijn voor temperatuursveranderingen .

7. Depressie en angst

Aandoeningen van de schildklier depressie

Hypothyreoïdie wordt veroorzaakt door een minder actieve schildklier, en dat kan vervolgens leiden tot een verandering in onze neurotransmitters. De daling van serotonine of dopamine kan onder andere leiden tot depressie.

Aan de andere kant, wanneer een patiënt met een depressieve stoornis resistentie tegen psychiatrische drugs vertoont, is het waarschijnlijk dat ze een van de aandoeningen van de schildklier hebben.

Dit laat dus zien dat veel van de aandoeningen van de schildklier waar veel mensen last van hebben herkend kunnen worden in problemen met hun gemoedstoestand, nachtrust of gewrichtspijn. Dit kunnen zowel problemen met de schildklier zijn die nog niet gediagnosticeerd zijn, als problemen die nog niet behandeld worden.

Houd deze symptomen dus in gedachten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Kline, G., & Sadrzadeh, H. (2017). Thyroid disorders. In Endocrine Biomarkers: Clinicians and Clinical Chemists in Partnership. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803412-5.00002-1
 • Mintziori, G., Anagnostis, P., Toulis, K. A., & Goulis, D. G. (2012). Thyroid diseases and female reproduction. Minerva Medica. https://doi.org/10.1111/j.1365-2265.2007.02752.x
 • Squizzato, A., Gerdes, V. E. A., Brandjes, D. P. M., Büller, H. R., & Stam, J. (2005). Thyroid diseases and cerebrovascular disease. Stroke. https://doi.org/10.1161/01.STR.0000181772.78492.07
 • Ebert EC. The thyroid and the gut. Journal of Clinical Gastroenterology. 2010.
 • Ajmani, N. S., Sarbhai, V., Yadav, N., Paul, M., Ahmad, A., & Ajmani, A. K. (2016). Role of Thyroid Dysfunction in Patients with Menstrual Disorders in Tertiary Care Center of Walled City of Delhi. Journal of obstetrics and gynaecology of India, 66(2), 115–119. https://doi.org/10.1007/s13224-014-0650-0
 • Aydın, H., Fındıklı, H. A., Tutak, A. S., Aydın, B., & Algın, A. (2017). MUSCULAR HYPERTROPHY AS ATYPICAL INITIAL PRESENTATION OF HYPOTHYROIDISM. Acta endocrinologica (Bucharest, Romania : 2005), 13(4), 506–508. https://doi.org/10.4183/aeb.2017.506
 • Rizos, C. V., Elisaf, M. S., & Liberopoulos, E. N. (2011). Effects of thyroid dysfunction on lipid profile. The open cardiovascular medicine journal, 5, 76–84. https://doi.org/10.2174/1874192401105010076
 • Louwerens M, Appelhof BC, Verloop H, Medici M, Peeters RP, Visser TJ, et al. Fatigue and fatigue-related symptoms in patients treated for different causes of hypothyroidism. Eur J Endocrinol. 2012;
 • Puri N. A study on cutaneous manifestations of thyroid disease. Indian Journal of Dermatology. 2012.
 • Bauer M, Heinz A, Whybrow PC. Thyroid hormones, serotonin and mood: Of synergy and significance in the adult brain. Molecular Psychiatry. 2002.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.