8 dingen die je kan doen tegen haaruitval door schildklierproblemen

Wanneer je problemen hebt met je schildklier, kan je haar erg broos en breekbaar zijn. Verzorg je haar daarom beter, door het van binnenuit te voeden en stress te vermijden. Stress maakt het probleem namelijk alleen maar erger.
8 dingen die je kan doen tegen haaruitval door schildklierproblemen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Problemen met de schildklier brengen tal van veranderingen aan in verschillende lichaamsfuncties. Voor het haar verandert bijvoorbeeld de cyclus van de haarvaten, wat leidt tot haaruitval.

Vele mensen zijn er zich niet van bewust dat er een verband is tussen de hormoonactiviteit van de schildklier en de gezondheid van je haarDaarom is het belangrijk dat je begrijpt dat de schildklier diverse functies heeft:

 • Ten eerste stimuleert het de haarfollikels.
 • Het regelt ook de gezondheid van de talgklier
 • Verder heeft het een belangrijk aandeel in de aanmaak van talg.

Schildklier

Het zal dan ook niet verbazen dat elke onbalans in deze klier kan leiden tot chronische en ernstige haaruitval, iets wat bijna altijd moeilijk onder controle te houden valt. Patiënten die lijden aan hypothyreoïdie en hyperthyreoïdie hebben vaak last van breekbaar, droog en broos haar.

Gelukkig zijn er tal van tips en behandelingen die kunnen helpen om het haar sterker te maken en er mooier uit te laten zien. Hieronder volgen de acht beste tips om dit te doen, dus aarzel niet om ze uit te proberen.

1. Vraag een medisch onderzoek aan

Medisch onderzoek

Wanneer je een vermoeden hebt dat je haaruitval veroorzaakt wordt door een probleem met je schildklier, is het aangeraden om een dokter te raadplegen en een medisch onderzoek te ondergaan. Hiermee krijgt men een beter beeld van de werking van je schildklier en kan men inschatten welk effect dit heeft op je gezondheid.

Niet alleen haaruitval is namelijk een gevolg van een slecht werkende schildklier, er kunnen nog tal van andere gezondheidsproblemen mee in verband gebracht worden.

2. Zorg ervoor dat je de juiste dosis schildklierhormoonsupplementen krijgt

Nadat vastgesteld is welk schildklier probleem je juist hebt, kan je een behandeling op basis van schildkliersupplementen voorgeschreven krijgen, die er voor zorgen dat de symptomen onder controle gehouden kunnen worden.

Het is belangrijk om deze behandeling te volgen onder medische begeleiding, omdat de dosis supplementen moet worden afgestemd op je lichaam.

3. Eet gezonder tegen haaruitval

Gezond eten

Gezond eten is aan te raden aan iedereen, maar voor mensen die problemen met hun schildklier hebben, is het essentieel om dit zo snel mogelijk te doen. Ongecontroleerde hormonen verhinderen namelijk dat het lichaam belangrijke voedingsstoffen kan opnemen, en door een evenwichtig en volledig voedingspatroon te volgen, kan dit eenvoudig voorkomen worden.

Giftige en inflammatoire voedingsmiddelen kunnen de symptomen die worden veroorzaakt door problemen met de schildklier verergeren en kunnen dus beter geschrapt worden uit het voedingspatroon. Zuivelproducten, gluten en genetische gemodificeerde levensmiddelen (maïs, sojabonen en bepaalde groenten) moeten daarom vermeden worden.

Probeer daarentegen meer van het navolgende binnen te krijgen:

 • Jodium
 • Selenium
 • Zink
 • IJzer
 • Vitamines A, B en D

4. Consumeer veel collageen

Collageen is een proteïne die rijk is aan aminozuren, waaronder glutamine. Deze voedingsstoffen versterken het haar en geven het meer elasticiteit, zodat het ook een in betere conditie blijft.

Hoewel het lichaam zelf aminozuren aanmaakt, is het geen slecht idee om de inname te verhogen, zeker naarmate je ouder wordt, want dan gaat het lichaam minder aminozuren produceren.

Het consumeren van aminozuren is ook goed voor je beenderen en gewrichten, en het verlaagt het risico op chronische ziektes.

Enkele aan te raden voedingsstoffen:

 • Gelatine
 • Rode vruchten
 • Citrusvruchten
 • Eiwitten
 • Bonen
 • Zeevruchten

5. Vermijd hitte

Haren krullen

Met hitte werkende apparaten zoals krultangen, haardrogers en stijltangen zijn beslist geen zegen voor je haar, zeker als je haar al in een mindere conditie verkeert door een slecht werkende schildklier. Deze toestellen beïnvloeden de structuur van de haarlokken, waardoor ze zwakker worden en uiteindelijk breken of uitvallen.

6. Drink meer water

Voldoende water drinken, is belangrijk voor alle onderdelen van het lichaam, maar het draagt ook bij tot het hebben van gezondere haarlokken.

Zes tot acht glazen water per dag drinken voorkomt een droge hoofdhuid en zorgt voor een goede circulatie.

7. Voeg gelatine toe aan je shampoo

Gelatine

De proteïnen en het collageen in ongeglazuurde gelatine zijn erg gunstig voor het verzorgen en versterken van je haar. In tegenstelling tot andere commerciële producten vertoont het geen bijwerkingen en is het erg gunstig qua prijs. Het regelmatig gebruik ervan voorkomt haarverlies en andere problemen die optreden als gevolg van onevenwichtigheden in de schildklier.

Voeg simpelweg een half pakje gelatinepoeder toe aan een iedere 225 gram natuurlijke shampoo.

8. Vermijd stress

Stress kan een negatief effect hebben op symptomen gerelateerd aan schildklierproblemen, waaronder haaruitval. Het is aangetoond dat deze emotionele toestand negatieve effecten kan hebben op de gezondheid van je haarfollikels en aanleiding geeft tot haaruitval.

Vergeet niet dat je altijd medische hulp moet vragen indien je problemen hebt met de schildklier en dat regelmatige controles noodzakelijk zijn.

De aangehaalde tips kun je meteen uitproberen om de gezondheid van je haar te verbeteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Jackson, AJ, y Price, VH (2013, enero). Cómo diagnosticar la pérdida del cabello. Clínicas dermatológicashttps://doi.org/10.1016/j.det.2012.08.007
 • Momčilović, B., Prejac, J., Višnjević, V., Skalnaya, M., Mimica, N., Drmić, S., y Skalny, AV (2014). Yodo capilar para la evaluación del estado del yodo humano. Tiroides24(6), 1018-1026. https://doi.org/10.1089/thy.2012.0499
 • Tanimura, S., Tadokoro, Y., Inomata, K., Binh, NT, Nishie, W., Yamazaki, S.,… Nishimura, EK (2011). Las células madre del folículo piloso proporcionan un nicho funcional para las células madre de melanocitos. Cell Stem Cell8(2), 177–187. https://doi.org/10.1016/j.stem.2010.11.029

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.