10 trucs voor het bestrijden van de hitte

Hoewel je het misschien niet gelooft, kan douchen met koud water je nog heter maken. Dit komt omdat je lichaam zijn temperatuur verhoogt om het stabiel te houden. Het beste is om te douchen met lauw water. Maar er zijn nog meer trucs voor het bestrijden van de hitte.
10 trucs voor het bestrijden van de hitte
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 13 december, 2022

De zomer staat synoniem voor vakanties, veel tijd buitenshuis doorbrengen en genieten van de warme temperaturen. Niet voor het bestrijden van de hitte.

Als je echter in een gebied woont waar het warme klimaat soms ondraaglijk wordt, let dan op. Hier is een lijst met aanbevelingen en trucs voor het bestrijden van de hitte.

Trucs voor het bestrijden van de hitte in de zomer

1. Zweet en drink water

Zweten is een natuurlijk afweermechanisme om je temperatuur te reguleren en je lichaam koel te houden.

Het afkoelen wordt gedaan door miljoenen zweetklieren. Deze worden in specifieke delen van je lichaam (apocriene klieren) en in je huid (eccriene klieren) geplaatst.

Echter, urenlang zweten kan leiden tot uitdroging. Daarom is het noodzakelijk om regelmatig water te drinken.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft zweet geen geur. De geur wordt afgegeven door het werk van bacteriën die op je huid of op je lichaamshaar leven. Daarom raden we aan om een goede hygiëne en een goed dieet te handhaven.

2. Vermijd douchen met koud water

Bestrijden van de hitte door te douchen

Je zou kunnen denken dat een goede koude douche je lichaamstemperatuur zal verlagen.

Het echte effect dat het heeft is echter dat het je lichaam stimuleert om de temperatuur te verhogen, zodat je geen warmte verliest.

Het bestrijden van de hitte kun je het beste doen met lauwwarm water. Dit is koud genoeg om je temperatuur te verlagen. Het is echter ook warm genoeg om ervoor te zorgen dat je lichaam zichzelf niet opnieuw gaat opwarmen.

3. Eet pittig voedsel

Pittig eten stimuleert zweten. Zoals we eerder al zeiden, helpt transpireren om je lichaamstemperatuur te beheersen.

Probeer zoveel mogelijk gekruid voedsel aan je eetpatroon toe te voegen.

4. Draag lichte, losse, ademende kleding

Bestrijden van de hitte door kleding

Dankzij de droge luchtstromen rond je lichaam, helpen losse kledingstukken je lichaam om door het verdampen van zweet warmte te verliezen.

Probeer lichte kleding en materialen te dragen zodat je niet zo blootgesteld bent aan de zon.

5. Draag zwarte kleding

Meestal wordt aanbevolen om lichte kleuren te dragen. Dit komt omdat donkerder gekleurde kleding de hitte aantrekt.

Je moet echter ook onderkennen dat het menselijk lichaam een ​​bron van warmte is. Witte kleding weerkaatst je lichaamswarmte zonder het te laten ontsnappen. In plaats daarvan gaat het terug naar je lichaam. Zwarte kleding absorbeert het gewoon.

Ook hangt het gebruik van lichte of donkere kleuren af ​​van de klimatologische omstandigheden. Als het winderig is met een droge hitte, is het het beste om zwarte kleding te dragen.

Het geheim voor het bestrijden van de hitte is gebaseerd op de wind. Deze neemt de hitte weg die zwarte kleding absorbeert. Dit is de reden waarom Bedoeïenen de woestijn doorkruisten in zwarte kleding.

Als het echter warm en vochtig is zonder wind, is de beste optie nauwsluitende witte kleding.

6. Draag een hoed of een pet

Bestrijden van de hitte door zonnebescherming

Deze accessoires zijn belangrijk om jezelf te beschermen tegen de zonnestralen. Zorg ervoor dat het synthetische vezels zijn die geen zweet absorberen.

Ook moeten ze ventilatie hebben om je zweet en warmte naar buiten te laten.

7. Eet lichte maaltijden

Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines en mineralen helpt je te hydrateren. Bovendien helpt dit je om gezond te blijven.

De beste voedingsmiddelen, vanwege hun hoge watergehalte, zijn:

  • broccoli
  • wortels
  • spinazie
  • sla
  • tomaten
  • komkommer
  • meloen
  • watermeloen
  • appels
  • peren

8. Gebruik geen cafeïnehoudende, alcoholische of suikerhoudende dranken

Bestrijden van de hitte met voeding

Pas op voor ijs, frisdranken, bewerkte sappen en bier. In plaats van je koeler te maken, verhogen ze het vloeistofverlies van je lichaam.

Bovendien maken ze je in sommige gevallen nog warmer dan je al was.

9. Probeer af te vallen

Iemands productie van warmte is evenredig met hun volume. Met andere woorden, grotere mensen hebben een nadeel in warmere klimaten.

Dit in tegenstelling tot dunne mensen. Daarom is het zorgen voor je gewicht een andere sleutel tot minder lijden als het warm is.

Als je enkele kilo’s kwijt wilt, nodigen we je uit om de artikelen over afvallen die we op onze site hebben te lezen.

10. Koel belangrijke gebieden af

Iets kouds aanbrengen op bepaalde gebieden is een eenvoudige en nuttige optie. Deze gebieden zijn bijvoorbeeld de huid op je polsen, achter je knieën, je hals en je nek.

De reden is dat op deze plaatsen je aderen en slagaders dicht bij de huid liggen.

Dus door in contact te komen met een zak koud water, verlaag je de temperatuur van de bloedstroom. Daarnaast vertraagt dit de doorstroming van je bloed. Het effect ervan is dat je lichaam koeler aanvoelt.

Zoals je kunt zien, zijn deze trucs voor het bestrijden van de hitte niet zo moeilijk om op te volgen. We hopen dat ze je helpen zodat je een fantastische zomer zult hebben. En bovenal, geniet van het warme seizoen!

Uitgelichte afbeelding met dank aan © wikiHow.com 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.