Hydratatie: 5 veel voorkomende fouten

Er zijn vijf veel voorkomende fouten als het gaat om hydratatie. Geloof het of niet, maar het is heel gemakkelijk om in deze gewoonten te vervallen zonder het te beseffen.
Hydratatie: 5 veel voorkomende fouten

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Om een goede kwaliteit van leven te behouden en te voorkomen dat je ziek wordt moet je ervoor zorgen dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Hoewel veel mensen dit over het hoofd zien en fouten maken als het gaat om hydratatie, is een goede vochtinname noodzakelijk zodat al je organen naar behoren functioneren. 

Een gedehydrateerd lichaam begint gebreken te tonen aan zijn belangrijkste functies. Dit kan leiden tot net zoveel lichamelijke als mentale problemen. Het zit namelijk zo. Naast het drinken van voldoende water hangt het ervoor zorgen dat je gehydrateerd blijft ook af van andere factoren die veel mensen meestal vergeten.

1. Beperk je natriuminname

Hydratatie en natriuminname

Het is waar dat één van de belangrijkste aanbevelingen van artsen is om je natriuminname in de gaten te houden. Een dieet rijk aan dit mineraal kan namelijk chronische problemen met vochtretentie en chronische hypertensie veroorzaken.

Dit betekent echter niet dat het een vijand is en dat je het volledig moet uitsluiten van je dieet. Te weinig ervan kan namelijk weer andere nadelige effecten veroorzaken.

 • Een slechte opname van dit mineraal of het overmatig verlies ervan door zweten maakt het moeilijk om vocht te vervangen, zelfs als je genoeg water drinkt.
 • Omstandigheden zoals hitte en luchtvochtigheid maken het nog belangrijker dat je voldoende vocht binnenkrijgt en genoeg zout consumeert.

2. Te veel water drinken

Te veel water drinken is ook niet goed bij hydratatie

Terwijl te weinig water drinken zeker uitdroging kan veroorzaken, kan het drinken van te veel water ook negatieve effecten veroorzaken. Wees dus voorzichtig met hydratatie door te veel water te drinken.

Te veel water of andere vloeistoffen drinken kan het urinewegstelsel overbelasten. Het verhoogt daardoor het risico op ontstekingsproblemen en infecties.

Je lichaam is er niet voor gemaakt om iets in overmaat, zelfs water, te verwerken. De hoeveelheid water die voor jou geschikt is is afhankelijk van je leeftijd, gewicht, gewoonten en het weer.

3. Niet genoeg magnesium en kalium eten

Niet genoeg magnesium en kalium

Mensen die een sport beoefenen of die aan andere vormen van lichaamsbeweging doen die energie vergen moeten zich zorgen maken of ze wel de juiste hoeveelheid magnesium en kalium eten.

Deze essentiële mineralen spelen namelijk een belangrijke rol bij de hydratatie van je lichaam en bij de gezondheid van je spieren. Een tekort eraan kan een goede hydratatie van je cellen en het evenwicht in de concentratie elektrolyten belemmeren. 

Als je één van deze mineralen mist is de kans groter dat je last krijgt van:

 • spierkrampen
 • pijn
 • andere symptomen van uitdroging

Over het algemeen wordt geadviseerd om fruit, groenten, peulvruchten en granen te eten om een correcte opname van deze mineralen te garanderen en een goede hydratatie van je lichaam mogelijk te maken.

4. Suikerhoudende dranken drinken

Suikerhoudende dranken drinken is niet goed voor de hydratatie

Een groot aantal mensen denkt dat je je lichaam kunt hydrateren door frisdranken of zoete vruchtensappen te drinken.

Hoewel ze je dorst kunnen lessen zijn hun componenten verre van gezond voor je lichaam.

 • Deze drankjes zitten vol met suiker en bevatten chemische verbindingen die in plaats van je cellen te hydrateren juist uitdroging kunnen veroorzaken.
 • Ze missen ook hoogwaardige voedingsstoffen. Hoewel sommigen zeggen dat ze van fruit gemaakt zijn bieden ze niet dezelfde eigenschappen.
 • Veel van deze drankjes bevatten stimulerende stoffen die ongewenste gevolgen kunnen hebben voor je gezondheid.

5. Niet op de tekenen van je lichaam letten

Niet op de tekenen van je lichaam letten helpt niet bij hydratatie

Soms denk je misschien dat je jezelf goed hydrateert maar in werkelijkheid doe je dit niet. Er zijn veel factoren die belangrijk zijn voor dit proces. Het is daarom geen wonder dat als je een fout maakt je een bepaald niveau van uitdroging kunt bereiken.

Het kan zo zijn dat je lichaam je verschillende signalen stuurt maar dat je er misschien niet altijd op let. Of je begrijpt niet wat ze je proberen te zeggen.

Het meest verontrustende is wanneer je ze laat verergeren en je eindelijk beseft dat er een probleem is, nadat het al aanzienlijke schade heeft veroorzaakt.

 • Symptomen zoals veranderingen in toiletbezoeken of urineweginfecties kunnen een teken zijn dat dat je lichaam niet voldoende vocht en elektrolyten bevat.
 • Ze kunnen zich ook manifesteren door voortdurende hoofdpijn, constant dorst hebben en spierkrampen.
 • Sommige mensen lijden aan een afname van het aantal hartslag per minuut en zelfs flauwvallen.

Hydratatie is zeer belangrijk in deze gevallen

Als deze symptomen verschijnen is hydratatie zeer belangrijk. Drink een sportdrank met kleine maar frequente slokjes.

Hierna moet je beginnen met een gematigd en geleidelijk hydratatie-plan. Je moet het niet overdrijven en je maag overladen met vloeistoffen.

Heb je je gerealiseerd dat je zelf ook enkele van de bovenstaande fouten wat hydratatie betreft hebt gemaakt? Als dit het geval is probeer ze dan zo snel mogelijk te herstellen, zodat je geen last zult hebben van de gevolgen die we in dit artikel vermeld hebben.

Houd er rekening mee dat als je sport of ergens werkt waar je veel energie gebruikt je je hydratatie-plan aan moet passen om ervoor te zorgen dat je lichaam goed gehydrateerd blijft. Hetzelfde geldt als je aan een ziekte lijdt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.