Vijf belangrijke tekenen van vochtretentie

Gegeneraliseerde of lokale zwelling in bepaalde delen van je lichaam kan een van de tekenen van vochtretentie zijn en het betekent dat je een manier moet vinden om het probleem aan te pakken.
Vijf belangrijke tekenen van vochtretentie

Geschreven door Ivan Aranaga Amengual

Laatste update: 24 augustus, 2022

Denk je dat je lichaam mogelijk vocht vasthoudt, maar ken je de tekenen van vochtretentie niet? Vochtretentie, ook wel oedeem genoemd, is een pathologische of niet-pathologische aandoening die wordt veroorzaakt door een overmatige ophoping van vocht in je weefsels.

 • Wanneer het pathologisch is, ontstaat het meestal door problemen met de bloedsomloop, congestief hartfalen of problemen met je nieren of lever.
 • Wanneer dat niet het geval is, wordt dit toegeschreven aan een eenvoudige verwijding van je aderen op het moment dat de temperatuur hoger is.

De gevolgen van vochtretentie zijn:

 • Onverklaarbare gewichtstoename
 • Zwelling in je benen en enkels
 • Een toename in de omvang van je buik of een afname van je behoefte om te plassen.

Oedeem wordt vooral gezien bij oudere volwassenen. Het komt echter ook wel voor bij adolescenten. De aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, vooral door hormonale problemen of om voedingsredenen.

Het heeft ook de neiging om te verschijnen tijdens de menopauze, zwangerschap of wanneer iemand een sedentaire levensstijl heeft.

Het vasthouden van vocht kan echter een teken zijn dat een persoon een andere aandoening heeft. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om problemen met het hart, de nieren, de lever of de spijsvertering.

Tekenen van vochtretentie

1. Onderste ledematen zijn opgezwollen

Gezwollen benen is een van detekenen van vochtretentie

Je onderste ledematen zijn het eerste deel van je lichaam dat last krijgt van vochtretentie. Het is dus belangrijk om op je benen en voeten te letten.

In het begin voel je vermoeidheid en een zwaar gevoel in je benen. Dit zijn de gevolgen van onvoldoende drainage.

2. Dikkere enkels

Door oedeem zien je enkels er dikker uit dan normaal. Vanaf het moment dat je wakker wordt tot je naar bed gaat, worden deze lichaamsdelen steeds groter naarmate de dag vordert.

3. Krampen in de benen

Beenkrampen zijn een van de tekenen van vochtretentie

Als je weer naar je benen kijk, zul je ook zwelling zien, hoewel sommige mensen het daar niet opmerken.

Een symptoom dat kan aantonen dat je vocht vasthoudt, is het regelmatig hebben van krampen in dit gebied. Ook is er dan vaak spraken van spierzwakte.

4. Opzwellen van je buik

Een ander gebied dat wordt beïnvloed door de tekenen van vochtretentie, is je buik. Sommige mensen denken dat ze zijn aangekomen, maar in feite hebben ze last van een opgezwollen buik.

Sommigen beginnen aan een lang, strikt dieet. Ze doen dat met de gedachte dat de toename van de tailleomvang vet is. Maar het is in werkelijkheid een uitval van je excretiesysteem.

5. Zwelling in je gezicht

Zwelling in het gezicht is een van de tekenen van vochtretentie

De zwelling die ontstaat door oedeem kan ook in je gezicht voorkomen. De tekenen van vochtretentie zijn meestal zichtbaar aan je ogen en oogleden, die iets groter worden. Het overtollige vocht zorgt ervoor dat je gezicht er ronder uitziet.

Enkele oplossingen voor tekenen van vochtretentie

Als je denkt dat je vocht vasthoudt, kunt je het volgende doen:

Drink meer water

Drink voldoende water

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar als je lichaam vocht vasthoudt, kan dat komen omdat er sprake van uitdroging is. Dus geef je lichaam het water dat het nodig heeft. Op deze manier slaat het niet onnodig vocht op.

Volg een hypocalorisch, natriumarm dieet

Wanneer je met tekenen van vochtretentie wordt geconfronteerd, is het een goed idee om je verbruik van geraffineerde bloem en suiker, vet en zout te verminderen.

 • Beweging: het lijkt erop dat dit de remedie is voor allerlei soorten problemen. Door te oefenen, kun je de extra vloeistoffen kwijtraken via zweet en urine. Bovendien krijgt je zo ook je bloedsomloop weer op gang. Je oefeningsroutine moet minstens 20 minuten per dag duren.
 • Drink diuretische thee: bepaalde planten zoals paardenbloem, venkel, peterselie en groene thee helpen je om vaker naar de wc te gaan. Je kunt ook groenten zoals wortels en komkommers toevoegen aan je dieet. Dat geldt ook voor fruit zoals watermeloen en meloen.
 • Eet veel kaliumrijk voedsel: maïs, bloemkool, bananen en asperges kunnen je ook helpen als je vloeistoffen vasthoudt vanwege hun hoge kaliumgehalte.
 • Stop met het drinken van dehydraterende dranken: dit geldt vooral voor alcohol. Het ergste zijn bier en wodka, maar ook koffie is niet geschikt. Zoals we hierboven hebben uitgelegd, houdt het lichaam vocht vast als het denkt dat het niet genoeg water heeft.
 • Eet meer eiwit: kip, rood vlees, vis, schaaldieren en peulvruchten zijn allemaal goede opties. Een gebrek aan eiwit bevordert vochtretentie.
 • Draag geen strakke kleding: het is onnodig ongemakkelijk en zorgt ervoor dat je lichaam de hele dag nog iets meer zal opzwellen.
 • Ga niet te veel zitten: als je de hele dag achter je bureau zit, kom dan elk uur minstens vijf minuten uit je stoel. Op deze manier zal je lichaam niet in een inactieve staat komen.
 • Vermijd teveel hitte: blijf weg van omgevingen die te warm zijn, omdat hitte uitdroging veroorzaakt. Wanneer dat gebeurt, houdt je lichaam vocht vast. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.