Vier natuurlijke middelen tegen vochtretentie

Heb je last van vochtretentie? Aangezien vochtretentie doorgaans een symptoom is van andere aandoeningen, is het belangrijk om de juiste medische diagnose te krijgen en vervolgens een paar natuurlijke stappen op te volgen om dit probleem zelf thuis tegen te gaan. In dit artikel vertellen wij je hoe.
Vier natuurlijke middelen tegen vochtretentie

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Vochtretentie is een probleem waar enorm veel mensen last van hebben.

Hoewel het in eerste instantie vaak onopgemerkt blijft, kan het wanneer het eenmaal een bepaald niveau bereikt veel storender worden.

Is vochtretentie een ziekte?

Hoewel het wel gezien wordt als een echte aandoening, is vochtretentie doorgaans eerder een symptoom van verschillende soorten ziekten. Daarom zou je het ook nooit over het hoofd moeten zien en gelijk een deskundige moeten raadplegen om problemen met je spijsverteringssysteem, hart, nieren en dergelijke uit te sluiten.

Vochtretentie

Zoals de benaming al aangeeft, is dit een probleem waarbij er in verschillende delen van het lichaam vocht en andere stoffen worden vastgehouden. Over het algemeen zijn dit vocht en deze stoffen afkomstig uit het voedsel dat je consumeert. Verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat het lichaam dit vocht en deze stoffen moeilijk kan elimineren.

Oorzaken van vochtretentie

Vochtretentie wordt veroorzaakt door een regulerende onevenwichtigheid, waardoor stoffen niet meer goed door het lichaam worden gestuurd. We spreken van vochtretentie wanneer je lichaam niet meer in staat is om vocht via het uitscheidingsstelsel naar behoren uit het lichaam te drijven.

Dit probleem kan ook worden beïnvloed door factoren als:

  • Zwangerschap
  • Nierstoornissen
  • Leverproblemen
  • Overgang
  • Maagaandoeningen
  • Obesitas
  • Het leiden van een sedentaire levensstijl

Waaraan kun je vochtretentie herkennen?

Dikke Knie

Zoals we hiervoor ook al zeiden, is vochtretentie op zichzelf geen ziekte, maar behoort het eerder tot de mogelijke symptomen van andere ziekten. Toch is het belangrijk om te begrijpen dat vochtretentie zelf ook zijn eigen symptomen vertoont.

Om erachter te komen of je inderdaad last hebt van vochtretentie, kan het daarom helpen om te kijken of er sprake is van een of meer van de volgende aanwijzingen:

  • Vermoeidheid of slapheid
  • Zwaar gevoel (met name in de benen)
  • Geleidelijke zwelling in de onderste ledematen
  • Opgezette buik
  • Buikpijn
  • Ontstekingen in andere delen van het lichaam (dit komt iets minder vaak voor)

Natuurlijke behandelingen

Hoewel er genoeg alternatieve behandelingen bestaan voor vochtretentie, kun je het beste gebruik maken van behandelingen die gebaseerd zijn op de natuurlijke geneeskunde. Ga dus op zoek naar middelen die bij je lichaam passen, in plaats van middelen die eigenlijk vol schadelijke chemicaliën zitten.

Laten we eens naar een paar van dit soort middelen kijken.

1. Drink meer water

Het is heel belangrijk om je lichaam goed gehydrateerd te houden, zelfs als je last hebt van vochtretentie. Hoewel dit misschien enigszins tegenstrijdig lijkt, zou het zelfs verstandig zijn om juist nog meer water te drinken als je last hebt van vochtretentie. Doe je dit namelijk niet, dan zullen de stoffen die je lichaam vasthoudt nog langer in je lichaam aanwezig blijven.

Door ervoor te kiezen om geen extra water te drinken, zal je lichaam het andere vocht dat het binnenkrijgt automatisch vasthouden, om onverwachte tekorten te kunnen voorkomen.

Wij raden aan om het water dat je lichaam vasthoudt voortdurend te verversen.

2. Groene thee

Groene Thee

Eten en drinken dat vochtafrijvende bestanddelen bevat, is ideaal voor mensen die last hebben van vochtretentie. En groene thee is een van de beste voorbeelden van dit soort drankjes. Deze thee is niet alleen vochtafdrijvend, maar heeft ook zuiverende eigenschappen.

Daarom kan groene thee ervoor zorgen dat het lichaam gifstoffen makkelijker kan verwijderen via de urine.

Drink daarom dagelijks of minstens drie keer per week een kopje groene thee. Het is handig om de thee thuis te maken en er vervolgens gedurende de dag drie kopjes van te drinken.

3. Eet ananas

Ananas is een heerlijke en sappige vrucht, waardoor het een favoriet is van veel mensen over de hele wereld, met name mensen die in tropische gebieden wonen. Mensen eten ananas echter niet alleen vanwege de heerlijke smaak. Sommige mensen kiezen er ook bewust voor om deze vrucht te consumeren, omdat hij een hoop gunstige voedingsstoffen bevat voor het lichaam.

Ananas bestaat voor het grootste gedeelte uit water, waardoor het een vochtafdrijvende vrucht is die behulpzaam is om vochtretentie tegen te gaan. Daarnaast helpt het regelmatig consumeren van ananas om de bloedsomloop te verbeteren en cellulite tegen te gaan.

4. Peterseliethee

Net als groene thee heeft ook peterseliethee geweldige vochtafdrijvende eigenschappen die kunnen helpen om gifstoffen uit je lichaam te drijven.

Ingrediënten

  • 1 kop water (250 ml)
  • 1 eetlepel peterselie (10 gram)

Bereiding

  • Breng het water aan de kook en voeg dan de eetlepel peterselie toe. Laat de peterselie ongeveer tien minuten koken.
  • Aangeraden wordt om minstens twee kopjes peterseliethee per dag te drinken.

Als je liever geen thee drinkt, dan kun je ook van dezelfde geweldige voordelen profiteren door peterseliesap te drinken.

Andere alternatieven

Zwemmen

Naast de middelen die we hierboven genoemd hebben, bestaan er ook andere manieren om vochtretentie tegen te gaan die je kunt proberen:

  • Lange periodes achter elkaar zwemmen.
  • Je benen hoog leggen.
  • Niet te veel zout consumeren.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Tuller, M., Dani, O., & Dudley, L. M. (1999). Adsorption and capillary condensation in porous media: Liquid retention and interfacial configurations in angular pores. Water Resources Research. https://doi.org/10.1029/1999WR900098
  • van Den Dool, H., & Dec. Kratz, P. (1963). A generalization of the retention index system including linear temperature programmed gas—liquid partition chromatography. Journal of Chromatography A. https://doi.org/10.1016/S0021-9673(01)80947-X
  • Yoon, Y., Westerhoff, P., Snyder, S. A., Wert, E. C., & Yoon, J. (2007). Removal of endocrine disrupting compounds and pharmaceuticals by nanofiltration and ultrafiltration membranes. Desalination. https://doi.org/10.1016/j.desal.2005.12.033

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.