10 tips tegen vocht vasthouden

Vochtretentie is vaak vervelend, maar gelukkig in de meeste gevallen niet ernstig. Lees tien tips die vocht vasthouden kunnen voorkomen of snel verminderen.
10 tips tegen vocht vasthouden

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Vocht vasthouden kan zowel het gevolg zijn van een aantal fysiologische situaties, zoals menopauze, menstruatie en zwangerschap. Evenals van een aantal aandoeningen waar meestal lever, nieren, hart- en bloedvaten bij betrokken zijn. Vochtophoping of oedeem komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen.

Merk je dat je in korte tijd veel aangekomen bent, dat je benen en handen dikker blijken te zijn, terwijl je misschien eveneens last hebt van een algemeen vermoeidheidsgevoel en krampen in de onderbenen, dan kan dit wijzen op de eerste symptomen van vocht vasthouden. Als je lichaam veel vocht vasthoudt, lijk je zwaarder doordat je huid strakgetrokken wordt. Bovendien zorgt vocht gemakkelijk voor een paar kilootjes extra lichaamsgewicht, die ook door je weegschaal worden aangerekend.

Oorzaken van vocht vasthouden

Vochtretentie is vaak vervelend, maar gelukkig in de meeste gevallen niet ernstig. Houdt het vasthouden van vocht echter langdurig aan, dan kan er een medische oorzaak aan ten grondslag liggen. Oedeem kan namelijk ook een symptoom zijn van hoge bloeddruk of een aandoening aan de hart en bloedvaten.

Bij twijfel maak je het beste een afspraak met je huisarts, die een juiste diagnose kan stellen.

Vocht vasthouden door ongezonde voedingsgewoonten

Heel vaak wordt vochtophoping veroorzaakt door ongezonde voedingsgewoonten en het eten van ongezonde voedingsmiddelen. Daarom somt dit artikel een lijst op met tips die vocht vasthouden kunnen voorkomen of snel verminderen.

Tips om vocht vasthouden te verminderen

 • Verhoog op het dagelijkse menu de hoeveelheid voedingsmiddelen die rijk zijn aan water en electrolyten, bij voorkeur fruit en groenten.
 • Plan enkele bewegingsactiviteiten in je wekelijkse schema in die de bloedcirculatie in het lichaam stimuleren en verbeteren. Beweeg elke dag minimaal een half uur. Denk hierbij aan wandelen, fietsen, zwemmen en waarom niet eens dansen ?
 • Drink minstens acht glazen water gedurende de dag. Ben je geen liefhebber van water, vervang dit door natuurlijke fruitsappen zonder toevoeging van suikers. Ook kruideninfusies of op smaak gebracht water zorgen voor voldoende vochtopname. Neem een kan water en voeg hieraan schijfjes citroen, sinaasappel en muntblaadjes toe.
 • Heel belangrijk is de consumptie van zout in het oog te houden. Voeg enkel een kleine hoeveelheid zout aan je maaltijden toe (of beter nog, helemaal geen zout) en gebruik natuurlijke smaakmakers zoals kruiden en specerijen.
 • Vermijd zo veel mogelijk kant-en-klaar maaltijden en ongezonde snacks, die grote hoeveelheden zout, kleur- en smaakstoffen bevatten.
 • Deze vooraf klaargemaakte maaltijden zijn eveneens rijk aan suiker. Ook hiervan wordt aangeraden de inname te controleren en zo weinig mogelijk geraffineerde witte suiker te gebruiken.
 • Ook een gebrek aan eiwitten kan oedeem in de hand werken. Als voldoende eiwitten ontbreken op het menu ontstaat een tekort aan albumine, waardoor makkelijk vocht in de lichaamsweefsels opgestapeld wordt.
 • Stapelt het vocht zich vooral op in de onderste ledematen, besteed dan eveneens aandacht aan voldoende slaap en rust. Neem regelmatig een half uurtje pauze en zorg ervoor dat de benen iets hoger dan het bekken liggen. Plaats hiervoor kussens of een grote opgevouwen deken onder de benen.

Aanvullende tips om het vasthouden van vocht te verminderen

 • Drink regelmatig thee en kruideninfusies om overtollig vocht te verwijderen. De meeste kruideninfusies zorgen voor stimulatie van de nieren en een verhoogde vochtafscheiding. Leidraad voor de correcte hoeveelheid is steeds één eetlepel gedroogd kruid per kopje water. Zonnedauw en kersen bevatten uitstekende vochtafdrijvende eigenschappen.
 • Heb je een zittende baan, blijf dan niet urenlang op je bureaustoel zitten. Neem regelmatig een korte pauze om de benen te strekken en even rond te wandelen, waardoor de bloedcirculatie opnieuw goed op gang komt. Maak tijdens de lunchpauze van de gelegenheid gebruik om gedurende tien minuutjes een aantal verkwikkende lichaamsoefeningen te doen.
 • Vermijd het dragen van knellende en nauw aansluitende kleding, waardoor de bloedcirculatie verhinderd kan worden. Losvallende kledingstukken van natuurlijke stoffen zullen het meest comfortabel aanvoelen tijdens een drukke werkdag en een goede circulatie niet belemmeren.

Probeer ten slotte het drinken van koolzuurhoudende frisdranken en koffie te verminderen en vermijd het gebruik van witte geraffineerde meelproducten en je zult je gegarandeerd, in combinatie met bovenstaande tips, snel heel wat fitter en minder zwaar voelen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Choi, U. K., Lee, O. H., Yim, J. H., Cho, C. W., Rhee, Y. K., Lim, S. Il, & Kim, Y. C. (2010). Hypolipidemic and antioxidant effects of dandelion (Taraxacum officinale) root and leaf on cholesterol-fed rabbits. International Journal of Molecular Sciences. https://doi.org/10.3390/ijms11010067

 • Paller, M. S., & Schrier, R. W. (1982). Pathogenesis of Sodium and Water Retention in Edematous Disorders. American Journal of Kidney Diseases. https://doi.org/10.1016/S0272-6386(82)80070-X

 • Bekheirnia, M. R., & Schrier, R. W. (2006). Pathophysiology of water and sodium retention: Edematous states with normal kidney function. Current Opinion in Pharmacology. https://doi.org/10.1016/j.coph.2005.09.008


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.