Hoe verwijder je overtollig zout uit het lichaam

Wist je dat peterselie, in aanvulling op het drinken van veel water, kan helpen bij het ontgiften van je nieren? De nieren zijn verantwoordelijk voor het filteren van het overtollige zout uit je bloedbaan.
Hoe verwijder je overtollig zout uit het lichaam

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Zout is een van de meest voorkomende specerijen in keukens over de hele wereld. Het wordt gekenmerkt door de speciale smaak die zich leent voor elke maaltijd. Uit onderzoek blijkt echter dat deze specerij een aantal ernstige negatieve gevolgen voor de menselijke gezondheid kan hebben. Het meest verontrustende is dat mensen geneigd zijn overtollig zout te eten.

Hoewel het waar is dat je lichaam een beetje zout of natrium nodig heeft om goed te kunnen functioneren, betekent dat niet dat je het overmatig moet consumeren. In feite zijn deskundigen het erover eens dat het beter is om zout weg te laten uit je dieet. Je kan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid natrium namelijk ook binnenkrijgen door het eten van andere soorten voedsel.

Overtollig zout kan na verloop van tijd leiden tot een aantal ernstige problemen, zoals hart-en vaatziekten, beroertes en nog veel meer. Het is ook vaak de oorzaak van vochtretentie en zwelling. Gelukkig kun je het eten van te veel zout met gemak afleren. Zodoende kun je je lichaam bevrijden van al het zout dat het al heeft opgestapeld.

Hoe kun je overtollig zout uit je lichaam verwijderen?

Overtollig zout is schadelijk
 • Drink meer water: Experts raden aan om 6-8 glazen water per dag te drinken. Dit lijkt misschien vreemd, maar het drinken van water stimuleert de afvoer van overtollig vocht dat wordt vastgehouden in het lichaam. Hierdoor wordt ook natrium via de urine verwijderd.
  • Deze eenvoudige gewoonte helpt bij het ontgiften van het lichaam, houdt je gehydrateerd en vermindert de zwelling.
 • Elimineer zout uit je dieet: Hoewel zout voor veel mensen een essentieel ingrediënt is in elk recept, kun je beter op zoek gaan naar alternatieven die dezelfde smaak toevoegen aan je voedsel. Je kunt zout nog steeds consumeren in kleine porties, in het bijzonder als je het toevoegt aan zelfgemaakte maaltijden.
  • Houd echter in gedachten dat er een grote hoeveelheid zout zit in vleeswaren, conserven, soepen, diepvriesproducten en nog veel meer. In plaats van deze dingen, zou je dus beter verse groenten en fruit kunnen eten. Zodra ze zijn verteerd helpen ze namelijk bij het elimineren van overtollig zout.
 • Vervang zout door andere specerijen: Het verwijderen van zout uit je dieet is makkelijker als je het vervangt door gezondere opties, zoals knoflook, verse zwarte peper, kerriepoeder, peterselie, oregano en rozemarijn.
 • Ga meer bewegen: Je zou elke dag zo veel moeten bewegen dat de productie van zweet op gang komt. Door te zweten raakt het lichaam namelijk onzuiverheden en overtollig zout kwijt. Vergeet niet om altijd een fles water mee te nemen als je gaat zweten.

Peterselie kan helpen overtollig zout uit je lichaam te verwijderen

Peterselie drank om overtollig zout te verwijderen

Peterselie is een kruid dat bekend staat om zijn vermogen de nieren te reinigen en giftige stoffen te verwijderen via de urine. Je weet waarschijnlijk ook dat de nieren een zeer belangrijke rol spelen bij het ontgiften van het lichaam.

Deze organen zijn namelijk verantwoordelijk zijn voor het filteren van overtollig zout uit het bloed. Ze verwijderen echter ook eventuele andere giftige stoffen die terecht zijn gekomen in ons systeem.

Hoe kan peterselie helpen?

Om te genieten van de voordelen van peterselie, hoef je er alleen maar een thee van te maken. Gebruik een handvol gehakte peterseliebladeren en voeg ze toe aan een liter kokend water. Laat het 10 minuten doorkoken. Zodra het klaar is kun je deze thee op een lege maag drinken. Bewaar de overgebleven vloeistof in een pot en zet deze in de koelkast. Zodoende kun je de thee vaker per dag drinken.

En vergeet niet…

 • Om de meeste voordelen uit deze thee te halen, is het belangrijk om het te combineren met de andere bovenstaande tips. Vergeet niet dat je deze thee vaak moet drinken.
 • Peterseliethee bevordert niet alleen ontgifting en de verwijdering van overtollig zout. Het is ook een geweldige manier om vochtretentie te bestrijden, een hoge bloeddruk te voorkomen en gewicht te verliezen. Natuurlijk zijn al deze dingen alleen mogelijk als je er ook een gezonde levensstijl op na houdt. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 •  World Health Organization, Sodium intake for adults and children, 2012, ISBN 978 92 4 150483 6 (NLM classification: WB 424)
 • Weinberger MH, “Salt sensitivity of blood pressure in humans”, Hypertension. 1996 Mar;27(3 Pt 2):481-90.
 • Adler AJ, Taylor F, Martin N, Gottlieb S, Taylor RS, Ebrahim S., “Reduced dietary salt for the prevention of cardiovascular disease”, Cochrane Database Syst Rev. 2014 Dec 18;(12):CD009217.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.